• rasajj

    För alla som vill flytta till USA

    Nena70 skrev 2010-11-22 20:51:35 följande:
    Det är väl egentligen så att USA INTE tillåter dubbla medlemskap (det är kanske annorlunda om man är barn?), men löser det hela med att inte erkänna att man är medborgare av något annat land. Jag är dubbel medborgare, men har egentligen avsvurit mej mitt svenska medborgarskap när jag blev amerikansk medborgare. Fast eftersom Sverige tillåter dubbelt medborgarskap och inte bryr sej om vad man säger när man blir amerikansk medborgare så är det OK... eller något sånt.
    USA kan inte tvinga nan att ge upp medborgarskap till nagot annat land, daremot sa lovar man ju att vara lojal till USA i forsta hand nar man blir medborgare.

    Nar jag belv medborgare sa sa de ju att de inte kunde ta vara andra landers pass, eftersom de inte hade ratt att gora det.

    Likasa att barn som fods har kan ha dubbla medborgarskap. Det kan inte USA paverka.
    I would know if I was insane, the voices would tell me.
  • rasajj
    evaoregon skrev 2011-02-14 22:37:20 följande:
    När jag flyttade hit så blev jag lungröntgad direkt utan tbc-test, men det kanske har ändrats. 
    Jag gjordeinga lungrontgen. daremot sa testades jag for TBC men jag hade marke efter vaccinssprutan som tydligen ocksa rackte som bevis att jag itne hade sjudomen.
    I would know if I was insane, the voices would tell me.
  • rasajj
    evaoregon skrev 2011-02-15 00:11:04 följande:
    Är det ett ärr på överarmen?  Jag har ett ärr där som kan vara ifrån tbc spruta (inte helt säker).  Något sådant ärr kollade de inte efter på mig och det var ju länge sedan jag fick den vaccinationen.  När jag gick på högstadiet tog jag tbc test och behövde inte vaccineras igen.
    Jag flyttade ju hit 1996 sa sa stor skillnad lar det itne ha varit.. Ja, det ar som en knol pa vanster overarm. Fick vaccinet i 8:an efter att 'test' sprutan inte gav utslag som den skulle om man skulle slippa sjalva vaccinsprutan
    I would know if I was insane, the voices would tell me.
  • rasajj
    evaoregon skrev 2011-02-15 15:44:56 följande:
    Nej, jag har ett riktigt ärr.  Smittkoppor tror jag att det kan vara.

    De olika läkarna i Sverige som man hänvisas till kanske har olika ideer vad som behöver kollas.  Jag  gick till en läkare i Malmö och där var det lungröntgen som gällde.

    Min testspruta gav rejält utslag på högstadiet så jag behövde inte få en ny.
    Ah, jag gjorde allt har i USA. Hos amerikanska lakare.. Fick namnet pa lakaren  fran immigrationen..
    I would know if I was insane, the voices would tell me.
  • rasajj
    Hannaliten skrev 2011-02-16 22:59:02 följande:
    Jag testades och lungröntgades när jag skulle ha mitt F1-visum 1999. Sen när jag ansökte om GC fick jag testas igen.
    Jag testades med testspruta i armen av lakaren infor GC ansokan men ingen rontgen.
    I would know if I was insane, the voices would tell me.
  • rasajj
    lillamig1980 skrev 2011-03-09 00:56:53 följande:
    Som flera har sagt tidigare - börja med att _gifta_ er! För att få permanent uppehållstillstånd måste ni ändå gifta er förr eller senare.

    Ni behöver inte ha ett jättebröllop, men se till att ni har ett bröllop med åtsminstone familjen närvarande.
    Ta bröllopsfoton! Ni kommer att få visa upp dem på er slutgiltiga immigrationsintervju (inget skämt! Jag släpade med bröllopsalbum, smekmånadsfoton etc etc. till vår intervju).

    Se till att din familj träffar din pojkvän/sambo/make och son. Ta foton!

    En stor del av immigrationsprocessen går ut på att bevisa att det inte är ett "marrige of convenience" med enda avsikt att du ska få uppehållstillstånd.
    Fast det faktum att ni har barn tillsammas gör dock myndigheterna betydligt mindre misstänksamma.

    Sen måste du ha din egen advokat. Det bästa är om du kan hitta en genom referenser. Din sambo har säkert redan en advokat (många har det i USA). Han/hon kan säkert rekommendera en immigrationsadvokat.
    Om du inte har din egen advokat så kommer myndigheterna att utse en "agent" som du ändå får betala för. Det är _mycket_ bättre att ha en egen advokat. Se till att skaffa en advokat _innan_ ni påbörjar processen.

    Räkna med att processen kommer att kosta från 35.000 kr och uppåt inklusive advokaten (jag betalade ungfär 25.000 kr i advokatavgifter och runt 10.000 kr i avgifter för ansökan om Green Card).

    Lycka till!
    Jag hade ingen advokat och inte min man heller och inte blev vi tilldelade nan heller. Vi skotte det hela helt pa egen hand och det blev sakerligen mycket billigare sa. Varfor tror du att man maste ha advokat?

    Dessutom sa behovde vi inte visa upp nagra foton pa intervjun, vi hade dem med oss men de tittade inte ens pa dem.

    Att vi hade en dotter, hennes fodelsebevis med bada vara namn pa samt bevis pa att vi hade gemensamt bankkonto, hade deklarerat gemensamt samt delade lagenhet genom att bada sta pa kontraktet rackte som bevis.

    Minns inte vad processen kostade for oss(det var anda 14ar sedan snart...), men idag kostar I-130 $420.
    I-485 kostar $985.
    I-864 kostar inget. Men din man (som sponsrar ditt green card) maste ju bevisa att han kan forsorja dig.

    Sa runt 1500 dollar kostar det plus resor fram och tillbaka till narmaste USCIS kontor. Sa ska du ha advokat dessutom sa far du lagga pa mycket mer!!!!
  • rasajj
    lillamig1980 skrev 2011-03-09 04:34:37 följande:
    Hur länge sedan var detta? Allting förändrades genom införandet av "Patriot Act" efter 9/11....

    Ifall det var efter 9/11 så kan det bero på att ni invandrade som arbetskraft (kommer inte på något bättre uttryck, vet att det finns ett namn för det). Jag invandrade nyligen som gift med en amerikan, och då måste man antigen ha en egen advokat eller så kommer man få en "agent" tilldelad.
    Processen är _mycket_ snabbare och mycket enklare ifall man är sponsrad av ett företag.
    Min process tog "bara" 6 månader, vilket är ovanligt snabbt. Upp till 12 månader är normalt.
    Du maste vara felinformerad. Aven om mycket forandrades efter 9/11 sa finns det fortfarande ingen regel som sager att en advokat maste fylla i dina papper nar du soker visum eller liknande fran USCIS.

    Den avgift du betalar till 'agenten' pa USCIS ar avgiften det kostar att fila dessa dokument och den avgiften maste man betala oavsett, men ska en advokat fylla i papprena at dig sa kostar dessutom advokatens arvode, dvs en extra summa som oftast ar helt onodig. Det ar fa fall som verkligen behover advokat.

    Dessutom sa invandrade jag inte som 'arbetskraft', jag kom hit genom aktenskap. Traffade min man under mitt ar som aupair. Vi gifte oss tva manader efter att mitt aupair ar var over. Och igen, det finns inga krav om advokat i de fall dar det oftast ar clean cut. Sa svart ar det inte att fylla i dessa papper om man har lite hum om engelskan.

    Daremot sa glomde jag avgifterna som tillkommer iform av lakarbesok.

    Men jag haller med om att processen ar snabbare idag an den var for 14 ar sedan. Nar jag gick igenom detta sa sov vi (bokstavligen) utanfor immigrationskontoret i San Jose, CA for att ha chans att kunna ansoka om dagens 40nanting nummer och sedan sa tog det hela dagen innan vi fick en stampel i mitt pass. Det tog ett drygt ar innan vi fick mitt kort pa posten. Vad jag forstar sa ska det vara annu smidigare att ansoka fran Sverige, via konsulatet.
  • rasajj
    lillamig1980 skrev 2011-03-10 01:44:27 följande:
    Det är sant att man inte behöver en egen advokat, men informationen jag fick av USCIS fick var att det skulle bli ungefär samma kostnad med eller utan advokat. Kanske är det olika mellan olika USCIS-kontor, kanske vill dem helt enkelt inte att man ska komma utan advokat och tänjde på sanningen.... 

    Jag hade inte lyckats fylla i papprena rätt utan hjälp, trots perfekta engelskakunskaper. Men så gick jag från studentvisum till invandrad genom äktenskap, vilket var skapligt krångligt eftersom det egentligen inte ska vara möjligt då man lovar dyrt och heligt att inte försöka stanna i USA när man ansöker om studentvisum...
    Skulle jag göra om det så skulle jag inte göra det utan en advokat, även om det var dyrt så var det värt pengarna.
    Kostnaden ar ju densamma overallt eftersom det ar federala avgifter.

     Sedan ar ju advokaten lokal naturligtvis. Vet inte nar du ansokte, men ar det nyligen sa ar det nagot fel pa din matte for det ar bra mycket dyrare med bara avgiften och lagg dartill till lakarbesok och advokatarvode..

    Vet inte riktigt vad det skulle vara som ar sa krangligt att fylla i??  Fodelsedatum? inresedatum? Datum ni gifte er? Vigselort? Ditt fodelseland? Din adress? Osv. Jag menar, det ar inga svara fragor pa pappret direkt. Kan man klara av att fylla i grona pappret pa flyget som turist sa tror jag man klarar av att fylla i den ansokan. Men vad vet jag..

    Jag hade turistvisum nar jag reste in och jag och mannen gifte oss. Men det var ju fore 9/11 da.

    Skulle jag gora om det skulle jag inte lagga pengar pa en advokat nar det anda ar ett sapass enkelt fall. Hade det varit fler variabler sa kanske det hade varit vart det.
  • rasajj
    evaoregon skrev 2011-03-10 06:34:47 följande:
    Vad har de sin "husadvokat" till?  Skriva testamente eller?  Min man är advokat så jag vet att advokater oftast är specialiserade och man kan inte anlita samma advokat vid t ex en vårdnadstvist som man anlitar när man ska skriva testamente. 
    Tror det mest ar en myt fran amerikanska filmer att manga har en egen advokat. Har man inte eget foretag med foretagsadvokat anknyten till det foretaget eller ar kriminell sa finns det val ingen anledning att ha en advokat pa speed dial direkt? Eller har jag missat nat? Det ar val just under tiden man ar inne i ett sarskillt mal isafall, men det ar ju oftast tidsbegransat.
  • rasajj
    Tow2Mater skrev 2011-03-10 13:49:54 följande:
    Du har så rätt. Vi lät makens advokat som hanterat hans childsupportärenden skriva upp våra testamenten; och jag fick rätta dem tre ggr innan de fick till det. Det var inte hans specialitet; men han var kanon när det kom till childsupportärendena. Och maken har spelat golf med honom några ggr. :) Kanske vi kan kalla honom "vår advokat", då?
    Ni har val nummret pa speed dial pa mobilen??
Svar på tråden För alla som vill flytta till USA