Inlägg från: Seven Costanza |Visa alla inlägg
  • Seven Costanza

    För alla som vill flytta till USA

    Nu är makens jobbplaner äntligen spikade! Han har fått en postdoc på Stanford i två år och vi hoppas kunna flytta till USA i slutet av augusti. Har börjat kolla lite på vad som behövs: visum, SSN, credit cards, få kopia på sjukförsäkringsavtalet, am. körkort.

    Har vi glömt något?

  • Seven Costanza
    TillFlorida skrev 2015-04-02 17:40:45 följande:

    Det kan vara svårt att fixa kreditkort i USA utan en 'credit score'. Jag skulle se till att ha ett Svenskt kreditkort (visa eller mastercard) utan avgifter för köp i utländsk valuta.

    Passa på att plugga teorin för körkortsprovet i förväg. Här är en länk till teoriboken för Ca.

    apps.dmv.ca.gov/pubs/dl600.pdf

    Ordnar arbetsgivaren med bostad? Annars bör ni nog börja bekanta er med bostadsmarknaden. Vilka områden är bra? vad kostar det? Behöver ni betala en deposit? Får ni hyra utan en credit score?


    Hur lång tid tar det att bygga en credit score då, och menar de då att man ska visa från sitt svenska kort? För vi har inte kreditkort nu utan bara vanliga Visakort. Får kanske skaffa ett svenskt kreditkort då.

    Tusen tack för länk till teorin! Ska titta på det i sommar. Nej arbetsgivaren ordnar inte bostad, de har en del egna bostäder men de är nog lika dyra som andra. Jag har vänner som varit bosatt i the bay area så de kan nog ge råd om var man vill och inte vill bo. Vi har kollat lite på craigslist och ja det är ju dyrt, ca 1500-2000 usd för en one bedroom (det är väl som en svensk tvåa?) Så man får ju utgå ifrån var man överhuvudtaget kommer ha råd att bo... Vi kommer att ha ca 5000 USD per månad (skattefritt) så vi har inte hur mycket som helst att lägga på boende. Men jag vet inte om det är bra att bestämma boende härifrån - verkar som att många kollar runt på plats?

    Det är ju ett dyrt område överlag, funderar på hur pass man kommer klarasig på 3000 om man lägger max 2000 på boende... Vi har självklart en buffert men vill ju helst inte ta av den till de löpande månadskostnaderna utan mer om det är något extra.
  • Seven Costanza

    Jag flyttar till USA i nästa vecka och är gravid i v 19. Skulle gärna vilja få kontakt med andra som väntar barn ungefär samtidigt som jag. Har ni som bor i USA några tips på hemsidor (kanske motsvarande Familjeliv) eller Facebookgrupper som kan passa för att hitta andra blivande föräldrar som vill umgås? Vi kommer bo i Silicon Valley, troligen Palo Alto eller Mountain View.

  • Seven Costanza
    Elisabeth83 skrev 2015-08-15 00:15:49 följande:

    Kolla meetup där kan man hitta lokala grupper :) Du kan få mitt telenr. Nu är vi några svenskar som väntar barn ungefär samtidigt som dig. Jag är hemma så om du vill ses och få lite info så hör bara av dig. 


    Tack för info, då ska jag kolla på meetup, även om där finns många svenskar vore det kul att få kontakt med amerikaner och andra nationaliteter också. Du får jättegärna skicka PM till mig med ditt nr. Jag skulle gärna vilja träffas, känner ju verkligen ingen dit vi ska flytta, väldigt snällt! Vi har bokat in oss på air bnb de första tio dagarna och bokat en del lägenhetsvisningar så vi hoppas få tag på något med snabb inflyttning så att vi hinner möblera innan min man börjar jobba 1/9. Ska bli kul!
  • Seven Costanza

    Hejsan!

    Nu är vi på plats i USA :) Jag är gravid och har börjat fundera på vagn och det slår mig att man aldrig ser några liggvagnar här, används det inte alls? I Sverige har alla liggvagnar till bebisen i början men här ser jag bara sådana där bebisen sitter eller halvsitter i vad som ser ut som ett babyskydd. Någon som sett något varumärke som säljer liggvagnar och vad heter liggvagn på amerikansk engelska egentligen? Om jag inte hittar liggvagn så får jag väl köpa en sån där annan vagn, någon som vill rekommendera någon bra modell i så fall? Funkar det bra att inte ha bebisen liggande? Blev bara väldigt förvånad för att verkligen alla spädbarn i Sverige ligger plant på rygg i vagnen i början. Tack på förhand!

  • Seven Costanza
    Wagram skrev 2015-09-07 13:48:53 följande:

    Det finns vagnar som är kombinerade sitt- och liggvagnar, tex Bugaboo. Ligginsats heter bassinet.


    Tack för svaret! Bugaboo ($1200) är dock ganska mycket dyrare än vad vi hade tänkt lägga eftersom vi i första hand vill köpa en billigare begagnad vagn då vi bor på andra våningen utan hiss och skulle vilja kunna ha vagnen i cykelförrådet. Har dock inte hittat en enda liggvagn begagnad på craigslist så det kanske inte går utan vill vi prompt ha en liggvagn får vi kanske köpa en ny, även om jag känner att 1200 dollar är asmycket för en barnvagn. Om vi hade bott i Sverige hade vi nog inte tänkt lägga så mycket pengar.

    Men har de flesta alltså inte barnen liggande här? Varför inte, tror du?
  • Seven Costanza
    Wagram skrev 2015-09-07 19:28:42 följande:

    Det finns andra billigare sorter med liggdel också. Googla på stroller och bassinet så hittar du. Jag tror att människor inte liks mycket som i Sverige är ute och går med vagnen i USA, speciellt inte om vädret inte är fint. Många använder bilstolen och sätter den på en vagn när barnen är riktigt små. Det funkar ju om man bara går till och från bilen som många gör . Riktiga hurtbullar köper ofta cykelbanor som man kan använda som barnvagn utan cykel också. Joggingvagnar är poppis också.


    Ok då får jag googla och se vad jag hittar, tack! Vi bor i Silicon Valley så jag hade tänkt vara ute och gå mycket med vagnen då här faktiskt är mycket bättre trottoarer än jag räknat med . I Sverige har jag förstått det som att barnen inte rekommenderas att sitta upp längre stunder men det är väl som du säger att många här i USA bara har barnet i den i bilen och till och från bilen så då är det ju lite skillnad. Haha ja cykelvagn made more sense - det skulle väl annars vara en google-chef kanske som köper en egen cykelbana
  • Seven Costanza
    Elisabeth83 skrev 2015-09-08 03:44:30 följande:

    Hej! Hoppas ni har kommit er iordning. Är värmen lika besvärlig för dig? Ang vagn. Jag köpte med mig en emmaljunga nitro från Sverige nu just för att jag inte tycker om utbudet här. Har även en bugaboo donkey som syskonvagn. Jag kan ta med dig på vagnjakt om du vill. Jag är lite vagngalen skulle man kunna säga så kan ju en del ;) Jag bor nära buybuy baby som har ett bra utbud på vagnar! Finns många med liggdel. Men de flesta här använder babyskydd eller vagn med sittdel helt enkelt. Galet om du frågar mig ;) Men du har ju mitt nr nu så det är bara att du hör av dig om du behöver guidning i djungeln! 


    Åh det hade jag uppskattat jättemycket, är ju vårt första barn så jag kan inget om vagnar eller andra attiraljer och hade inte tid att sätta mig in i det för att kunna ta med mig nåt från Sverige, även om det var smart tänkt att du gjorde det . Ja det är lite för varmt nu alltså, jag är ju visserligen inte så stor ännu (v 23) men blir varmare som gravid än annars känns det som. Några grader svalare får det bli, tack!

    Jag vill gärna ses någon dag, har dock varit så himla stressigt nu i början med att hitta lägenhet, köpa möbler och börja plugga. Trodde det skulle vara slappa studier som jag är van vid (studerar på distans från Sverige) men det är oväntat mycket att läsa. Dessutom började kursen samma dag vi fick vår lägenhet så jag kom lite efter i läsandet, bra början haha, men hoppas komma ifatt under veckan. Ringer dig gärna så fort jag känner att jag har någorlunda koll på tillvaron . Ha det fint så länge!
  • Seven Costanza
    jlhm skrev 2015-10-09 15:58:06 följande:

    Om ni inte är gifta så kommer du endast att få stanna i 90 dagar. Om du vill kunna stanna via din sambos arbetsvisum så måste ni vara gifta.


    Stämmer. För att svara på de andra frågorna så får du vara "mammaledig" hur länge du vill här i USA för USA:s del (dvs så länge du har visum) men om du menar att du har ett jobb i Sverige som du vill behålla så har du endast rätt att vara föräldraledig efter att barnet fyllt 18 månader under förutsättning att du har föräldradagar kvar att ta ut.

    När din föräldrapenning är slut har du inte längre rätt att behålla ditt arbete så om de inte vill låta dig vara tjänstledig "för att vara snälla" kan de säga upp dig om du inte säger upp dig själv. Då får du vara arbetslös hemmamamma här i USA tills du kommer hem till Sverige och hittar ett nytt jobb, alternativt om du kan få arbetstillstånd som medföljande till din man (ja ni måste vara gifta) så kan du ju jobba här. Men dagis här kostar runt 2000 dollar i månaden så det äter ju upp nästan hela nettolönen om man inte tjänar väldigt bra. Vi bor själva i SF bay area tillfälligt och ska ha barn i januari så vi kollade upp det men konstaterade att för oss var det inte värt det med dagis. Det beror ju helt på vad din man kommer ha för inkomst också förstås, är den mycket god har ni ju råd oavsett om du inte drar in så mycket, så kan du jobba om du vill ha något att göra. Annars är nog de flesta tillfälligt boende här hemmamammor tills de åker hem igen.
  • Seven Costanza

    Kom på att du kan också ansöka om tjänstledighet för studier - det är ganska svårt för arbetsgivaren att neka såvida du inte redan blivit beviljad sådan tjänstledighet. Det gjorde jag själv fram till beräknad förlossning och det blev beviljat, så jag har mitt jobb kvar när vi kommer hem om inget oförutsett händer, vilket förstås känns skönt. Jag läser på distans från Sverige så det är ju gratis (att läsa här är ju inte aktuellt för der är snordyrt och jag vet inte om det berättigar till tjänstledighet heller).

    MEN: du måste kolla upp extremt noga vilka förutsättningar som gäller - jag har haft en del strul eftersom det stod "inga träffar" i kursinformationen men sedan var det ändå två salstentor per termin och det har varit svårt att arrangera det eftersom universitetet först inte ville låta mig tenta på konsulatet här utan sa att jag måste åka till något av deras partneruniversitet eller till Sverige, vilket jag inte kan eftersom försäkringen inte täcker såhär sent i graviditeten. Så du kan prova att få tjänstledighet för studier men om du inte vill hamna i dålig dager på ditt jobb måste du ju rent praktiskt kunna ta poängen också och det kan som sagt vara struligt så kolla upp det noga. Kan kanske också vara lite svårt att plugga på heltid om du har barnet hos dig jämt eftersom det är så dyrt med barnomsorg.

  • Seven Costanza
    mamma2015 skrev 2015-10-10 11:58:59 följande:

    Tack för jättebra svar!

    Om jag förstår det rätt, efter barnet fyllt 18 mån har jag inte rätt att vara arbetslös hemmamamma i USA om vi "bara" är sambos? Vi måste vara gifta? 

    Samma sak om min arbetsgivare erbjuder mig tjänstledighet eller om jag pluggar på distans, måste vi ändå vara gifta för att jag ska få stanna i USA? Räcker inte att jag tar hand om vårt gemensamma barn som sambos?


    Jag kanske var otydlig. Du har som ickeamerikan inte rätt att vara arbetslös hemmamamma i USA som sambo före barnet fyller 18 månader heller. Med 99% säkerhet kan jag säga att du kommer inte ens IN i landet (dvs du får inte visum) om ni inte är gifta. Det enda du kan komma in i landet med om ni inte är gifta är det vanliga visa waiver-programmet dvs att man som svensk turist har rätt att stanna i landet i 90 dagar, sedan måste man åka hem igen. De stämplar ditt pass när du kommer in i USA och märker de då när du är på flygplatsen för att lämna USA att du varit här längre än 90 dagar så kan du få inreseförbud till USA för lång tid framöver. Inget att rekommendera alltså utan ni MÅSTE gifta er så att du kan åka in som medföljande sk "dependent" på din mans visum.

    Vi gick igenom den här processen i somras. Min man har fick ett J1-visum och jag som medföljande fick ett J2-visum. Vi var tvungna att ha ett utdrag på engelska från Skatteverket som visade att vi var gifta för att jag skulle få visum. Vi var ju gifta så det var inget problem att få visum, men jag vet detta eftersom ingen hade berättat för oss att vi behövde det här Skatteverkspappret på engelska med oss till intervjun på ambassaden, så vi fick genomföra intervjun men fick vänta på beslutet tills de hade mottagit bevis på att vi var gifta. Vi åkte alltså hem, hämtade ut pappret på Skatteverket, skickade upp det med rekommenderat brev till ambassaden i Stockholm och fick sedan visumen hemskickade när de kunnat verifiera att jag var gift med min man och alltså hade rätt att vara medföljande till honom. Annars hade jag inte fått visum. I USA finns det inget som heter sambo eller liknaden utan för att ha några som helst rättigheter baserade på relation till varandra måste man vara gifta. Annars är man bara pojkvän/flickvän trots att man har barn ihop och det ger inga rättigheter alls.

    Det där med när barnet fyllt 18 månader är alltså vilka regler som gäller i Sverige för att få vara föräldraledig och ändå behålla sitt jobb. Har du inga föräldradagar kvar efter 18 månader och heller ingen annan beviljad grund till tjänstledighet kan ditt svenska jobb alltså säga upp dig när ditt barn fyllt 18 månader. Om du vill behålla ditt jobb får du diskutera tjänstledighet med dem, t ex för studier. Om du inte vill studera utan vara hemma med barnet på heltid så lär du troligen inte bli beviljad tjänstledighet utan då får du säga upp dig. Varmt välkommen med fler frågor om det är något mer som är oklart, vi gjorde ju den här flytten alldeles nyss.
  • Seven Costanza

    Tillägg: det finns kanske något visum ni skulle kunna söka där du får komma in fastän ni inte är gifta, men på de vanliga arbetsvisumen såsom J1 och H1B får du inte komma in som sambo. Det är jag helt säker på.

  • Seven Costanza
    mamma2015 skrev 2015-10-12 10:23:50 följande:

    Tack för att du tar dig tid att svara, guld värt! Många saker vi ska ha fått ordning på innan vi åker med andra ord Tur att vi inte ska åka iår iaf utan har lite tid att hinna fixa med allting innan sommaren... 

    Hur trivs ni annars i SF? Hur länge tänkte ni stanna?


    Ja det är en del att fixa men för oss var det ändå ganska smidigt. Min man fick jobbet i april och sedan åkte vi i augusti. Vi trivs bra men det är lite oklart hur länge vi stannar.

    Är ni beredda att gifta er för att kunna flytta? Det hade underlättat väldigt mycket inte bara för visum utan även för sådana saker som att du ska få rätt till sjukvårdsförsäkring via hans jobb och att ni ska kunna ha gemensamt bankkonto. Inget av detta verkade självklart utan att vara gifta. Man kan ju gifta sig helt gratis både i kyrkan och med en borgerlig vigselförrättare; det är festen som kostar.
  • Seven Costanza
    mamma2015 skrev 2015-10-13 10:40:22 följande:
    jodå, absolut beredda att gifta oss så den biten är jag inte så orolig över. Blir bara att göra allting lite snabbare än vi kanske tänkt tidigare men det är egentligen inga problem

    Bra saker du tar upp! Tack!
    Det var så lite så. Lycka till!
  • Seven Costanza
    onetwothree skrev 2015-11-01 12:05:58 följande:

    Hej,

    Finns det någon som kan skriva en lista för hur man enklast kommer in och får arbetsvisum i USA?

    Vilka vägar ska man ta och hur går man tillväga. Jag letar man kan inte hitta någon bra utförlig lista.

    Skulle vilja hitta en metod som går att applicera på alla som inte har någon släkt eller relation till USA i dagsläget. Har en universitetsutbildning och är utan barn.

    Någon?


    De flesta med universitetsutbildning kommer hit på J1 eller H1B visum. Googla på det så hittar du massor med information .
  • Seven Costanza

    Jag har sett en blogg av en svenska som flyttat till San Diego och jobbar som ssk där. Som jag förstått hade hon en svensk ssk-utbildning. Du kan ju kontakta henne och se om hon kan svara på dina frågor.

    cinderalley.com

  • Seven Costanza
    Apotheosis skrev 2015-11-11 19:25:28 följande:

    Fast hon fick ju sitt green card genom äktenskap, och var där på studentvisum innan. Jag vet inte om hon är SSK eller inte (jag har tolkat det som att hon jobbar med social media eller webdesign eller liknande, inte inom vården), men oavsett vilket är det inte relevant för hur hon hamnade i landet. Det var inte det hon ansökte på. När man väl har green card får man ju jobba med vad man vill i princip. 

    Jag har svårt att tro att det finns ett behov av att importera sjuksköterskor. 


    Nej då har jag nog snarare blandat ihop henne med en annan blogg. Återkommer om jag kommer på vilken det var.
  • Seven Costanza

    Till Florida: jag förstår inte - om hennes föräldrar är amerikanska medborgare är väl rimligen hon också det, eller blir det direkt om hon ansöker om det, eller varför skulle det ta tio år?

  • Seven Costanza
    TillFlorida skrev 2016-01-29 19:56:30 följande:

    Om de blev Amerikanska medborgare när hon var vuxen så blir hon inte medborgare också. T.ex. Om de flyttade för ett jobb när hon var 22 (och hon stannade i Sverige) och de senare blev Amerikanska medborgare.


    Aha nej det är klart.
Svar på tråden För alla som vill flytta till USA