Inlägg från: Seven Costanza |Visa alla inlägg
  • Seven Costanza

    För alla som vill flytta till USA

    sweusa skrev 2012-02-13 14:07:10 följande:
    Hej, det är så att min mammas man (styrfar) ska flytta till usa, han är Amerikan och flyttade till Sverige för kanske 5 år sedan, de gifte sig i usa. Nu har vi planerat att flytta till USA efter min student medan han flyttar nu denna veckan för att fixa allt i för väg. Jag har släkt från båda sidorna, hans sida och min mammas sida som bor i usa.
    Min fråga är, hur gör jag med skolan där borta och så vidare? är det något mer jag måste tänka på?
    Vi ska flytta till staten MA (massachusetts)
    Är rätt så ny med det här. 
    Men om du tar studenten i Sverige före du flyttar så borde det väl vara college/universitetsstudier som blir aktuella för dig i så fall? Hur ska du/ni finansiera det? Varför ska du flytta med mamma och styvfar utomlands när du är 19 år, då klarar du väl dig själv? Det är kanske  inte alls säkert att du får följa med på din mammas visum när du är så gammal som 19, någon som vet?
  • Seven Costanza
    evaoregon skrev 2012-02-13 16:03:08 följande:
    Om man är yngre än 21 år och inte gift så räknas man som nära anhörig.

    www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d...
    Aha, ja det är ju högre ålder i USA, tänkte inte på det. Men faktum kvarstår väl att om man är 19 år och har tagit studenten i Sverige så är det college/universitet som är aktuellt, eller kan man gå på high school ändå?
  • Seven Costanza
    evaoregon skrev 2012-02-13 22:05:34 följande:
    Nej, det är inte högre ålder här i USA utan som jag skrev ovan så slutar man high school här i USA när man är 18-19 år.  Däremot så tror jag att man i vissa fall kan behöva gå någon kompletterande kurs för att komma in på universitet eller liknande här. 

    Att man vill flytta med sina föräldrar när de flyttar till en helt annan kontinent tycker jag inte alls är konstigt.  Angående kostnaderna så finns det universitet och liknande i alla möjliga prisklasser.  Community college brukar vara ett alternativ för en del som vill spara pengar.  En del går 2 år där och sedan 2 år på vanligt univetsitet.  Det finns studiemedel här med realativt förmånliga återbetalningsplaner, men man brukar få betala tillbaka i snabbare takt än i Sverige.  Det finns även stipendier och föräldrar får dra av kostnaderna för terminsavgifter, böcker etc i sin deklaration om de betalar för barn som studerar på universitetsnivå. 

    Ofta behövs det ett SAT prov för att ansöka.

    en.wikipedia.org/wiki/SAT
    Med högre ålder menade jag inte främst för att gå ut skolan utan "myndighetsålder" eller liknande, alltså skillnaden mellan 18 i Sverige och 21 i USA. En person över 18 som söker visum i Sverige kanske inte anses kunna vara en "dependant" på sin förälder på det sätt som jag uppfattar det att sweusa menar. Detta är då alltså 21 i USA som du skriver men det visste jag inte.
  • Seven Costanza
    evaoregon skrev 2012-02-13 22:38:02 följande:
    Man får ju rösta när man är 18 år här i USA så "myndighetsåldern" är ju inte lägre än i Sverige.  Körkort får man ta när man är 16 år. 
    Aha, jo det med körkort visste jag men i övrigt har jag nog missuppfattat. Vad är det som 21 gäller för då, mer än alkohol i butik samt uppenbarligen anknytningsvisum med förälder?
  • Seven Costanza
    evaoregon skrev 2012-02-14 01:35:36 följande:
    Inget mer vad jag vet.  I Sverige ska man ju vara 20 år för att köpa alkohol på Systembolaget så det är ju nästan samma där.

    Att man har andra regler för visum än för tex myndighetsålder tycker jag inte är så konstigt.  Om föräldrarna bor så pass långt borta så tycker jag att man kan få ta med sig barn som även är äldre än 18.  Det är inte lätt för någon som är 18-19 år att kanske vara helt ensam kvar.
    Nej det är ju sant, tänkte inte på det .
  • Seven Costanza
    evaoregon skrev 2012-02-15 16:13:06 följande:
    Ytterligare ett alternativ är green card lotteriet.  Jag känner flera svenskar som flyttat hit och blivit medborgare genom det.  Senare i år kommer man att kunna ansöka för 2014.

    travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_...
    Spännande, jag såg att i lotteriet för att få visum för 2012 delades 200 visum ut till svenskar, det är ändå en del . Jag har några frågor:

    * Innebär vinst i lotteriet för en person green card även för dennes spouse och eventuella barn?
    * Kan man annars som gift par åka in en person på dv och en person på annat visum, t ex tidsbegränsat 
       arbetsvisum?
    * Är green card samma sak som permanent uppehållstillstånd?
    * Kan man som lotterivinnare senare ansöka om medborgarskap eller är detta svagare än andra sätt att  få    
       immigrant visas?

    Jag försökte leta på hemsidan men hittade inte riktigt det jag sökte så hoppas på svar från er kunniga härinne .
  • Seven Costanza
    yndra skrev 2012-02-15 16:33:12 följande:
    Måste man inte ha en sponsor även om man lyckas "vinna" green card lottery? Kan ju i så fall vara knivigt om man inte har kontakter i usa...
    Nej det verkar inte så, turligt nog, läs här:

    "Diversity Visa Program - Visas provided are drawn from countries with low rates of immigration to the U.S. Unlike other immigrant types, Diversity Visas (DV) do not require a U.S. sponsor, and therefore a petition is not needed."
    travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1326.html
  • Seven Costanza
    Wagram skrev 2012-02-15 17:21:53 följande:
    Tusen tack för ditt svar!

    Om make/maka får green card på samma villkor antar jag att det inte finns någon anledning till att man skulle behöva åka in på olika visum. Smart att man kan vara med i lotteriet båda två och dubbla sina chanser, det trodde jag inte att man fick . Om man redan är i landet på annat visum, hur funkar det då, kan man ändå vara med och sedan ändra status i landet utan att behöva åka till Sverige emellan? Nu missade ju vi utlottningen för 2013 för jag hade glömt att lotteriet fanns, trodde inte att det var så troligt heller att det skulle funka men någon ska ju vinna. Man får ju vara realistisk såklart och även söka andra visum om man vill dit inom en specifik tid, men det skulle ju vara toppen om man fick green card, jag får nämligen troligen inte jobba som medföljande på min sambos visum (det vi tror blir aktuellt för honom isåfall). Ska hålla ögonen öppna i år då, har förstått det som att lotteriet öppnar för registrering på höstarna?
  • Seven Costanza
    yndra skrev 2012-02-15 18:02:31 följande:
    Men vad rörigt det där blev, provar igen ...

    travel.state.gov/pdf/DV_2013_instructions.pdf

    Här står det ju att man måste ha sponsor alt jobb eller tillräckligt med egna pengar. Och det är ju ingen liten summa...

     33.IF I AM SUCCESSFUL IN OBTAINING A VISA THROUGH THE DV PROGRAM, WILL THE U.S. GOVERNMENT ASSIST WITH MY AIRFARE TO THE UNITED STATES, PROVIDE ASSISTANCE TO LOCATE HOUSING AND EMPLOYMENT, PROVIDE HEALTHCARE, OR PROVIDE ANY SUBSIDIES UNTIL I AM FULLY SETTLED?  


    No, applicants who obtain a DV are not provided any type of assistance such as airfare, housing assistance, or subsidies. If you are selected to apply for a DV, you will be required to provide evidence that you will not become a public charge in the United States before being issued a visa. This evidence may be in the form of a combination of your personal assets, an Affidavit of Support (Form I-134) from a relative or friend residing in the United States, and/or an offer of employment from an employer in the United States.


     


    Okej, vad störigt, förstår inte varför de då skriver på första stället att man inte behöver en sponsor (om man har massor med pengar behöver man väl ingen sponsor till de vanliga visumen heller?). Hittade inte några summor i länken, hur mycket rör det sig om? Jag förstår ju att det som står med stora bokstäver är orimliga krav på statlig hjälp. Men innebär "an offer of employment" samma sak som att arbetsgivaren ska vara skriven som sponsor på samma villkor som när man söker andra visum? Vad består egentligen arbetsgivarens skyldigheter i? Jag trodde att meningen med dv-lotteriet var att man skulle bli som en permanent boende och söka jobb på samma villkor som amerikaner. Det är ju en sak att få ett jobb och en annan att få ett jobb när man kräver att de ska skriva på sponsorskap, tänker jag...
  • Seven Costanza
    yndra skrev 2012-02-15 18:42:02 följande:
    Hmmm varför står det då i länken ovan att man måste kunna påvisa att man inte blir en börda?    

    If you are selected to apply for a DV, you will be required to provide evidence that you will not become a public charge in the United States before being issued a visa. This evidence may be in the form of a combination of your personal assets, an Affidavit of Support (Form I-134) from a relative or friend residing in the United States, and/or an offer of employment from an employer in the United States.

    Detta är ju mer eller mindre samma regler som för mig som har ansökt om spouse visa, mitt undantag är ju att jag inte kan använda mig av an offer of employment. Alltså, har du inte tillräkligt med pengar eller jobb så måste du ju ha en sponsor....
    Men det står ju bara "and/or an offer of employment"? Då borde det ju räcka att man har ett jobb för att påvisa att man inte blir en börda, jag förstår de andras svar som att man alltså måste ha jobbet innan man får flytta dit, eller?
Svar på tråden För alla som vill flytta till USA