• Haraaz

    -Muslimernas tråd-

    Amin.


    teek taak skrev 2008-07-30 01:40:45 följande:
    Jag håller helt med dig syster. Jag har märkt och må Allah förlåta mig om jag har fel att en del konvertiter reagerar starkt när dom får naseeha (råd) av andra muslimer, trots naseeha är fardh (obligatoriskt) inom islam. Jag minns en gång för två år sen sa jag något fel i en tråd här på fl, därefter fick jag ett meddelande i min inbox av en muslim, vet inte vem han var men han var en man iaf som jag såg i hans pres. Han rättade mitt fel och bad mig inte upprepa det. tro det eller ej, jag backade från det jag sa och tackade brodern för hans naseeha. Jag skryter inte om hur bra jag är, men jag försöker lyssna på naseeha. Må Allah hjälpa mig och dig med detta!
  • Haraaz

    Veronique, det är just när det är en sak i Koranen man inte förstår man går till hadither för att se vad Profeten s.a.w sagt om den saken, inte tvärt om. Självklart är Koranen grunden men haditherna och tafsir är komplement för att kunna förstå vissa verser fullt ut.
    Lejonberg pratade om att tolka själv och inte överhuvudtaget lyssna på vad as-sahaba sagt om saken, hänvisar dig att läsa teek taaks tidigare inlägg.

    "(O ye who believe! Obey Allah, and obey the messenger and those of you who are in authority; and if ye have a dispute concerning any matter, refer it to Allah and the messenger if ye are (in truth) believers in Allah and the Last Day. That is better and more seemly in the end.)4:59"

  • Haraaz

    Du skrev att om man följer vad andra (skolorna som tolkat profeten och följeslagarnas åsikter) tycker och tänker i saker betyder det att man inte kan tänka själv. Sen skrev du något om att det bara är männen som verkar ha tolkningsföreträde osv. As-sahaba var män ja, om det fanns kvinnor som också tolkat hadither som fanns nedskrivna skulle man väl följa dem lika mycket.

  • Haraaz

    Salam alikom wa rahmatAllahi wa barakuthu systrar

    Detta var en intressant diskussion ni skapat, men som vanligt kommer vi nog inte överens även om allihopa lägger fram sina åsikter på bästa sätt
    Vi kan ju försöka.
    Jag tror inte det är en 73:e grupp som menas, utan en utav de 72.
    Inom shia, sunni och sufis finns många grenar, personligen tror jag att den grupp som omtalas är de som vi kallar Salafi.
    Alltså de som följer de som följde as-sahaba (vilka i sin tur följde Profeten s.a.w).
    Detta har jag för mig att jag läst för länge sedan, därför att från början fanns bara en grupp muslimer, de som följde Profeten s.aw. Efter hans död så uppstod ju som ni vet shiagruppen, som ansåg att Ali skulle varit Profetens s.a.w efterträdare.
    Sen efter det har det ju bildats en himla massa olika grupper.
    72 vet jag inte ens om det är bokstavligt menat, eftersom 72 och 7 i arabiskan oftast bara åsyftar "många".

    Iallafall. Om man vill följa Islam korrekt bör man ju följa Profeten s.a.w så gott det går, eller hur? Då följer man det som kallas salafi. Det är den gruppen som är "närmast" och "mest korrekt", eftersom de eftersträvar att följa Profeten (s.a.w) och hans följeslagare så  gott som möjligt, och därför skiljer sig lite från de andra grupperna.
    Vad tror nu ni?
    Och nej jag har inte fött än. Beräknat nästa söndag

  • Haraaz

    Vilka ord menar du? Ta och skriv upp de du menar så kan jag översätta Och påminna de andra att även göra det senare i tråden.


    Tös skrev 2008-07-31 14:21:40 följande:
    Jag följer denna tråd med intresse o skulle uppskatta att ni översatte de arabiska orden så jag förstår vad ni pratar om.
  • Haraaz

    BD: Du har ju fortfarande inte svarat mig om du är muslim så hur ska jag veta om jag ska hälsa dig så?
    Men då vet jag .  Nej, men jag hade faktiskt bara sett tjejerna posta de senaste 3 sidorna så trodde faktiskt du lämnat tråden. Men salam alikom på dig också .

    Tös: "Allahs frid och välsignelser vare över er"

  • Haraaz

    Förresten strejkar väl inte barnmorskorna? Det är ju dom som förlöser en, inte sjuksköterskorna. Räcka ut tungan

  • Haraaz

    Jag trodde den strejken var över för länge sen, såg ju nåt här på FL (vilket är världens pålitligaste källa för övrigt) om att nu hade de gått med på att ge sjuksköterskorna högre lön och yatayata.

    OT: Hur gamla är ni här, som skriver i tråden? Tycker vissa uttryck verkar komma från 30talet eller är det bara så man ska skriva för att verka lite smartare? Flört

  • Haraaz

    Jaja.
    Du, BD, du som verkar vara en sån kunskapsnörd.
    Nu kommer en fråga som jag skrev tidigare men den blev väl förbibläddrad.

    Vet du vad Jakobs (Yaqoub) fruar hette? I kristendomen hette de Rakel och Lea, varav Rakel var mamma till Josef (Yousuf) och hans bror Benjamin, och Lea till deras 11 halvbröder (tror det var 11 iallafall).  Den Josef som blev slängd i brunnen och såld, och tolkade drömmar, man kan läsa det i surah (kapitel) Yousuf i Koranen.
    Hette de Rakel och Lea enligt Islam också? Har försökt hitta på nätet men det enda jag hittar är den bibliska versionen.

Svar på tråden -Muslimernas tråd-