Inlägg från: Anonym (Dottern) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Dottern)

    Att ha en narcissist som förälder

    Stolt mamma till Vincent skrev 2008-09-03 19:05:00 följande:


    Känner igen detta i min mamma också, jag försöker ta avstånd men det är inte lätt eftersom hon ständigt skriver sms och mail. Läs gärna detta om du orkar och har tid, kanske vi kan hjälpa varann? www.familjeliv.se/Forum-4-119/m35285811.html
    Jag kanske redan har skrivit där...
  • Anonym (Dottern)

    Jag har fö läst de första kapitlen i boken "men jag då", det är som att läsa sin egen dagbok!
    Jag ringde just och gratulerade maken och mig själv till att, helt instinktivt, valt "rätt" väg när det gäller mina barn. Det är tydligen vanligt att man som narc uppfostrar narc-barn.
    Det stog även i ett kapitel att den som läser boken själv kanske känner igen sig i många av beskrivningarna, det är som sagt inte ovanligt att man själv har narc-drag eftersom man inte vet bättre. (har ju bara narcissisten att jämföra med)
    Jag satt faktiskt med ångesten i halsen när jag läste; hela min ungdomstid satt där, svart på vitt.

    Men jag arbetade i över 10 år med mig själv, det ÄR inte normalt att vara så extrem, jag är fullständigt normal och lagom, inte "speciell" eller "helt värdelös" som hon gärna vill få det till.
    Empati var nyckeln för mig.
    Jag var som tonåring helt i avsaknad av empati. Jag såg hur folk betedde sig och förstog absolut INTE vad det handlade om. Långa funderingar, hemligt tränande av artighetsfraser, kondoleanser och hjälpsamhet gjorde att jag till slut faktiskt BEGREP vad det handlade om. "fake it til' u make it" var mitt arbetsredskap.

    Skruvat? Javisst! Men ska fan till att bli normal i ett sånt hem! På något sätt var jag tvungen att få nyckeln till det Sociala Spelet; hur skulle jag annars få komma in i gemenskapen? Jag ville inte leva mina dagar i det vacuum som var min barndom!

    När jag skriver ut det såhär låter det helt absurt. Eller hur? Är det fler än jag som har svårt för sånt? Som är "lite offside" i normala konversationer?

  • Anonym (Dottern)
    Svar på #28
    Näe, man är ju inte ensam! Det är så skönt att få höra att man är normal, att det är HON som är en galning och dessutom: hon gör sitt bästa för att göra MIG till en galning!
  • Anonym (Dottern)

    Jag är stum. Trodde inte att det fanns fler än jag som tillämpat detta "arbetssätt".
    Jag är så glad för den här tråden!

    Det där med "ömma punkter" har jag faktiskt gjort en grej av, jag VÄGRAR sjunga ner till deras nivå. Om någon går till hätsk attack mot mig svarar jag så gott jag kan och sen går jag. Utan att gå till mottatack. Ex: min svärmor har en eller två ömma tår, nu när jag vet var de är undviker jag säga något om dem. Om jag påpekar "felen" så blir jag precis som morsan, sådan vill jag inte vara!

    Anonym (Distans) skrev 2008-09-04 17:33:48 följande:


    Det hade kunnat vara jag som skrev det där med att "lära sig" bli normal!Skrämmande att konsekvenserna av att leva med en narcissistisk förälder är så lika. Jag gjorde precis som du - studerade andra 'normala' människor, analyserade deras beteende och kom med tiden fram till vad som är gångbart socialt. Jag gick från att vara ett mobboffer i grundskolan och en märklig, självdestruktiv tonåring till att bli "socialt kompetent", som det heter. Numera får jag lätt nya vänner och blir alltid inbjuden till tillställningar på jobbet och i bekantskapskretsen. Det är förstås jättetrevligt men även när jag är mitt i smeten känner jag mig utanför.Med risk för att låta skrytsam, (det var för övrigt en dödssynd i mitt hem, bara pappa fick berömma sig själv), så är jag rätt omtyckt men jag har aldrig fattat varför. Jag kan se mig själv i relation till andra men inte tvärtom. Andra beskriver mig som "trygg, stark, självsäker, rolig och social" men inom mig kämpar jag alltid med självföraktet och känner mig liksom skadlig för andra, fast jag inte alls är det.Jag ser andras ömma punkter direkt och vet att jag skulle kunna bryta ner dem om jag ville men jag är inte som min pappa. En person med en relativt normal uppväxt kan nog aldrig förstå det där fullt ut. Det känns som om jag måste skydda sådana personer från mig själv, från mina erfarenheter, så att inte DE ska må dåligt.Jag träffade en man för ett tag sen som har vuxit upp med en mamma som låter misstänkt narcissistisk och han förstod faktiskt. Det var mycket vi inte behövde säga till varandra. Vi har ett av/på-förhållande men jag har kommit fram till att det borde vara på . Jag kände en stark närvaro med honom, som om det inte behövdes något socialt 'filter'.Jag reagerade likadant som du på boken. Det var länge sen jag läste den men jag hoppas att du får några bra råd om hur du kan förhålla dig till din mamma.
  • Anonym (Dottern)

    The past is now skrev 2008-09-04 17:37:19 följande:


    Du beskriver ju min svärmor!!! Shit!! Jag har alltid undrat varför hon är så här.OJ!
    Jorå, jag har haft nöjet att läsa svärmorstrådarna: där vimlar det av narcissister!

    Anledningen tror jag är att när man som tjej kommer utifrån till narc-riket så är man direkt en anfallare, en som "förstör" det som finns och därmed är man en givet mål. Man ser även mönstret tydligare än de som är mitt inne i stormen.

    Med min mor blev det tvärtom, kan ha att göra med att svägerskans mor är... speciell. Svägerskan var van att handskas med lite udda personer innan och tyckte kanske att det var befriande med "bara" egon kärrman.
  • Anonym (Dottern)

    Ja, det varkar vara ett poulärt tips det där.
    UNDVIK. Det går inte att föra en diskussion, man kan aldrig ge och ta, man får ständigt höra hur innihelvete värdelös man är. Finns liksom inget bra med en narcissist.
    Jo, om h*n är på gott humör och "kungen", DÅ kanske. Men det är för sällan och baksidan är för bedrövlig.

    Anonym (EN TILL) skrev 2008-09-04 19:01:45 följande:


    jag kan bara säga att jag lider verkligen med er.jag har en (ingift) släkting som är en EIKTIG narcissist.Hon har antagligen blivit avundsjuk på mig då andra i min mans familj kanske vid något tillfälle sa att de gillar mig och att jag är snäll. i narcissistens sjuka hjärna så har jag då stulit uppmärksamheten och kärleken från henne, för hon är den enda som kan och bör bli älskad.det är ju narcissister, SJUKLIGT SVARTSJUKA. den här personen blir alldeles svart i ansiktet när man pratar om dens systrar. då börjar hon hata mig. säger elaka saker om mig, LJUGER om mig, men framför mig så ler hon. men hon är ju sjuk.hon fick mig att må så himla dåligt, nu förstår jag ju att hon har en störning, så jag hatar henne inte, men jag hatar att vara med henne.jag sökte också väldigt mycket på internet för att läsa mer (nu har jag läst så mycket, jag ska bifoga några länktips), och jag sökte på "hur bör man hantera en narcissist" och det enda svaret jag har fått fram då jag har sökt är "folk mår dåligt av att vara med narcissister, så de brukar undvika dem alt. säga upp kontakten".på en sida
  • Anonym (Dottern)

    Kan berätta en liten men ack så typisk grej: jag har svårt att få jobb, inte bara pga mig utan för att det är tufft i min branch just nu. INGEN får jobb.
    Hursomhelst så kunde hon inte låta bli att kommentera en grej som kan inverka neg på mina chanser. Egenskapen hon är "på" är eg inte en helt negativ grej men hon fick det att låta som en enbart negativ grej.
    "jamen du brukar ju..., det gör du ju, det brukar du, ja, det är vanligt att du...". Flera gånger och på ett sätt som att hon gjorde mig en tjänst genom att påpeka det.
    *suck*

    Som om jag behövde höra det! Det fick jag nog veta vid senaste intervjun!

    Små subtila anmärkningar som hon säger på ett snällt sätt. Ibland undrar jag om hon är medveten om hur okänslig hon är.
    Iofs, när jag läser i boken så förstår jag att hon faktiskt inte begriper hur illa det är!

  • Anonym (Dottern)

    I bokens står det om "riktlinjer för överlevnad":

    1)Notera vilka känslor en person framkallar, de "identifierar" narcissisten (skam vantrivsel vrede idealisering)
    2)Vilka ömma tår har du? Skärskåda om begrunda: det ger dig nyckeln till att komma ur narc-fällan
    3)Hur hjälper mina ömma tår narc? Jag är bara ett verktyg för Ns projicering
    4)Frigör dig från Ns vaneföreställningar; tänk på N som en tvååring
    5)Glid undan attacker, ge inte tillbaka eller hämnas; det blir värre då (hon säger "vrid bort", men det är samma)
    6)Klarar du inte att "vrida bort" ska du söka hjälp.

    Kortfattat alltså.
    Det är i stort samma strategi vi alla haft. Bra va?

  • Anonym (Dottern)

    Anonym (sambon) skrev 2008-09-05 09:42:53 följande:


    Anonym (Dottern) skrev 2008-09-05 08:35:12 följande:
    Nu när jag ser dem igen så vet jag att jag faktist kommit steget längre efter att jag läst boken. en av de som fastnade extra hårt var "tänk på N som en 2-åring" tror vårat barn var precis 2 år när jag läste boken och jag kunde konstatera att deras kontroll över sina känsloliv låg på ungefär samma nivå. nu två år senare börjar barnet bli bättre än pappan. riktigt skrämmande.
    Ja, det är förfärligt det där att man känner att barnen har bätre empatiska drag än vuxna; min mamma verkar ha stannat lite senare; typ 14 år eller så. Rätt var det är gör hon mogna och vuxna saker; oftast är hon som en ointelligent tonåring. Vilken tonåring som helst förstår saker när man diskuterar men de vill ändå göra som de vill själva. Med mamma är det förståndet hos en 5åring med tonåringens ilska över "orättvisor". Är ni med? Jag tycker inte hon beter sig som en tvååring, hon är alldeles för listig och beräknande (som en hormonstinn tonåring ).

    Har pratat med henne idag: numera är man en känslomässig fjant.
    *suck*
    Att jag inte ger upp, det är dömt på förhand att få empati och tröst ur henne. Hon ska alltid visa mig hur jag skulle betett mig (dvs hårt snabbt fränt och ganska elakt) och/eller ge mig lösningen på mina problem. (som eg är självklara och enda lösningen; jag är inte dum och vill eg bara ha lite tröst).

    Är det fler än jag som har så? Empatilöst fast med tårar på bröllop, begravningar och svåra filmer som purpurfärgen eller nåt.

    Undrar nu när jag skriver om inte tårarna är en spegling av hur hon själv framstår. Som Bruden Mor var hon full av tårar över hur vackert det var; sen satt hon envist vid "sin" plats hela kvällen trots att alla andra gått därifrån. Satt där och "såg ut" över de andra; i mina ögon såg hon enbart mallig och "kungen" ut.
    (Jag gav henne fö ett bättre val där; om hon ville slippa svärfar så kunde vi göra om allt så hon fick sitta med sin syrra eller nåt. NÄ, hon ville sitta vid SIN plats bredvid BG. Hon blev jättesur över att hon inte fick sitta bredvid min man, men vi ville inte sitta bredvid NÅN av våra föräldrar så vi satt ensamma)

    Ja, jag vet, det är många gnälliga detaljer nu, jag får upp dem i huvudet som en film när jag läser boken. Sorry.
  • Anonym (Dottern)

    Det tar tid att komma förbi det där. Flera år faktiskt; man får liksom träna med sin inre röst vad man måste göra och säga. "Skaka av sig" dumheterna (som en gås ) - allt korkat och idiotiskt som kommer ur hennes mun säger bara en massa saker om henne och ingenting om dig.
    Det säger att hon är elak, småsint, spydig, falsk och outbildad. Om dig eller ditt barn säger det bara att ni är en mamma och ett barn som har det bra - annars finns det ingen anledning att gå till attack.(svartsjuka) Om du ger dig in i smutskastningen blir du likadan; där har jag hamnat mer än en gång. För att undvika sa jag sa bara: "det där får stå för dig, jag säger ingenting" när det kom påhopp. Då framstog/är jag hellre som mogen och ansvarsfull än som småsint och hämdlysten.
    Anonym (EN TILL) skrev 2008-09-04 22:06:44 följande:


    tsjag har seriöst blivit SJUK av att umgås med narcissisten. lögner, hon baktalar mig, försöker få folk att hata mig, samtidigt som hon på alla sätt och vis försöker hålla mig ute ur deras familj,visa att jag är konstig, komma med elaka/spydiga kommentarer och ALLTID MED DET FALSKA LEENDET aaaaaaaahhhhhhhhh jag orkar inte!!! nu är jag sjuk när jag tänker på det och jag BÄVAR för att behöva umgås med henne och minnas allt hon har gjort, lyssna på hur hon förolämpar mig så fort jag går ut genom dörren, försöker "vinna" diskussioner genom att ljuga (jag: vi är oroliga för rs-virus, hon: när barnet är i livmodern så är det en skyddad atmosfär, men när barnet är fött så måste det träffa bakterier och virus för att få ett immunförsvar, vid tio dagars ålder är det dags!")(ja, barn måste utsättas för bakterier, MEN INTE NÄR DE ÄR 10 DAGAR GAMLA, man försöker ju skydda så små barn från sjukdomar och virus, bakterier finns ju överallt, tom på huden, men magsjukebakterier och sånt...)jag blir sjuk av att tänka på henne helt enkelt.men det enda råd jag kan ge till er som har t ex föräldrar med personlighetsstörningar:om de börjar bli arga så ge dem en komplimang för att vifta bort samtalsämnet, börjar de gå på för mycket med sitt skryt så försök lite fint att byta samtalsämnet till att hanla om något annat, med en positiv vinkling för narcissisten. jag har ju inte narcissister SÅ nära (blodsband) så jag kan ju välja att hålla dem på avstånd.
Svar på tråden Att ha en narcissist som förälder