Brukar du baka eget bröd?

Jag bakar allt bröd vi äter, tycker köpt bröd är för dyrt och köper man de billigaste så är det inte så gott.
Brukar baka på 1,2 l degspad, 1-2 pkt jäst och olika mjölsorter. Oftast tillsätter jag linfrön. Ibland har jag i rivna morötter och solrosfrön, ibland nötter.
Då kan man göra 4 limpor av degen och lägga dem i en långpanna. Blir då bara en gräddning och så har man bröd länge...
Jag vill gärna baka eget bröd men det sker alldeles för sällan. Brukar göra siraps/fillimpa i långpanna för det känns rätt hyggligt när man tar det ur frysen sen. Annars upplever jag att hembakat bröd allt för snabbt blir så torrt och trist snabbt. Detta bekräftar dock mina misstankar om hur mycket skit det är i köpt bröd med tanke på hur länge en del håller sig.
Men efterlyser med ljus och lykta ett gott bröd som håller formen hyggligt trots att det befunnit sig i frysen en vända.
allt blandas i hop och hälls i två smorda, avlånga formar. gräddas i ca. 75 minuter i 190 grader, längst ned i ugnen. mmmmmmmmm!
Världens enklaste start;
Ett pkt jäst
ca 1 liter ljummet vatten
ngr tsk olja
salt efter behag (beroende på vad man har i sen)
ngr deciliter riktigt grovt typ havregryn
häll på fullkornsmjöl eller annat mjöl tills degen släpper något (blir inte varken slät som en barnrumpa el kladdfri pga mkt fullkorn)
Valfritt (det som finns hemma) ex hackade torkade aprikoser, hackade valnötter, anis, fänkål, fetaost, soltorkade tomater i den mängd man vill.
jäs 1 timme
gör ca 40 bollar (smörj fingrar m olja så kladdar det mindre)
jäs ca 30 min
grädda i ca 175-200 grader några minuter.
Jag använder hushållsassistent så jag slipper kladad och knåda, super enkelt!
Nej tyvärr, jag har aldrig kommit igång. Hembakat är mycket godare!
Här är min favorit som folk ständigt ber om receptet på. Det innehåller nyttigt fett och protein och inget socker.
Valnötsbröd
50 g jäst (färsk)
5 dl vatten (ca 37º C)
2 msk olivolja
3 tsk salt
250 g lätt kesella
100 g valnötskärnor
5 dl rågsikt
11 dl vetemjöl special
Gör så här
Rör ut jästen med vattnet. Arbeta sedan in samtliga ingredienser och ta sist i så mycket vetemjöl att degen släpper bunken utan att kladda. Arbeta degen kraftigt, gärna upp till 10 minuter. Jäs degen i bunken 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Arbeta degen på lätt mjölat underlag. Dela den, och därefter varje halva i tre bitar. Rulla ut ca 40 cm långa längder och fläta dem tre och tre. Forma två kransar och lägg båda på en plåt med bakpapper. Jäs ca 20 minuter på plåten.
Grädda bröden i nedre halvan av ugnen 30-35 minuter eller tills de känns klara. Låt dem svalna på galler.
Är för lat.
Mja det händer och jag blir bättre och bättre på att baka mitt favoritbröd men första gången jag skulle göra det så lovar jag att det hade klassats som olaga vapeninnehav om jag hade stoppat limpan i väskan och gått ut. Skorpan blev så hård att den inte ens gick att slå sönder mot stentrappan utanför.
Ibland, mest till jul och så. Men ibland får jag ett ryck och bakar jättemycket som jag fryser ner.
Det värsta med att baka bröd är att jag inte har någon hushållsassistent, jag tycker det är så tungt och kladdigt att baka "för hand".
Vi bakade Hönökaka från Allt om mat hemma. Fantastiskt gott! Den blev lite seg, inte alls som köpe-Hönökaka, dvs mycket godare. Man kan lägga i lite anis och fänkål också, om man vill.
www.alltommat.se/recept
Någon som har ett bra recept på solrosbröd?
Bambigirl: Kan du förklara lite närmare vad du menar med ditt grundrecept? Är nybörjare.
knallen 1:
Jag smälter 100 g smör, häller i 1,2 liter degspad (dvs vatten eller mjölk eller ibland blandat beroende på vad jag har). Värmer till 37 grader. Anänder lite degspad till att lösa upp jäst (Oftast 50 g). Häller sedan på resten av spadet. Sen har jag i 1 msk salt, lite sirap (0,5-1 dl), det mjöl jag vill ha (rågsikt är gott) och en del vetemjöl. Knådar tills det släpper kanterna. Har en trägaffel och brukar använda en handske för att slippa blåsor. Jäs en timme med bakduk över (tänk på att använda en stooor bunke så det finns plats att jäsa på). Knåda snabbt ihop degen, del i 4 delar. Forma 4 limpor som läggs i en långpanna längsmed kortsidan, jäs under duk i 30-40 minuter. Grädda i nedre ugnen 200 grader 45-60 minuter.
När man vill smaksätta brödet har man i det innan mjölet i spadet. Mitt favoritbröd är att ha i 4 rivna morötter, 1 dl linfrö och 1-2 dl solrosfrön.
Kom ihåg att ha bakplåtspapper i formen. Limporna jäser ihop så när man delar dem får man använda kniv.