• Igor

    Statistik och medicinska fakta om fertilitet, risker, IVF och ÄD för 40+ och 40++ (OBS! Ej stöd- eller peppningstråd!)

    Nyfiken på varifrån du hämtat all statistik. Man kan ljuga med statistik också som du säkert vet. Och olika studier visar olika saker...

    En fråga rör din statistik om Missfallrisk vid olika åldrar efter "kliniskt" bekräftad graviditet (dvs att man vid ultraljudsundersökning sett
    fostrets hjärta slå):

    40 - 24%
    41 - 35%
    42 - 37%
    43 - 38%
    44 - 54%
    45 - 67%

    Gäller det efter naturlig graviditet, IVF eller ÄD eller alla graviditeter. Viss skillnad på IVF där man använder sig av kvinnans egna ägg och Äd där man får någon yngre kvinnas ägg.

    Statistik är bra och viktig att få fram men nog så svårt att jämföra i bland anser jag. Vore tacksam för svar.

  • Igor

    Roade mig lite för att se vilken statistik man kunde hitta om ÄD och missfall. Fann en artikel visserligen gammal men vi har väl inte blivit sämre genom åren och den sa att oberoende av ålder så var risken inte högre för äldre kvinnor än yngre. Se nedan. Har angett vad man kan läsa mer för den som är intresserad.

    Assisterade befruktningar och missfall
    Missfall bland graviditeter som tillkommit genom assisterade befruktningar ligger på ca 15% enilgt en amerikansk undersökning. Bland graviditeter efter befruktning av kvinnans ägg och nyligen befruktade embryon varierade missfallsrisken mellan 10% hos kvinnor under 30 år och 40% hos kvinnor över 43 år. För graviditeter efter donerade ägg var risken för missfall 13%, kvinnans ålder spelade inte så stor roll. Missfallsrisken ökade om man använde frusna ambryon. De slutsatser man dragit av studien är att det troligen inte är den konstgjorda befruktningen i sig som är avgörande för missfallsrisken, utan kvaliteten på de embryon som implanteras.

    Källa:
    Schieve LA, Tatham L, Peterson HB, Toner J, Jeng G. (2003) Spontaneous abortion among pregnancies conceived using assisted reproductive technology in the United States. Obstet Gynecol 2003 May;101(5 Pt 1):959-67

    Publicerd 2003-06-23. Senast ändrad 2005-01-09
    www.9manader.nu/artiklar/gravi00076

  • Igor

    Sökte själv på pubmed efter vetenskapliga artiklar. Fann en (i BMJ- en engelsk läkartidning) från 1995 med denna texten bland annat.
    " Remarkably high pregnancy rates can be
    achieved when eggs are transferred from younger to older
    women, and successful pregnancy long after the normal age
    of menopause shows that the egg rather than the uterus is the
    Achilles' heel of human reproduction. Given eggs from
    young donors, no age is too old for pregnancy-at least in
    theory for those in good health".

    I och för sig inga exakta siffror för dessa måste man söka i andra artiklar eftersom detta var ett sammandrag från andra artiklar. Så Kodoma jag är fortfarande nyfiken på varifrån du tar dina källor (vilket är mycket viktigt att presentera när man diskuterar statistik anser jag) och som jag bad dig om tidigare förklaring på dina data om missfall.

  • Igor

    Hej Minnie69
    Tycker att det verkar konstigt att om man har gjort undersökningar inte kan hänvisa till en källa pga av upphovsrätt, tystnadsplikt mm. Undersökningar görs ju för att föra forskningen framåt och att delge andra sina rön i forskningsartiklar. Det ändå jag kan tänka mig skulle vara om artiklarna inte hunnit blivit presenterade ännu i någon artikel.

    Visst ska man hålla kolla på när artiklarna är skrivna. MEN forskningen lär ju gå framåt och inte bakåt så allt som är gammalt är ju inte förlegat Men året är också en viktig information när man anger källan på en artikel anser jag.

  • Igor

    Håller med dig. Ska bli mycket intressant att få höra hennes kommentarer om våra inlägg. Statestik är alltid intressant men kan också vara missvisande. Tror tillexempel att Sverige inte kan ha så mycket statistik på äggdonation och IVF på personer över 40 år då man inte får göra det här.
    Och vilka står för statestiken för övrigt utomlands kanske självklart klinikena själva och det är klart att de vill presentera snygga och fina siffror.
    Statistik är mycket svårt och krävs att man är bra insatt i just det ämnet för att hitta kryphållen i statistiken. Men intressant så vi väntar och hoppas på svar.

  • Igor

    Håller med men hon verkar inte våga svara på våra frågor..Dåligt tycker jag.

Svar på tråden Statistik och medicinska fakta om fertilitet, risker, IVF och ÄD för 40+ och 40++ (OBS! Ej stöd- eller peppningstråd!)