• Kodama
    Äldre 29 Sep 13:07
    70500 visningar
    87 svar
    87
    70500

    Statistik och medicinska fakta om fertilitet, risker, IVF och ÄD för 40+ och 40++ (OBS! Ej stöd- eller peppningstråd!)

    Denna tråd är till enbart för diskussioner om statistiska fakta på gruppnivå samt vad som idag är känt vetenskapligt om fertilitet, icke-assisterad befruktning, IVF och ÄD för kvinnor (och män) i åldern 40+ och 40++. Det är inte en "peppningstråd" och inte en tråd för "tips och trick" som saknar vetenskaplig grund. Jag startar tråden för att det har visat sig att det finns några här på forumet som är intresserade av denna typ av information, och jag bistår gärna med det jag kan. Däremot inser jag till fullo att statistiska och vetenskapliga fakta inte har en uppmuntrande effekt på alla, så om ni känner att ni behöver peppning eller ett halmstrå att gripa efter, är detta sannolikt inte tråden för er. Jag vet och förstår att många som skriver i det här forumet har svåra upplevelser bakom sig, och känner mycket förtvivlan kring sin längtan efter barn. I den situationen kan man behöva fokusera extra mycket på bara det positiva, och är det så för er så avråder jag er från att läsa den här tråden.

    Ok, nu är ni varnade.

    Statistik utan assisterad befrukning (samma som jag postat i tråden "Statistik och kalla fakta", skriver det här också för överskådlighetens skull):

    Genomsnittlig chans att bli gravid per enskild cykel för olika åldrar:
    25 - 25-30%
    30 - 25-30%
    35 - 18%
    40 - 5%
    45 - 1%

    Amerikanska Babycenter har ett bra diagram som visar den genomsnittliga risken för infertilitet vs chansen att bli
    gravid under ett år, dvs kumulativt, för olika ålderskategorier:
    www.babycenter.com/0_chart-the-effect-of-age-...

    Genomsnittlig risk för missfall vid olika åldrar beräknat på sedvanligt sätt med gravtest, dvs inte sk "kliniska
    missfall" där graviditet konstaterats med ultraljud och inte heller de nya extremkänsliga mätmetoderna som givit
    missfallssiffror kring 60% för genomsnittliga friska par:
    25 - 10%
    30 - 10%
    35 - 25%
    40 - 40%
    45 - 50% eller högre

    Genomsnittlig risk för kromosomstörning vid tidpunkten för genetisk testning, dvs under andra trimestern, för olika
    åldrar:
    25 - ingen uppgift
    30 - 1/300
    35 - 1/134
    40 - 1/40
    45 - 1/11

    Man skall också veta att faderns ålder också har betydelse. Tidigare har man inte brytt sig så mycket om att studera fäders ålder, men på senare tid har flera stora studier kommit som visar att faderns ålder har betydelse både för chansen att bli gravid, risken att få missfall och risken att barnet drabbas av allvarliga sjukdomar.

    Kommentarer om IVF:

    Det är mer komplicerat att presentera statistik för IVF och andra metoder för assisterad befruktning, vilket beror dels på att resultaten påverkas mycket av varje pars individuella förutsättningar, och dels på att det finns flera olika metoder för IVF. Generellt gäller dock att kvinnans ålder är den enskild största faktorn för chansen att lyckas med IVF och att efter 42-43 för IVF med egna ägg och 46-47 för donerade ägg så är chansen att bli gravid så låg att man kan ifrågasätta om det är etiskt att privata kliniker tar betalt för att utföra denna behandling.
    Ytterligare faktorer som komplicerar IVF-statistiken är att de flesta studier kommer från länder där man tillämpar återförande av flera embryon för att öka chansen för graviditet. I USA tex är det vanligt, speciellt bland äldre kvinnor, att man återför 3-4 embryon. Jag försöker i den mån det går att undvika statistik som baseras på multipla
    återföranden eftersom det är känt att detta kraftigt ökar risken för komplikationer hos modern och skador hos
    barnet/barnen. I Sverige återför man av denna orsak oftast bara ett embryo, i vissa fall två, men i dag inte fler. Statistiken nedan innefattar fall där man återfört så många som 4-5 embryon, men det är i dagsläget den mest säkra statistik som finns för IVF med egna ägg för kvinnor över 40.

    Antal kvinnor i olika åldrar som erhållit levande födda barn efter tre IVF-försök:
    40 - 25%
    41 - 19%
    42 - 19%
    43 - 9,6%
    44 - 1,6%

    Antal kvinnor i olika åldrar som erhållit levande födda barn efter 5-6 IVF-försök:
    40 - 28%
    41 - 23%
    42 - 22%
    43 - 10,5%
    44 - 1,6%

    Missfallrisk vid olika åldrar efter biokemiskt konstaterad graviditet (dvs med vanligt gravtest som mäter beta-hcg):
    40 - 38%
    41 - 45%
    42 - 45%
    43 - 48%
    44 - 70%

    Missfallrisk vid olika åldrar efter "kliniskt" bekräftad graviditet (dvs att man vid ultraljudsundersökning sett
    fostrets hjärta slå):

    40 - 24%
    41 - 35%
    42 - 37%
    43 - 38%
    44 - 54%
    45 - 67%

    Observera att levande födda barn inte är liktydigt med friska levande födda barn. Statistiken ovan innehåller barn
    med kromosomskador, missbildningar, CP-skador osv.

    Chansen att vid 40 års ålder, utan assisterad befruktning, föda ett friskt levande barn ligger kring 10% kumulativ chans över 1 år, någon/några procents chans per menstruationscykel.

    Med IVF är chansen att föda ett friskt levande barn ca 20% över tre IVF-försök med egna ägg.

  • Svar på tråden Statistik och medicinska fakta om fertilitet, risker, IVF och ÄD för 40+ och 40++ (OBS! Ej stöd- eller peppningstråd!)
  • Kodama
    Äldre 29 Sep 13:27
    #1

    Om äggdonation:

    Med en ung kvinnas ägg, så är chansen att bli gravid inte så mycket mindre för en kvinna kring 50 eller strax därunder än vad den är för unga kvinnor, såvida 50-åringen har en frisk livmoder och livmoderslemhinna. Att få ägget att fästa är inte svårigheten. Däremot ökar risken markant för nästan alla former av komplikationer för både barnet och modern. Så trots att chansen att bli gravid inte skiljer sig så mycket från yngre kvinnors chans, så är chansen att föda ett friskt, levande barn väsentligen lägre.

    Svenska fertilitetsexperter har satt en presumtiv framtida gräns vid 46-47 år vad gäller äggdonation i Sverige. Detta är inte en tillfällighet, utan beror på att riskerna ökar markant i denna ålder.

    Det är svårt att presentera exakt statistik för graviditet med donatorägg hos 40++ kvinnor, eftersom det inte finns så många fall och de flesta ÄD för kvinnor kring 50 och däröver utförs av oseriösa kliniker som inte offentliggör sina data. Jag skall iallafall försöka presentera vad man vet utifrån de mindre studier som gjorts.

    Missfallsrisken är mycket hög, och den ökar för varje år. Även om missfallsrisken är mindre med unga donatorägg än med egna ägg, så vet man iallafall att risken fortfarande är mycket hög.

    Ett viktig riskområde är komplikationerna. Lyckas man behålla sin graviditet, så föreligger mångfaldigt ökad risk för diabetes, preeklampsi och eklampsi (havandeskapsförgiftning) och placentaavlossning. En större placentaavlossning kan leda till fostrets död och allvarlig blodförlust hos modern. Preeklampsi leder ofta till för tidig förlösning, och eklampsi är ett livshotande tillstånd där både moderns och barnets liv är hotat. Diabetes tar många lätt på, men förutom att diabetes ofta innebär förkortad livslängd och lidande för modern, så innebär diabetes, liksom preeklampsi, också risk för tillväxthämning hos fostret. Man kan tycka att mild till måttlig syrebrist, mild till måttlig tillväxthämning som i sin tur leder till låg födelsevikt, inte är hela världen, men det är väl studerat att det är förknippat med utvecklingsstörning och nedsatt funktionsnivå hos barnet.

    Ytterligare en vanlig och allvarlig riskfaktor för barnet är prematur förlossning. Då äldre kvinnor ofta har komplikationer som kräver att man förlöser barnet för tidigt, så uppstår situationen att risken för att få ett barn som är både tillväxthämmat OCH dessutom föds ett antal veckor för tidigt, är väldigt mycket större än för yngre kvinnor. Många barn med medfödd uvecklingsstörning, multihandikapp eller missbildning kallas dock "friska" i statistiken eftersom a) man resonerar att det är inte en "sjukdom", det är en medfödd skada och b) utvecklingsstörningar och utvecklingsförseningar märks ofta inte förrän mycket senare och då är IVF/ÄD-studierna avslutade sedan länge. I synnerhet begåvningshandikapp räknas ofta som "friskt". Separata studier av för tidigt födda barn och/eller barn med låg födelsevikt visar dock att det finns en direkt korrelation mellan födelsevikt och utvecklingsrelaterade problem. Kognitiva förmågor som minne, inlärning och uppmärksamhet är i stort sett alltid nedsatta hos barn som fötts mycket för tidigt eller med låg födelsevikt.

    Så, till sist, så tillkommer flerfaldigt ökad risk för oförklarig död sent i graviditeten eller inom barnets första 4 levnadsveckor.

    Märk dock att det är en signifikant skillnad på att vara 46-47 och att vara 50-51, och att det i sin tur är stor skillnad mellan att vara i 50-årsåldern jämfört med 60-årsåldern. Över 55 börjar det faktiskt bli rent livsfarligt för kvinnan att bli gravid. Risken att modern, barnet eller båda dör, är faktiskt rätt stor. Samtliga av de gamla kvinnor som fått barn med hjälp av äggdonation som vi ser i dagspressen, har behandlats av oseriösa kliniker eller utövare som vägrar att offentliggöra statistik över behandlingsframgång och biverkningar. Vi vet bara vad kvinnorna själva berättar, tex i några fall har kvinnorna berättat att de behandlats i 8-10 år innan de slutligen fött ett levande barn. Huruvida detta är sant vet vi inte, lika lite som vi vet huruvida de kvinnor som säger att behandlingen lyckades på kort tid talar sanning. Hursomhelst så spelar åldern en avgörande roll för de medicinska riskerna för både mor och barn: att göra IVF med donerade ägg när man är 46-47 är något helt annat än när man är över 50, och att göra det när man är närmare 60 är 50 är helt enkelt så riskfyllt att det i mitt tycke är oförsvarbart att privata kliniker tjänar pengar på att människor betalar för det.

  • Äldre 29 Sep 13:59
    #2

    Gillade din "disclaimer"

  • Äldre 29 Sep 14:07
    #3

    Kodama: Mkt intressant det du skrev om ÄD! I tidningarna ser man oftast bara om "extremfallen" och jag har undrat om det funkat hur högt upp i åldrarna som helst...

  • Entvåt­re
    Äldre 29 Sep 14:28
    #4

    Jag läser förstås även om jag inte kan bidra med så mycket.

  • Squirl
    Äldre 29 Sep 14:57
    #5
    Helle04 skrev 2008-09-29 14:07:51 följande:
    Kodama: Mkt intressant det du skrev om ÄD! I tidningarna ser man oftast bara om "extremfallen" och jag har undrat om det funkat hur högt upp i åldrarna som helst...
    Exakt! Fascinerande att senast läsa om indiskan som fick tvillingar. Visst var hon sjuttio år!?
    Det är på tiden att vi börjar diskutera runt detta eftersom folk väntar längre och längre med att skaffa barn.
  • Lerkor­g
    Äldre 29 Sep 15:14
    #6
    Squirl skrev 2008-09-29 14:57:35 följande:
    Exakt! Fascinerande att senast läsa om indiskan som fick tvillingar. Visst var hon sjuttio år!? Det är på tiden att vi börjar diskutera runt detta eftersom folk väntar längre och längre med att skaffa barn.
    Men hur får man egentligen fram rättvis statistik i frågan? Visst skaffar människor barn allt senare men fortfarande är det väl så att många som är över fyrtio är färdiga med barnanskaffandet? Blir underlaget då så stort att man dra korrekta slutsatser?

    Kodama: tack för intressant information.
  • Igor
    Äldre 29 Sep 16:07
    #7

    Nyfiken på varifrån du hämtat all statistik. Man kan ljuga med statistik också som du säkert vet. Och olika studier visar olika saker...

    En fråga rör din statistik om Missfallrisk vid olika åldrar efter "kliniskt" bekräftad graviditet (dvs att man vid ultraljudsundersökning sett
    fostrets hjärta slå):

    40 - 24%
    41 - 35%
    42 - 37%
    43 - 38%
    44 - 54%
    45 - 67%

    Gäller det efter naturlig graviditet, IVF eller ÄD eller alla graviditeter. Viss skillnad på IVF där man använder sig av kvinnans egna ägg och Äd där man får någon yngre kvinnas ägg.

    Statistik är bra och viktig att få fram men nog så svårt att jämföra i bland anser jag. Vore tacksam för svar.

  • Äldre 29 Sep 16:17
    #8

    På Aftonbladets statistik under föräldrasidorna är chansen för graviditet vid 43 års ålder 0-1 %.

    Alltså inte exakt som denna.

  • Igor
    Äldre 29 Sep 16:54
    #9

    Roade mig lite för att se vilken statistik man kunde hitta om ÄD och missfall. Fann en artikel visserligen gammal men vi har väl inte blivit sämre genom åren och den sa att oberoende av ålder så var risken inte högre för äldre kvinnor än yngre. Se nedan. Har angett vad man kan läsa mer för den som är intresserad.

    Assisterade befruktningar och missfall
    Missfall bland graviditeter som tillkommit genom assisterade befruktningar ligger på ca 15% enilgt en amerikansk undersökning. Bland graviditeter efter befruktning av kvinnans ägg och nyligen befruktade embryon varierade missfallsrisken mellan 10% hos kvinnor under 30 år och 40% hos kvinnor över 43 år. För graviditeter efter donerade ägg var risken för missfall 13%, kvinnans ålder spelade inte så stor roll. Missfallsrisken ökade om man använde frusna ambryon. De slutsatser man dragit av studien är att det troligen inte är den konstgjorda befruktningen i sig som är avgörande för missfallsrisken, utan kvaliteten på de embryon som implanteras.

    Källa:
    Schieve LA, Tatham L, Peterson HB, Toner J, Jeng G. (2003) Spontaneous abortion among pregnancies conceived using assisted reproductive technology in the United States. Obstet Gynecol 2003 May;101(5 Pt 1):959-67

    Publicerd 2003-06-23. Senast ändrad 2005-01-09
    www.9manader.nu/artiklar/gravi00076

  • Äldre 29 Sep 20:38
    #10

    Helle: Ja,snacka om brasklapp!

    Kodama: Tack för allt intressant du skrivit! Men du som är en siffermänniska - när det gäller ÄD vid 40+++ pratar du bara om MYCKET HÖG risk för tex missfall, och medicinska komplikationer. Men vad är 'mycket hög' och 'stor' risk? Vilken storleksordning menar du att det kan handla om? 20,30, 60, 70% eller?? Går det illa för majoriteten, eller går det bra för de flesta?? Förstår att det kan vara svårt att veta exakt eftersom det blir färre mödrar ju högre åldersgrupp - och då svårare att göra statistik på. Och sedan som du säger, att privata kliniker i utlandet inte lämnar ut sina siffror. Och det är ju de som gör all ÄD på äldre kvinnor. För här i Sverige görs det väl inte så mkt ÄD - och ålersgränsen vet jag inte - men den är väl inte långt över 40 isf - eller?

Svar på tråden Statistik och medicinska fakta om fertilitet, risker, IVF och ÄD för 40+ och 40++ (OBS! Ej stöd- eller peppningstråd!)