Inlägg från: Einstein |Visa alla inlägg
  • Einstein

    Mia-Sanningen om gömda

    Barkbam skrev 2008-11-08 22:08:01 följande:
    Men det är just detta som är hela poängen.Är det fiction är det fiction,är det sanning är det sanning, åtminstone för mig. Om jag köper/lånar en bok där det står "Detta är en sann berättelse" berörs jag kollosalt av detta. Är det fiction, kan jag slå ihop pämarna med en lättnadens suck, åh vad skönt att det inte var sant. Det är en väsenskillnad för mig. Men tydligen inte för alla.
    I just det här fallet så är säkert allt sant, även om allt inte drabbat just Mia. Alltså den hemskhet som beskrivs i boken fanns då och den finns fortfarande. Sedan om allt drabbat Mia eller inte har mindre betydelse. Det är ingen unik berättelse och det är tyvärr inte taget ur det blå. Jag känner inte Mia, så för mig har det ingen betydelse vilken människan bakom "Mia" är, inte heller om hon är en eller flera personer i verkligheten. Att det däremot har betydelse för alla som faktiskt kände Mia och som är berörda på ett annat plan... ja det är en helt annan sak.
  • Einstein
    Barkbam skrev 2008-11-08 22:13:17 följande:
    Jag har inte tagit sida, av den enkla anledningen att jag inte läst Mia sanningen om Gömda, ännu. Men jag tycker att det är märkligt att människor inte ifrågasätter mer, nu när det uppenbarligen kommer en bok som påstår att det som Mia sagt inte är hela sanningen. För mig är innebörden av en titel " Sann historia" att jag som läsare ska lita på det. Jag vill inte bli förd bakom ljuset. Jag vill att det ska vara sant. Annars kan det lika gärna stå fiction och boken är bra ändå. Ordet "sant" är alldeles för dyrbart att missbrukas. Det är min åsikt.
    Jo du har tagit ställning, i alla fall tolkar jag det så utifrån vad du skriver här. fast det är okej.
  • Einstein
    Angelx skrev 2008-11-08 23:06:40 följande:
    Ifrågasätter vi blir vi ju anklagade för spekulationer och att vara dumma ju, vad är meningen? Vi dumma läsare som vill veta sanningen blir dumförklarade för att vi undrar och just ifrågasätter.....nä du får nog ta ett snack med din polare monika så ni pratar ihop er först hur ni ska ha det om just ifrågasättning. Hon gjorde en stor miss som dumförklarde oss här på fl och det är inget bra för en författare men det har hon nog kommit på själv eftersom hon plockade bort de raderna.......
    haha! Jag kan bara hålla med!
  • Einstein
    Angelx skrev 2008-11-09 00:51:35 följande:
    Jag tycker vi ska spekulera lite i det faktiskt, någon som vet vilket förlag det är så kan jag maila dom och fråga.....hade verkligen varit intressant att höra deras syn på saken! Väntar fortafarande på en ursäkt från monika faktiskt men den har inte kommit än. Eftersom hon pillat bort allt om fl på sin blogg nu så lär hon ju inte be om ursäkt där iaf men hon kan ju alltid inboxa eller skriva här......
    Vad bra att hon tagit det som handlar om vår diskussion! Alltså det är fel att hon tar bort det, men det skulle aldrig ha varit där överhuvudtaget! Jag hoppas att hon inser själv hur lågt det var och jag håller med om att en ursäkt vore på sin plats! Hon kan inte begära att vi ska ändra ställning bara genom att läsa det lilla hon skrivit i bloggen, det om något vore korkat! Korkat vore det även att bara ändra uppfattning för att någon påstår att Mia och Liza ljuger, lite mer på fötterna måste man faktiskt ha. Jag kan bara prata för mig själv, men så lättlurad är jag INTE!!! Jag är heller inte så lättlurad att jag svalde allt med hull och hår som står i Gömda. Jag har läst alla fyra böckerna med en viss misstanke och speciellt de två sista. Jag har hela tiden varit medveten om att detta kanske inte var bara Mias verklighet. Fast som jag skrivit innan så har det ingen betydelse!
  • Einstein

    Bei Bei skrev 2008-11-09 11:19:34 följande:


    Senaste svaret från Monica på bloggen: den 9 november 2008 Till debattörerna på Familjeliv. Jag skrev att jag var förvånad över den dåliga stämningen på Familjeliv. Att den är olustig och obehaglig. Jag skrev att inläggen och atmosfären ofta är negativa, spekulativa, okunniga och korkade. Men jag skrev INTE att debattörerna är det. Det är livsfarligt att föra dialog med människor som läser allt som fan läser bibeln. Folk som hela tiden väljer att missförstå och misstänkliggöra är inte ute efter information och fakta. Säkert är människan bara ute efter pengar! Det ska hon minsann inte få! Och så vidare. Ständiga elakheter. Det är ingen hejd på hur negativt det är. Jag är inte ute efter pengar. Jag har varit med om att lösa ett mysterium driven av samma lust som gör att andra löser korsord och släktforskar. Det har varit oerhört spännande. Jag har gjort det på min fritid. Det har kostat mig en halv årsinkomst. Så glöm det där med pengar. Glöm boken också. Ni behöver inte vara intresserade. Det är inte jag som har öppnat er tråd. Jag har inget behov av att försöka övertyga någon. Alla bevis finns i boken. Det var nödvändigt. Med bloggen vill jag informera och svara på seriösa frågor. Vissa saker har bara legat ute korta tider av det enkla skälet att jag inte vill sprida bilder och info för mycket. Ni var priviligerade men förstod det inte. Nu är det borta. Återstår att se hur ni ska missförstå det här. Seriösa frågor kommer jag även fortsättningsvis att besvara. Länk: monicaantonsson.blogspot.com/
    Hehe! Jag tror att Monica lärt sig lite om hur det fungerar här på fl! Det är ett diskussionsforum som är lika öppet för alla och inte som en blogg där bloggaren väljer vilka kommentarer som ska få vara med. Som medlem här MÅSTE man hela tiden vara medveten om detta, för det är "livsfarligt" att föra en dialog på detta sättet. Hela tiden måste man väga sina ord och fundera på hur andra kommer att tolka det man skriver. Det går inte att vara för personlig för då blir man lätt ett offer som blir slitet i bitar! Det vet vi alla som är aktiva här och vi har nog alla fått oss en näsbränna.

    Fast det tråkiga med detta är att nu handlar denna tråden mer om hur vi skriver här på fl än om historien bakom Gömda. Kommentarer som "Hon skriver den säkert för pengarna" får man helt enkelt strunta i och inte ta illa vid sig av. Jag ser inte en sådan kommentar som seriös, utan mer något som man slänger ur sig typ när man sitter runt ett fika bord och skvallrar.
  • Einstein
    Lolilla skrev 2008-11-09 14:07:54 följande:
    Men ge er nu. Det känns som att ni hugger på allt ni läser ju. Oavsett vad hon skriver i detta läge så kommer ni att se det som negativt? Ingen som såg detta: "Jag varken kan eller vill friförklara honom. Våld kan aldrig försvaras. Även om jag inte kan acceptera allt så försöker jag förstå. Jag har skällt på och plågat honom mycket under den här tiden. Han har stått pall. Det finns något bra i det. Han står för sina handlingar hur mycket han än skäms - med namn och allt i boken."
    Problemet är ju att enligt Mia så är det som berättas i Gömda sant och om det är sant så står inte Osamas straff i relation till vad han gjort. Det kan ju också vara ett alternativ att han gjort detta så skickligt att det inte funnits några bevis att få en fällande dom på? Jag var inte med, så jag har ingen aning. Fast utifrån boken så höll han väl mest på och skrämde familjen, det var väll sällan som någon verkligen blev skadad och den typen av misshandel är ju väldigt svår att bevisa. Fast jag måste säga att detta citat fått mig att åter bli lite nyfiken på boken... För om Osama har rätt, ja då tycker jag att det är taskigt mot honom att skriva så som Mia och Monica gjort. Fast vad det gäller förtroendet för misshandlade personer, så tror jag att Monicas bok förstör mer än den hjälper... tyvärr. Då hade det varit bättre att lögnen inte blivit avslöjad. Om det kommer fram att Gömda är en lögn, ja då kommer inte polisens frågor bli mindre till misshandelsoffer.
  • Einstein

    Fast en sak som jag funderat på är hur Monica kan vara säker på att hon har träffat rätt Mia. Har Liza bekräftat att Monica verkligen satt rätt människa under lupp? Det finns väl inget i boken som gör att man kan identifiera henne? Kanske är den hon tror är Mia, egentligen täckmantel för någon annan?

  • Einstein
    Thalis skrev 2008-11-09 14:53:09 följande:
    Jag läser samma sak och jag är inte blond ! Fast jag kanske är blond innerst inne....


    Fast det är två inte i första meningen och de tar ju ut varandra, undrar om hon skrivit det medvetet eller om det är ett skrivfel? "Det är inte "fina" damer som inte blir misshandlade." Betyder inte denna mening att det är fina damer som blir misshandlade?

    Kan det inte vara så att hon syftar till Lizas syfte att ändra på dessa uppgifter i boken. Att Lizas syfte var att göra det hemskare eftersom våra fördomar säger oss att förnäma kvinnor inte blir misshandlade? jag har dock inte läst citatet i sitt sammanhang.
  • Einstein

    Tant Greta skrev 2008-11-09 14:48:23 följande:


    " Det är inte "fina" damer som inte blir misshandlade. Har man 4,8 och hög befattning på en bank, så inlåter man sig inte med sådana män. Och gör man det så tar man antagligen kommandot. Du kommer att förstå detta när du får hela förklaringen" (Monicas svar till Lolilla)
    Under vilket inlägg står detta?
  • Einstein
    Thalis skrev 2008-11-09 15:26:18 följande:
    Där hon svarar till vissa av oss! Här är hela inlägget kopierat direkt från bloggen. Lolita Först: Tack för ett balaserat inlägg. Det är inte "fina" damer som inte blir misshandlade. Har man 4,8 och hög befattning på en bank, så inlåter man sig inte med sådana män. Och gör man det så tar man antagligen kommandot. Du kommer att förstå detta när du får hela förklaringen.
    Jag såg det nu och hon har skrivit ytterligare ett svar. Hon anser att de högutbildade är bättre rustade att ta sig ur ett misshandelsförhållande och behöver inte gå i landsflykt. Går det verkligen att generalisera på det viset? Beror inte det även till stor del på mannen i fråga och varför man valt att utbilda sig alt inte utbilda sig?
Svar på tråden Mia-Sanningen om gömda