Inlägg från: lejone |Visa alla inlägg
  • lejone

    Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?

    Jag får en sådan god lust att ställa motfrågan...

  • lejone
    Gummibollen skrev 2008-11-07 00:55:02 följande:
    Såg i en annan tråd om förlossningsrädsla att någon överväger att helt enkelt låta bli att åka in för att slippa sjukhuset och då mörka värkarna för sin man tills det är försent. Då är det ju som sagt ändå bra att möjligheten till planerad hemförlossning med barnmorska finns som alternativ.
    Jag tänkte precis det!
    För övrigt måste jag säga att det är skam att det inte finns bidrag att söka i alla landsting till hemförlossning. Det gör ju delvis att en del helt enkelt inte åker in och föder oassisterade.
  • lejone
    BästaBellaBus skrev 2008-11-07 01:44:19 följande:
    Varför ska staten pröjsa för hemförlossning när det redan erbjuds ett bra alternativ? Det hade ju varit skillnad om det inte fanns någon sjukvård, men den finns ju.
    Föratt i vissa fall är den bästa sjukvården i hemmet.

    Staten bekostar redan hemförlossning i Stockholm. Varför inte i övriga delar av landet?
  • lejone

    Jag är verkligen en helidiot och vill föda hemma. Det gör inte mig någonting om vårt barn dör eller om det blir några komplikationer.
    Jag har inte läst på och tror att folk på sjukhus är rena pajaserna som inte vet alls vad det håller på med.

    *lallar vidare till närmsta gökbo*

  • lejone

    Varför är det aldrig någon som på allvar ifrågasätter ( dvs utan att idiotförklara innan) varför man känner att bästa valet är att föda hemma?

    Det är omföderskor ( mest) som väljer att föda hemma och då har de ju en sjukhusförlossning i ryggen så att säga. De vet ju hur det är att föda på sjukhus.
    Är det nu så att de känner att det är självklara valet från deras sida att välja bort en sjukhusfl till förmån för hemmafödande måste de väl känna att det finns saker som kan göras bättre?

    Jag vill än en gång poängtera STARKT att vi som väljer att föda hemma är pålästa och vet vad det är för risker som finns. Det är inte så att man föder barn vind för våg hemma.

    Det är så konstigt att man får så mycket kritik vid en PLANERAD fl hemma.

  • lejone

    Mewz skrev 2008-12-22 08:44:03 följande:


    noraa skrev 2008-12-21 21:05:01 följande:
    Varför ska man SJÄLV inte anses kompetent att ta ansvar och fatta dom beslut som gäller en födsel? Med 2 sjukhusfödslar samt 2 oassisterade hemmafödslar i ryggen anser jag mig vara kompetent nog att lita på mig själv och min kropp. Och instämmer helt med lejone.. Varför denna nedvärdering av oss som inte vill "bli förlösta" på sjukhus utan som faktiskt vill få föda? Jag kan garantera att det är just *vi* som väljer bort sjukhus som ÄR pålästa kring alla för och nackdelar. Oerhört tröttsamt att *hela* tiden på tryckt upp i ansiktet att man är SÅÅÅ oansvarig som föder hemma och att deras barn hade minsann *inte* överlevt OM dom inte förlösts på sjukhus.. HUR kan ni veta det? Är ni själva på pålästa kring komplikationer? Vet ni hur EDA/lustgas/valfri smärtlindring faktiskt påverkar barnet? Att föda *är* varken sjukligt eller farligt i normalfall.
    Amen.
    Jag känner att jag vill föda hemma hellre än att bli förlöst på sjukhus.
  • lejone

    dunsa skrev 2008-12-22 23:35:52 följande:


    Hallå. Lägger mig i diskussionen.:) Det är klart att det är upp till var och en HUR och VAR man ska föda och innan jag själv födde barn hade inte hemmaförlossning varit helt otänkbart. Nu är det otänkbart efter en bra förlossning OCH problemfri graviditet, så ville inte min livmoder dra ihop sig och jag blödde liter blod tack vare att jag var på sjukhus så överlevde jag så det går inte att undgå att går något fel vilket säkert inte är jätte vanligt men det händer, så är det jäkligt viktigt att få sjukvård så fort som möjligt. Då kan man vara så kaxig och visa hur mycket forskning och veta hur mycket som helst om sin egen kropp men det hjälper inte så bra som dropp, mediciner eller transfusioner om det behövs. Det viktigaste i hela denna diskussionen anser jag vara att oavsett vilket beslut jag tar hemma eller sjukhus OM det händer något kan jag leva med det beslut jag tog?
    Det är hemskt att du behövde genomleva det. Det är inget man vill att någon ska behöva göra alls.

    Ja alltså i ett beslut ingår det att ta ställning till sådant... tycker jag.

    Klart kan något gå fel. Det kan gå fel föratt man är på sjukhus med. Jo jag skrev rätt. FÖRATT man är på sjukhus.
    Det kan gå fel oavsett vart man väljer att föda sitt barn.
    Men det är beslutet jag tagit och jag har noga övervägt riskerna med att föda både på sjukhus och hemma. Självklart.

    Jag har inte alls tänkt att vara "kaxig" som du uttrycker det.
    Jag har tänkt att FÖDA barn. Jag har tänkt att förlita mig på att min kropp kan detta.
  • lejone

    Jag vill bara påpeka att det är väldigt vanligt att man har med en barnmorska när man föder planerat hemma.
    En utbildad barnmorska som har koll på läget. ÄR det något som börjar indikera på kapsejsning så talar hon om det och råder en till att åka in och gör sitt bästa föratt det ska gå bra fram tills man är inne.

    Vet ni om att det finns kvinnor som blir utkörda från fl trots att de är öppna och mitt i förlossningen?
    Vet ni om att det finns kvinnor som blir lämnade i ett rum på fl och föder barn helt själva utan någon bm el läkare alls?
    Vet ni om att det finns kvinnor som inte hinner in till sjukhuset och föder tex i en taxi?
    Vet ni om att det ibland går totalt fel på förlossningar på sjukhus?

    Det finns inte en sånnhär diskussion utan att det finns en kvinna som har haft det oerhört traumatiskt under förlossningen och det har varit nära ögat både för henne och barnet.
    De säger precis som TS.
    Min son blev förlöst med sugklocka vilket var mycket traumatiskt för mig och min man.
    Men här sitter jag nu och undrar hur det hade varit om vi hade fött hemma förra gången?
    Hade vi sluppit sugklocka då?

  • lejone

    Jag kan tänka mig att föda på sjukhus. Om mina önskemål om VÅR förlossning blir respekterade och tillgodoses.
    För trots allt är det så. JAG föder barn. JAG vill vara med och fatta besluten som rör min kropp och mitt barn.
    Jag vill inte ha någon som är och klämmer i mitt underliv, tjatar på mig om smärtlindring, ger dropp, sätter skalpelektrod på barnet, navlar av i förtid, puttar ut min man ur rummet, ha sjuttio barnmorskor i rummet samtidigt, ligga näck framför ett rum fullt med främlingar eller behöva ta otåliga blickar från barnmorskor som tycker att jag är bångstyrig när jag inte vill byta ställning.

    Så enkelt är det.
    Jag vill FÖDA barn. Inte bli FÖRLÖST.

  • lejone
    Maria C S 75 skrev 2008-12-27 12:03:36 följande:
    De som vill föda hemma får väl det. Det måste vara modiga och starka kvinnor som gör det. Det låter fantastiskt men jag skulle aldrig våga göra det. Idag får man oftast endast 1 UL vilket inte är tillräckligt! Mycket kan hända de sista 22 veckorna. För att ens våga föda hemma så skulle man vilja ha ett UL i slutet för att veta att barnet mår bra och att allt är som det skall. Själv hade jag en helt vanlig graviditet. Lite högt blodtryck på slutet. Vad jag inte visste var att jag bar ett tillväxthämmat barn som föddes i v42+1 och vägde 1970 gram. Utan neonatal läkare på plats vet jag inte hur det hade gott. Jag fick inte ut honom, hjärtljudet sjönk gång på gång och till slut togs han med sugklocka.
    Vi var på rutinul och nu var vi på ett i v 34. Det föratt se att moderkakan itne var föreliggande och att bebisen ligger bra till i vikt o längd.
    Inget hafsjobb här inte!

    Det senare ultraljudet gjordes av en fd chef på KSS som de bm:or samarbetar med som ska förlösa oss här hemma. Det var bm:orna som ordnade detta.

    Det är mycket som människor inte vet om hemförlossningar. Hur mycket det faktiskt planeras, försiktighetsåtgärder och "kriterierna" föratt man ska "få" föda barn hemma alls.

    LÄS PÅ innan. Ta er tid och se vad det är "vi" är så uppeldade om. Läs på om hemförlossningar, sjukhusförlossningar och prata med människor innan ni förkastar det som flum och hippienonsens.
  • lejone
    snöbebis skrev 2008-12-27 11:40:03 följande:
     jag visade denna tråd för min man (som har erfarenhet av att arbeta på sjukhus), han trodde att ni som förordar hemmaförlossningar var medlemmar i någon sekt, eftersom ni är så uppeldade i denna fråga. Det finns så många komplikationer som kan uppstå, vilka är svåra eller omöjliga att åtgärda hemma. Men man får ju faktiskt välja hemförlossning om man vill, och jag lägger mig inte i vad andra väljer. Folk är olika.
    haha vilken rolig gubbe du har!

    Komplikationer som man inte kan lösa hemma efter en hemförlossningen löses på sjukhuset. Då tar man ambulans in.
  • lejone
    Maria C S 75 skrev 2008-12-27 13:31:51 följande:
    lejone skrev 2008-12-27 12:51:39 följande: Alla har inte sån tur att de får flera UL i Göteborg får man endast 1 UL och i vissa stadsdelar får man även ett VUL. Wicks. Man gör UL för att se att barnet mår bra, växer som det skall och inte har allvarliga sjukdommar. Vad är fel på det? Om ditt barn skulle vara sjukt och riskera livet vid en förlossning. Skulle inte du vilja veta det då? Jag behöver inte läsa på. Jag behöver bara titta på mitt lilla mirakel. Jag har inga åsikter om dem som vill föda hemma. Det är upp till var och en.
    Det som du säger stämmer säkert om man väljer att föda på sjukhus.
    Vilket är lite underligt eftersom det borde ligga lika stort intresse för hur barnet mår och hur moderkakan ligger även vid en sjukhusförlossning.
    Det var alltså barnmorskan som ordnade detta åt oss. Det är praxis att man får prata mad läkare och göra ett till UL utöver rutinul om man väljer att göra en planerad hemförlossning.
    Detta föratt kunna ha en BM hemma hos sig.
    Väljer man som Wickz att föda hemma oassisterat så behöver man inte alls göra UL.
    Även vid vanliga rutinul kan man avböja kom jag på nu...
  • lejone
    enny signatur skrev 2008-12-27 13:15:29 följande:
    Jag måste protesetera, självklart får man alltid föda hemma, oavsett vad. Det enda är att man inte får bidrag. Kriterierna behöver aldrig uppfyllas annars...
    Ja självklart får man det! Det är därför jag har skrivit såhär varje gång : "får".

    När man talar om hemförlossning utgår jag från det jag har fattat som vanligast i de sammanhangen: att man ansöker om bidrag och att man har iaf en bm med sig hemma. Det är därför jag talar om kriterier osv.
  • lejone

    Abuelita: Det verkar som att inlägg 150 är borta med vinden...

  • lejone

    Förlåt! Det hade nästlat sig in i oordning. jag hittade det.

  • lejone
    BästaBellaBus skrev 2008-12-29 21:15:06 följande:
    abuelita skrev 2008-12-23 01:50:53 följande: Är de bekvämliga fördelarna med hemmafödning att prioritera över barnets hälsa?
    Läs tråden. Du har svaren i åtskilliga inlägg....
  • lejone

    Ni som aldrig i livet kan tänka er att föda hemma hur ser ni en hemförlossning?
    Alltså själva scenariot? *nyfiken*

  • lejone
    Sterna skrev 2008-12-29 22:47:15 följande:
    lejone skrev 2008-12-29 22:43:27 följande: Det där är nog den intressantaste frågan hitintills för när bekanta kommer med frågor som "Vad gör ni om bebisen bajsat i vattnet?" och jag svarar "Då åker vi självklart in till sjukhuset" så blir de oftast väldigt förvånade. Så ibland undrar jag om många tror att vihemfödare lägger prestige i att föda hemma, att vi skiter i hur det går bara vi får föda hemma. Och riktigt så är det ju inte :P
    Tack. Precis min tanke.
    Det är en så vrickad vinkel.Det finns väl ingen prestige i att folk tycker att man är en egoistisk människa som inte bryr sig om sitt barns bästa?
    Helt otroligt att man blir sedd som en bekvämlighetstörstande människa när man väljer att föda barn hemma med allt kladd och utan smärtlindring...Flört
  • lejone

    Gud va den här diskussionen är svår.

    Det ultimata vore väl om det fanns kompetent personal på sjukhusen och att de såg kvinnan som individuell föderska och inte som ett rutinfall?
    Om vi ska måla vidare så är ABCkliniker en självklarhet men mycket personal som kan ta hand om och stödja de födandes behov.
    Det ska vara krav på att ALLA i personalen är pålästa inom de nyaste rönen och att de födande blir informerade om ALLT som påverkar under en förlossning ( inte BARA smärtlindringen) av tex bm på mvc.

    Det finns så mycket som kan göras bättre men just nu får vi ju vackert rätta oss och göra det som vi anser vara bäst i situationen.

    Det är hemskt att se att alla kritiserar varandra! Stötta dina medsystrar i valen de väljer att göra och lita till deras kompetens att ta dom.
    Fördumma inte varandra.
    Det hjälper ingen.

Svar på tråden Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?