Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?

    Cinza, jag beklagar verkligen det som hände med din son.

    Tråkigt att du upplevde det som att du hamnade mitt i ett krig.

  • abuelita

    Sterna skrev 2008-12-29 22:47:15 följande:


    "Vad gör ni om bebisen bajsat i vattnet?"
    Läste du det här som jag skrev om i ett tidigare inlägg, om ett barn som hade bajsat i vattnet och inhalerat det? Det är alltså ett mail från en bm till George Morley, en av de läkarna som jag har regelbunden mailkontakt med angående avnavlingsfrågor.
    Tack vare att det här barnet fick sin fulla placentatransfusion (och dessutom fick vara kvar hos mamma och pappa) klarade det sig utan besvär.

    ?Hi Dr. Morley, I just did a birth yesterday that was a perfect example of your theory, (one which I have followed for 25 years). I had a 40 year old primip with a long but normal labor and with good FHR throughout until a sudden drop at crowning, down to 60 with no return to baseline, after a quick episiotomy and quick birth the baby had already entered 2nd apnea, I saw it "gasp" before the head was born. The baby had a nuchal cord as well as a true knot! She came out in a flood of thick meconium that she had inhaled during her birth. No pulse was palpable at birth but with the cord intact the pulse quickly came up to normal (APGARS 2, 7, 9) and with a lot of suctioning and her parents touching her and talking to her and her cord pulsating with a little bag and mask she is fine and now fully up to "normal" newborn status. When I think back on how this situation would have been handled in places where I have worked (I work in an out-of-hospital birth center now) I know this baby would have ended up in the NICU with mec pneumonia, the cord would have been cut, the neonatologists would have "saved" the baby, and who knows where the child would end up years later. Tracy XXXX C.N.M.?
  • abuelita

    Linny, väldigt klokt resonerat!! Att stanna hemma om man märker att det kan gå snabbt är ju bättre än att riskera föda i bilden och utsätta sig för trafikfara.
    Ni behöver faktiskt inte alls tänka på avnavlingen förrän ni börjar tycka att moderkakan är i vägen. Så gjorde våra förfäder innan saxen var uppfunnen.
    Jag vet inte om alla däggdjur väntar med att bita av navelsträngen tills moderkakan är framfödd, men vad jag förstått så gör i alla fall de flesta däggdjur så. Och enligt vad jag läst på nätet så bär chimpanshonorna (vår närmaste släkting) med sig moderkakan tills navelsträngen torkat efter några dagar och brister av sig själv. Det finns ett lite räfflat område på den där den bryts av när den torkat.

    Det finns faktiskt kvinnor som gör ungefär som chimpanserna. Detta kallas Lotus Birth . När jag först läste om det för snart 2 år sedan så tyckte jag det lät motbjudande, men ju mer jag satt mig in i det desto intressantare tycker jag det är. Bl.a så har Sarah J Buckley , en Australisk obstetriker som jag har regelbunden mailkontakt med sedan snart 2 år, fött sina egna barn hemma utan att navla av över huvud taget, alltså enligt Lotus Birth, och hon är en varm förespråkare av det.

    Vad man kan använda för att ev suga rent i näsa och munhåla hoppas jag någon annan kan svara på. Annars kan man ju göra som våra förfäder, nämligen suga med sin egen mun. Även om barnet dröjer med att komma igång med andningen kan man använda sin egen mun, och då ge små försiktiga puffar enligt mun-mot- mun-metoden (bättre med för försiktiga än för starka puffar)

    Ja det är viktigt att komma igång med amningen så snart som möjligt, inte minst för att stimuleringen av bröstvårtorna frigör oxytocin, som drar ihop livmodern och minskar blödningsrisken. Se till att det är så varmt som möjligt i rummet så att ni inte behöver hålla på och böka med påklädning eftersom barnet då kan bli stört och därmed komma av sig med att börja amma.

  • abuelita

    Sterna skrev 2008-12-30 20:02:26 följande:


    Linny skrev 2008-12-30 12:10:30 följande:
    Det hände vid min sista hemfödsel, liten kom ut innan barnmorskorna han hit och moderkakan lossnade så den låg i en egen bytta brevid mig och bebisen när barnmorskan ringde på dörren.Fungerade kanon!
    Sånt här gör verkligen en gammal navelskådare glad

    Ett inlägg i min blogg, från september 07, handlar om placentatrauma. Vad tror ni, kan det ligga något i det?
    blogg.aftonbladet.se/15613/perma/537469/
  • abuelita

    En av anledningarna till att jag inte tycker det är säkert att föda på sjukhus är följande:
    Mitt ena barnbarn förlöstes med katastrofsnitt, vilket berodde på att en klantig läkare hade sönder navelsträngen i samband med hinnsprängning. Och hade jag inte varit med och slagit larm när jag såg blodet så hade barnet inte övelevt. Läkaren hade nämligen gått hem, och tjejen som kom när jag ringde på klockan trodde bara vi behövde hjälp med att byta binda när vi visade blodet. Så jag ruuusade ut till expeditionen och fick tag på en läkare som genast fattade galloppen . och bara ett par minuter senare var de inne på operation.

    Min dotter ville föda hemma men eftersom bm på mvc missbedömde barnets tillväxt och sa att han var liten för graviditetsåldern (vilket han inte var) så fick hon inte föda hemma. Då bokade hon in sig på ABC-kliniken på SÖS istället, som då fortfarande fanns kvar. Men så gick vattnet 4 veckor före bf, och då fick hon inte ens föda på ABC. Läkaren som gjorde hinnsprängningen hade inte fattat att vattnet redan gått, trots att både min dotter och jag protesterade högljutt (min svärson, som är världens bästa pappa och även rätt så påläst vad gäller förlossning, kunde dock inget om just det här )

    Men tack och lov fick mitt barnbarn omedelbar blodtransfusion, vilket egentligen alla för tidigt avnavlade barn skulle behöva eftersom de förlorar ca 1 dl blod (som är kvar i moderkakan), motsvarande ca 2 liter för en vuxen. Akut blodförlust alltså.

    En annan anledning är att om barnet är medtaget när det föds så blir det ju omedelbart avnavlat och separerat från sin mamma., vilket innebär ett både fysiskt och psykiskt trauma, med ökad risk för hjärnskador , ja t.o.m. död.
    Jag skulle inte våga släppa iväg någon av mina döttrar att föda på sjukhus om inte ansvarig läkare hade läst igenom och skrivit under detta samtycke till att barnet kommer få akuthjälp med intakt navelsträng, om det skulle vara medtaget vid förseln.
    www.birth-brain-injury.org/consent.htm

  • abuelita
    Immer skrev 2008-12-27 15:59:56 följande:
    Jag tillämpar samma avnavlingsrutin som Helena Malhiem gjorde, kan jag berätta. Den tror jag på.Och hur gjorde Helena Malheim då? Väntade hon med att strypa åt navelsträngen tills barnet fått sin fulla placentatransfusion, även de barn som mådde dåligt?
    Är det i så fall bara du som gör så på din arbetsplats eller gör ni alla likadant?

    I så fall skulle det vara mycket uppskattat om du ville berätta om det i min tråd Sen avnavling - barnets födslorätt. www.familjeliv.se/Forum-2-13/m39509324.html
  • abuelita
    Immer skrev 2008-12-27 15:59:56 följande:
    Jag tillämpar samma avnavlingsrutin som Helena Malhiem gjorde, kan jag berätta. Den tror jag på.Och hur gjorde Helena Malheim då? Väntade hon med att strypa åt navelsträngen tills barnet fått sin fulla placentatransfusion, även de barn som mådde dåligt?
    Är det i så fall bara du som gör så på din arbetsplats eller gör ni alla likadant?

    Det skulle vara mycket uppskattat om du ville berätta om det i min tråd Sen avnavling - barnets födslorätt. www.familjeliv.se/Forum-2-13/m39509324.html
  • abuelita
    Immer skrev 2009-01-07 00:53:22 följande:
    Eftersom du insisterar på att jag ska svara så OK..Sålänge du hävdar att förlossningsvården på sjukhus orsakar alla förlossningsproblem, då finns faktiskt inget ytterligare att diskutera. Är du VERKLIGEN förvånad över att barnmorskor och läkare lämnar sådana trådar.??
    Nej jag är faktiskt inte förvånad. Men jag förstår ändå inte varför  det ska vara så svårt att svara på ärligt ställda frågor.  Har man inget att dölja utan är övertygad om att det man gör är rätt, så ska det väl inte vara några problem att svara på varför man gör som man gör?
    Det borde ju ligga lika mycket i ert intresse som i blivande föräldsrars och - mor/farföräldrars att  undersöka om det ligger något i de påståenden som många läkare och barnmorskor i andra länder påstår, alltså att  överanvändning av värkstimulerande dropp, EDA, tidig avnling m.m orsakar förlossningskomplikationer och t.o.m. hjärnskador på barn. 

    När ni undviker att svara på frågor, som du nu alltså gjorde, och försvinner från trådar där frågor ställts till er, då kan man ju börja undra om ni har rent mjöl i påsen.
  • abuelita

    Suck! Känns ganska hopplöst att få barnmorskor och läkare intresserade av att se över förlossningsvårdens rutiner och försöka hitta allvarliga fel och brister  som borde rättas still snarast.

    Här gör jag nu ett nytt fösök att öppna ögonen på er som fortfarande inte ser de allvarliga felen.
    Denna helt nya film vänder sig  främst till blivande pappor för att de ska kunna skydda sina barn och kvinnor mot det som modern föslossningsvård utsätter dem för.

    Fimlen är tyvärr inte textad till svenska, men jag tror nog de flesta kan ta till sig själva budskapet i alla fall.


    ">

  • abuelita
    Immer skrev 2009-01-08 15:15:46 följande:
    Suck!Det känns fullständigt hopplöst att intressera dej för den kunskap och vetenskap som finns och som ligger till grund för allt praktiskt handlande. Det finns hur mycket som helst att läsa - om man vill - om det utvecklingsarbete som pågår kontinuerligt. Det är bara att sätta igång. Förlossningsvården är inte kvar på 70-talet nu, om du trodde det?
     Jag vet mycket väl att det har gjorts många förbättringar inom svensk förlossningsvård sedan 70-talet. Bl.a. får mammorna nu ha barnen hos sig hela tiden istället för att de ska ligga och ”vädra lungorna” på barnsalarna , alltså en av de frågor som  jag ivrade för när jag jobbade  inom förlossningsvården  på 80-talet, men som jag  förstås blev väldigt motarbetad för. Precis som med avnavlingsfrågan som jag alltså också kämpade med redan för 20 år sen. Mycket av det som jag då blev idiotförklarad för av  barnmorskor och läkare är i dag en självklarhet. Och det håller nu även sen avnavling tack och lov att bli.Men fortfarande finns det mycket som behöver förbättras, viket   LÖF   nu försöker göra något åt (se länk). Jag har mailkontakt med en av de läkare som är initiativtagare till detta och han är mycket tacksam för den information jag bidragit med.  http://www.patientforsakring.se/press/nyheter/08-01-11.asp 
Svar på tråden Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?