• iii

    Varför handlar så många jämställdhetstrådar på FL mest om rosa kläder och klänningar?

    Jag håller med TS. Jämställdhet handlar inte om rosa kläder för mig. Det är inget fel med att gilla tjejiga kläder. Jämställdhet ska ju innebära att alla är fria att göra sina val. Betyder det att en pojke vill ha en rosa klänning ska det såklart vara ok. Men att försöka radera ut könsrollerna helt tycker jag är lite tråkigt. Jag gillar att vara kvinna och gillar tjejjiga saker

  • iii
    Lena skrev 2008-11-13 14:21:45 följande:
    Nu säger du emot dig. Könsroller gör att vissa val får fördelar mot andra, med könsroller blir det inte helt jämnställt. Däremot ska man inte radera olikheter mellan människor men det är en helt annan sak.
    Men om samhället accepterar att alla har samma värde, samma rättigheter och skyldigheter oavsett kön, varför kan man då inte ha könsroller?
  • iii
    Lena skrev 2008-11-13 14:35:10 följande:
    För att man har inte samma möjligheter om det finns en roll att följa efter vilket kön man har.
    Nej som samhället ser ut idag så är det ju så. Men om man hade haft riktig jämlikhet i samhället så tror jag inte att könsroller hade gjort till eller från. Alla måste ju få välja hur de vill se ut och hur de ska klä sig. Jag ser mig själv som feminist men kan tycka att många har för mycket regler om vad man ska tycka och hur man ska vara för att få kalla sig feminist. Alla har rätt att välja vilken färg man vill, men det ska ju samtidigt inte vara så att de som väljer rosa för de tycker att det är finast på en flicka ska känna sig "fel" för det. För mig handlar det väldigt mycket om det fria valet.
  • iii
    Pallas skrev 2008-11-13 15:04:54 följande:
    Vad ska vi då med könsrollerna till? Vad vinner vi på att säga att "kvinnor är så, män är si" om vi alla kan välja helt fritt bland färger, yrkesval, löner och fritidsaktiviteter?
    Vad vi vinner på det? Ja som sagt så finns det kanske de som tycker om att vara "typiskt" tjejjiga. Men sen å andra sidan behöver man kanske inte välja att se det som könsroller då heller, utan som ett fritt val De som vill klä sig i rosa gör det, de som vill klä sig i blått gör det. Oavsett kön.

    Det jag hänger upp mig på är att man får höra att man gör "fel" val om man sätter rosa på sin flicka, för man då stöttar könsrollerna vilket är dåligt för jämställdhetsrörelsen. Ska jag välja bort rosa för jämlikhetens skull så är det inte längre ett fritt val utan jag blir istället intvingad i ett annat fack, ett "könslöst" fack.
Svar på tråden Varför handlar så många jämställdhetstrådar på FL mest om rosa kläder och klänningar?