• Lena

    Varför handlar så många jämställdhetstrådar på FL mest om rosa kläder och klänningar?

    iii skrev 2008-11-13 14:20:05 följande:
    Jag håller med TS. Jämställdhet handlar inte om rosa kläder för mig. Det är inget fel med att gilla tjejiga kläder. Jämställdhet ska ju innebära att alla är fria att göra sina val. Betyder det att en pojke vill ha en rosa klänning ska det såklart vara ok. Men att försöka radera ut könsrollerna helt tycker jag är lite tråkigt. Jag gillar att vara kvinna och gillar tjejjiga saker
    Nu säger du emot dig. Könsroller gör att vissa val får fördelar mot andra, med könsroller blir det inte helt jämnställt. Däremot ska man inte radera olikheter mellan människor men det är en helt annan sak.
  • Lena
    Miss Lau skrev 2008-11-13 14:23:14 följande:
    Jämställdhet är för mig betydligt mer än färg på kläderna, men jag tycker det är intressant att begränsningen och "stoppa in barnet i ett fack" börjar redan på BB och att det absolut är värt att diskutera.
    Håller helt med.
  • Lena

    skåne tjej skrev 2008-11-13 14:24:57 följande:


    men gör man verkligen det egentligen?om du menar rosa resp blå filtar så tas det bort på fler och fler ställen.och färger är ju en subjektiv smak tycker jag, inget som är identifierat med ett visst kön.
    rosa och ljusblått och skjortor och klänningar är tyvärr könsassocierat i samhället. Och när samma förälder väljer olika till sina barn som har olika kön lär det ju inte bero på förälderns smak.
  • Lena
    iii skrev 2008-11-13 14:26:13 följande:
    Men om samhället accepterar att alla har samma värde, samma rättigheter och skyldigheter oavsett kön, varför kan man då inte ha könsroller?
    För att man har inte samma möjligheter om det finns en roll att följa efter vilket kön man har.
  • Lena
    Ellianda skrev 2008-11-13 14:31:46 följande:
    För att man tror att jämställdhet handlar om att man inte får köpa rosa kläder till sin dotter om man samtidigt säger att man vill vara jämställd?Eller för att det är lättare att diskutera färgen på barnkläder än att man fastnat i traditionella könsroller?
    Det är väl snarare så att man ska fundera varför man väljer rosa om det är för att man gillar rosa eller för att hon är en tjej.
  • Lena
    Pallas skrev 2008-11-13 14:43:37 följande:
    Jag vill att alla ska accepteras för den de är, istället för hur de av omgivningen föväntas bete sig och vad de förväntas gilla pga sitt kön.
    Det är även min önskan inför framtiden.

    Och min dotter har klänninge och rosa ibland för jag tycker det är fint. När hon blir större får hon välja själv (är 4mån)
  • Lena
    iii skrev 2008-11-13 15:13:29 följande:
    Det jag hänger upp mig på är att man får höra att man gör "fel" val om man sätter rosa på sin flicka, för man då stöttar könsrollerna vilket är dåligt för jämställdhetsrörelsen. Ska jag välja bort rosa för jämlikhetens skull så är det inte längre ett fritt val utan jag blir istället intvingad i ett annat fack, ett "könslöst" fack.
    Grejen är väl om man bara sätter rosa på sin dotter och gör det för att hon är en flicka inte för att hon klär i det eller man gillar färgen. (Eller hon gillar färgen när det rör sig om lite större barn).

    Jag reagerar mest på färgsnacket om det är föräldrar som tar reda på kön på barnet för att de inte tycker de kan handla kläder i annat än vitt och beiget annars eller inte inreda barnrummet.
  • Lena
    Ellianda skrev 2008-11-13 18:05:34 följande:
    Med mitt inlägg (som säkert var lite luddigt) så menar jag att många sätter likhetstecken mellan jämställda föräldrar och föräldrar som aldrig skulle sätta rosa på sin dotter (på sonen går det förstås bra, för det blir ju ett bra jämställdhetsstatement). Och så diskuterar man på något sätt rätten att bära rosa kläder (eller inte) i stället för andra, mer viktiga (coh riktiga) jämställdshetsfrågor.
    Jag skulle inte säga att de är många men de hörs mycket, precis som fanatiker brukar...
Svar på tråden Varför handlar så många jämställdhetstrådar på FL mest om rosa kläder och klänningar?