• skåne tjej

    Varför handlar så många jämställdhetstrådar på FL mest om rosa kläder och klänningar?

    jämställdhet är ett komplext begrepp och innefattar så mkt mer än bara klänningar på pojkar och rosa kläder i allmänhet.
    Är det bara för att det är mkt småbarnsföräldrar man väljer att se jämställdhet ur ett klädperspektiv??
    Det hade varit mkt intressantare om man verkligen diskuterade jämställdhetsproblematik som t.ex. ekonomisk jämställdhet, jämn fördelning av makt och inflytande och att Kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet.

    Det är jämställdhet för mig iaf! vad betyder det för dig?


    De flesta kvinnor väljer nattlinne med större förstånd än de väljer män.
  • Svar på tråden Varför handlar så många jämställdhetstrådar på FL mest om rosa kläder och klänningar?
  • lövet2

    Det där är en gåta för mig med, TS. Jämställdhet och jämlikhet mellan könen är något intressant att diskutera, och en viktig fråga. I stället så dras det hela tiden upp diskussioner om hur man ska kunna göra könen lika - inte jämlika ...

  • Ellianda

    För att man tror att jämställdhet handlar om att man inte får köpa rosa kläder till sin dotter om man samtidigt säger att man vill vara jämställd?

    Eller för att det är lättare att diskutera färgen på barnkläder än att man fastnat i traditionella könsroller?

  • Miss Lau
    Lena skrev 2008-11-13 14:27:46 följande:
    Och när samma förälder väljer olika till sina barn som har olika kön lär det ju inte bero på förälderns smak.
    Jag har också funderat på detta med smak. Hur kan man tycka att ett viss färg är fin/ful beroende på om bäraren har snopp eller snippa? Är något snyggt tycker man väl det oavsett.
  • Lena
    iii skrev 2008-11-13 14:26:13 följande:
    Men om samhället accepterar att alla har samma värde, samma rättigheter och skyldigheter oavsett kön, varför kan man då inte ha könsroller?
    För att man har inte samma möjligheter om det finns en roll att följa efter vilket kön man har.
  • Lena
    Ellianda skrev 2008-11-13 14:31:46 följande:
    För att man tror att jämställdhet handlar om att man inte får köpa rosa kläder till sin dotter om man samtidigt säger att man vill vara jämställd?Eller för att det är lättare att diskutera färgen på barnkläder än att man fastnat i traditionella könsroller?
    Det är väl snarare så att man ska fundera varför man väljer rosa om det är för att man gillar rosa eller för att hon är en tjej.
  • Pallas
    iii skrev 2008-11-13 14:26:13 följande:
    Men om samhället accepterar att alla har samma värde, samma rättigheter och skyldigheter oavsett kön, varför kan man då inte ha könsroller?
    Därför att _ingen_ vinner på det.
  • Pallas

    TS: Jag tror att det diskuteras färg på kläder ofta för att det är ett mycket konkret och vardagligt ämne. Det är något som alla kan relatera till och ha åsikter om.

    För mig betyder jämställdhet att man har samma skyldigheter och rättigheter, oavsett kön, och så ser det inte ut i dag. Därför vill jag ändra på det, och en attitydförändring kring kläd-/färgval är en liten, liten del i det. Jag vill att alla ska accepteras för den de är, istället för hur de av omgivningen föväntas bete sig och vad de förväntas gilla pga sitt kön.

  • Lena
    Pallas skrev 2008-11-13 14:43:37 följande:
    Jag vill att alla ska accepteras för den de är, istället för hur de av omgivningen föväntas bete sig och vad de förväntas gilla pga sitt kön.
    Det är även min önskan inför framtiden.

    Och min dotter har klänninge och rosa ibland för jag tycker det är fint. När hon blir större får hon välja själv (är 4mån)
  • Pallas
    Lena skrev 2008-11-13 14:46:20 följande:
    Det är även min önskan inför framtiden.Och min dotter har klänninge och rosa ibland för jag tycker det är fint. När hon blir större får hon välja själv (är 4mån)
    Min yngste son klär sig i rosa och glitter om han får välja själv. Och det får han.
  • iii
    Lena skrev 2008-11-13 14:35:10 följande:
    För att man har inte samma möjligheter om det finns en roll att följa efter vilket kön man har.
    Nej som samhället ser ut idag så är det ju så. Men om man hade haft riktig jämlikhet i samhället så tror jag inte att könsroller hade gjort till eller från. Alla måste ju få välja hur de vill se ut och hur de ska klä sig. Jag ser mig själv som feminist men kan tycka att många har för mycket regler om vad man ska tycka och hur man ska vara för att få kalla sig feminist. Alla har rätt att välja vilken färg man vill, men det ska ju samtidigt inte vara så att de som väljer rosa för de tycker att det är finast på en flicka ska känna sig "fel" för det. För mig handlar det väldigt mycket om det fria valet.
Svar på tråden Varför handlar så många jämställdhetstrådar på FL mest om rosa kläder och klänningar?