Inlägg från: Ragnar |Visa alla inlägg
  • Ragnar

    varför firar vi i sverige jul den 24:e?

    På Island firar man också jul den 24:e och i Danmark och Norge också tror jag. Kanske ett arv från den gamla asatron. Annars har jag faktiskt ingen aning.
    I Sverige äter ju många påskmiddagen på påskafton istället för påskdagen som på de flesta andra ställe. Kanske något som hänger samman där.

  • Ragnar

    Smocken skrev 2008-12-05 17:00:43 följande:


    Anledningen är att dygnet förr började klockan 18 och inte klockan 24.
    Där fick jag nog en förklaring till varför islänningar anser att julfirandet börjar kl. 18. Vid det klockslaget stannar hela samhället upp och alla sätter sig och äter julmaten. Jag har ofta frågat varför det är så här, men ingen har hittills kunnat svara på det.
  • Ragnar
    Svar på #6
    På det viset är ju islänningar inte så långt efter svenskarna. Här julpyntas det redan i November, även om många försöker hålla det till 1. December. Ikea är faktiskt oftast först med julpyntet. Julklappshysterin börjar också runt 1. dec. På trettondagen tar julen slut och de flesta plockar ner julpyntet. Men firandet på själva julafton börjar kl. 18:00. På eftermiddagen duschar och lagar alla mat på samma gång. Allt måste ju vara klart till kl. 18. Så det har hänt mer än en gång att elsystem blivit överbelastade eller att trycket på varmvattnet varit mindre på eftermiddagen den 24:e. Den statliga tv-kanalen har inte haft någon utsändning mellan kl.18-20 och i radion är det bara mässor och julmusik.
Svar på tråden varför firar vi i sverige jul den 24:e?