Inlägg från: Pelargonen |Visa alla inlägg
  • Pelargonen

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Intressant det här med att "hålla barnet under placentanivå i 30 sekunder". I praktiken om det ska fungera så måste man ju låta barnet ligga nedanför mamman och inte på hennes mage under dessa 30 sekunder, inte sant?

  • Pelargonen

    Babblis skrev 2008-12-28 22:02:35 följande:


    Jo men just den biten verkar ha blandats ihop med hanterandet av sen avnavling för barn som mår dåligt där det inte går att få återupplivning med intakt navelsträng, där barnet istället då behöver få så mycket av moderkaksblodet till sig på så kort tid som möjligt och då skall ju även navelsträngen egentligen mjölkas dessutom.För ett barn som mår bra när det fötts så behövs ju inte detta utan barnet kan få ligga på mammas mage i lugn och ro medans naturen sköter om att barnet får sitt moderkaksblod överfört i rätt takt.Kanske mest lät som jag svamlade nu, Abuelita kan förklara det där bättre och jag vet att just den biten har hon kommenterat många många gånger. =)
    Jag läste i den artikel som länkas till i TS. Där står det att barnet ska ligga under placentanivå i 30 sekunder. I praktiken innebär det att man måste vänta den här tiden innan man lägger barnet på mammans mage.
  • Pelargonen

    Babblis skrev 2008-12-28 22:29:40 följande:


    Jo jag förstod att det var det du hade läst det var därför jag försökte förklara att det är lite tokigt skrivet.Bättre Abuelita förklarar det kanske, jag vet att hon har kommenterat just den där biten i nya riktlinjerna som hon länkat till. Hon har kommenterat det i tidigare trådar och har för mig att hon skrev nåt om det i nån läkartidning eller vad det nu var också, men jag kan inte referera till dessa länkar då jag är för kass på att hitta runt, men Abuelita är kvinna med koll så hon lär väl plocka fram vad hon har i rockärmen när hon läst detta. =)
    Så de läkare som har skrivit artikeln har skrivit det lite tokigt menar du?
  • Pelargonen

    Babblis skrev 2008-12-29 07:25:08 följande:


    Svar på #107Japp precis. Det är vad Abuelita sagt tidigare när hon kommenterat artikeln. Hon förklarar bättre sen, jag är inte lika insatt som hon...ville bara ge dig chansen att få ett snabbt svar då hon inte var påloggad.
    Ja, jättetack för ditt svar! Är själv förbryllad över den meningen, kanske är det faktiskt så att det bästa för barnet är att ligga nedanför mamman i 30 sekunder? Blir spännande se vad Abuelita svarar.
  • Pelargonen
    abuelita skrev 2008-12-29 08:36:43 följande:
    Hej hej! Oj vad många nya inlägg det har kommit! Jag kommer nog inte hinna svara på alla frågor förrän i kväll. Men här kommer nu i alla fall ett :De har tydligen glömt att Moder natur faktiskt kan det här med barnafödande och att man därför inte bör lägga sig i en förlossning som förlöper normalt. Inte ens under efterbördsskedet. En nyförlöst mamma som mår någorlunda bra tar instinktivt sitt barn i famnen meddetsamma, och håller det alltså inte först i lägre nivå än moderkakan i 30 sekunder. Vi måste nog lita på att barnet får i sig sitt moderkaksblod i precis rätt takt och alldeles rätt mängd när det ligger hos mamma.Det här är inte minst viktigt för bondingen (se länk i TS). I synnerhet de allra första 5 minuterna är viktiga eftersom alla intryck då etsar sig in i barnets medvetande för alltid, och i viss mån även i mammans (ja även i en deltagande pappas).Men om ett barn måste navlas av snabbt för att tas ut till ett akutrum bör det först hållas i lägre nivå i 30 sekunder , samtidigt som navelsträngen mjölkas, för att på så sätt hinna få i sig så mycket blod som möjligt innan avnavling. (Men HLR bör naturligtvis göras med intakt navelsträng!!!)Barnet på de här bilderna www.homebirth.net.au/2008/04/resuscitation-of... föds helt livlöst. Men eftersom navelsträngen pulserar återhämtar det sig snabbt - utan att det hålls lägre än moderkakan. Jag har mailkontakt med barnmorskan och hon har berättat att det tog lite drygt 1 minut innan barnet hade blivit helt rosigt i färgen. Men hela bildsviten togs inom 1 minut så därför får vi tyvärr inte se det. På sista bilden syns det dock att färgen börjat komma tillbaks i ansiktet.Tack för ett långt och utförligt svar! Det du säger är dock att läkarna som har skrivit artikeln har fel, nämligen att barnet inte alls måste ligga 30 sekunder under placentanivå. Är det din egen uppfattning eller har du stöd av någon medicinsk kunnig som kan påstå (med fakta i ryggen) att det som står i artikeln inte stämmer?
  • Pelargonen

    Ok! Tack för ditt svar.

    Blir till att lägga till att jag vill ha sen avnavling. Är läget akut och de verkligen måste rusa iväg litar jag dock på deras bedömning om att det ev. inte går att vänta 30 sekunder. Men detta är en jättebra tråd!

    Tog upp det med min BM på BVC och hon säger att man sedan länge tillbaka har väntat med att klippa tills den slutat pulsera så jag är kanske lyckligt lottad med ett sjukhus där man ser till detta? Hoppas att så är fallet. Med dottern minns jag inte riktigt hur det var (2007) men vet att de sög henne från slem innan maken fick klippa så det tog ju en stund.

  • Pelargonen

    Philofix skrev 2008-12-29 23:34:33 följande:


    Stämmer det att barnet kan riskera att få gulsot av sen avnavling? Läste det i en annan tråd här och tycker det låter lite märkligt. Hur kan man veta att det är just pga det som bebisen får gulsot av? Om det är så så vet jag inte varför då sen avnavling rek så starkt.
    Gulsot handlar ju på något sätt om att bryta ner överskott av någon i blodet, den länk som finns i trådstarten nämner det. Så ja, risken för gulsot ökar med sen avnavling.
  • Pelargonen

    abuelita skrev 2008-12-29 23:41:42 följande:


    Svar på #137Danstina, det gläder mig att du tycker det är en jättebra tråd Kom ihåg att det inte är när navelsträngen klipps som räknas, utan när den en stund innan dess klampas av med peang. På de sjukhus som tillämpar tidig avnavling smyger oftast uskan på en peang på navelsträngen direkt när barnet har fötts, utan att föräldrana märker det, och sen tror de att avnavlingen sker först när den klipps av med sax.Det allra viktigaste är fatiskt att de barn som är medtagna inte navlas av omedelbart, eftersom det främst är de barnen som riskerar att få hjärnskador för livet av denna enorma blodförlust.Jag hoppas på att så många som möjligt lämnar över en utskrift av den här sidan till förlossningschefen, eller mailar över den till avdelningen.www.birth-brain-injury.org/consent.htm
    Varför smyger de på en peang? Har man ansett det vara viktigt tidigare?
  • Pelargonen

    lejone skrev 2008-12-30 22:25:06 följande:


    Hua!Idag var jag hos bm på rutinkoll. Men ddet var inte min vanliga bm. Trots det skulle vi gå genom förlossningsbrev ( om det nu blir så att vi åker in trots allt) och jag halar fram det.Jag skrev att "vi vill att sen avnavling tillämpas och min man vill klippa navelsträngen".So far so good.Det gick hon med på utan några frågor alls.Sedan började vi prata om hur mina önskemål var vid akuta situationer och då var det inte så bra längre.jag försökte förklara det jag har läst här om att man ska mjölka strängen osv. och sa att det är väldigt viktigt att barnet får i sig det syresatta blodet som finns." Men nu måste du ju förstå att är det så att får vi ut ett barn som är alldeles livlöst och bara kvider när det komemr ut så klipper vi direkt och springer iväg med en gång. Det vore tjänstefel om vi inte ser till barnets bästa i det läget. Då gör vi det som VI anser vara bäst. Då kan du ju inte sätta sen avnavling i första rummet!? huvudsaken är ju att bebisen är frisk. Alla vill ju ha ett friskt barn! Jag har jobbat på förlossningen i tjugo år och alla är väldigt måna om att barnet ska må bra. Det vill väl du med?"Detta fräser hon till mig och jag tittade på henne och kände att det var ytterligare en vägg att prata med.Så jag sa:" Det är självklart att vi vill ha ett friskt barn. Det får vi genom sen avnavling.Detta gör mig bara ännu säkrare  på att vi ska föda barn hemma."Jag var så ledsen när jag gick därifrån och hoppas verkligen att om vi blir illa tvugna att åka in så hamnar det inte en sån bm i närheten av mig.
    Men menar du nu att du tror att alla krissituationer kan avhjälpas om barnet får sen avnavling? Är det så du menar?
Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)