Inlägg från: planeraren |Visa alla inlägg
  • planeraren

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Cyperdansken
    Jag får olika bud från olika håll om avnavlingsrutinerna på Borås. En säger att man absolut inte kan få bestämma det själv medan en annan lovar att föräldrarnas önskan ska respekteras. En tredje menar att det beror på vilken barnmorska man får

    Jag är förstföderska och det suger musten ur mig att behöva oroa mig för om min önskan kommer att respekteras enligt Hälso- och sjukvårdslagen. Jag vill ju kunna lägga energin på att förbereda mig för mitt livs prestation (och upplevelse) när jag ska föda ett barn i stället!

  • planeraren

    Cyberdansken
    Han är informerad och delaktig i beslutet men inte en tiondel så "tuff" som jag är. Skulle en barnmorska börja argumentera så skulle han nog få svårt att inte ge med sig. I normalt tillstånd skulle jag aldrig vika mig men jag är rädd att jag kommer ha för ont eller vara för fokuserad på att föda för att orka ta diskussionen om det skulle bli problem. Och så tycker jag att det är fånigt att man över huvud taget ska behöva oroa sig över en så självklar sak som medbestämmanderätten i det här fallet.

    Vart mailade du? Och vem är det som ansvarar för sånahär frågor?

  • planeraren

    abuelita
    Oh... nej. Den tanken har faktiskt inte ens snuddad vid mitt sinne , åtminstone inte som ett tänkbart alternativ. Jag vill absolut inte ha någon mer med mig än min man. Visst hade det kanske varit bra med någon som kunde backa upp honom vid navelsträngsklampningen men det är ju urlöjligt att man ska behöva överväga en doula enbart för den sakens skull. Och helt oduglig är han inte när det gäller det heller - han är nog snarare som de flesta andra: har respekt för de som säger sig veta och vars yrke och uppgift det är att göra det som är bäst för barnet, även om han nu vet att verkligheten inte är så bra som man önskar.

    Cyberdansken
    När skedde direktkontakten med BM på förlossningen då? Var det när ni skulle åka in? Eller tog du kontakt tidigare?

    Man måste väl kunna fråga om detta när man märker att förlossningen är på G och man ringer och och rådfrågar? Och säga nåt i stil med att om ni inte kan lova mig sen avnavling så sticker jag till Östra i stället?

  • planeraren

    Cyberdansken
    "Fast på eget ansvar" - ja, den är ju schyst!
    "På eget ansvar och helt enligt de riktlinjer som du borde följa" kan man ju inflika då....

    abuelita
    De som känner att det passar bra med en doula tror jag har jättemycket positiv hjälp av det. Jag önskar nästan att jag var en av de människorna för jag är övertygad om att en doula kan tillföra mycket gott. Men jag tror att det finns en typ av människor (däribland jag själv) som helt enkelt aldrig skulle kunna tänka sig att släppa in en relativt främmande människa (även om man träffas innan såklart!) i en så intim situation som en förlossning. Det räcker med att man träffar barnmorskor och undersköterskor som man lämnar över sitt liv till tycker jag haha (OT!!).

  • planeraren

    Tror inte så mycket på att det är manligt eller kvinnligt att vilja sätta sig in i detta med sen avnavling men ofta är det väl kvinnor som i slutet av graviditeten har tid att fundera över sånahär saker, tillsammans med allt annat man planerar.

    Jag tog upp detta med avnagling med ett par goda vänner som väntar barn samtidigt som vi och de verkade intresserade av själva resonemanget men ställde inga följdfrågor direkt och verkade inte själva vara så måna om vilket sätt avnavlingen skulle gå till på (fråga mig inte vad jag gjorde för fel ). Men nu har jag i alla fall informerat och gett dem en chans att ta ställning. Vart jag ville komma? Vi är nog olika intresserade av frågan helt enkelt och det spelar nog inte bara roll vilket kön man tillhör. Det gäller även kvinnor.

  • planeraren

    Hmm.. "avnagling" är alltså när man ska klippa naglarna på bebin för första gången

  • planeraren

    Glass
    Tror du inte att jag blev förvånad när jag märkte att de inte var så värst intresserade av ämnet? De lyssnade och nickade mer av artighet kändes det som. "Jaja, skyll er själva".. tänkte jag när jag la mig den kvällen faktiskt Men man kan ju inte tvinga på någon något heller. Och jag var väldigt tydlig i informationen. Berättade precis vad som krävdes för att man över huvud taget ska ha chans till sen avnavling.

    Kanske är det så att många tänker att de nog hade ändrat till sen avnavling om det nu var så viktigt och så bra och så vidare. Att man litar på sjukvården och på att de som jobbar där alltid gör sitt bästa och det rätta. Och förstår inte att vården inte är perfekt och att det kan finnas intresse för fler saker än att barnet får detta blod... forskning är ju också viktig.

  • planeraren

    Glass
    Kan inte instämma mer. Har man väl arbetat på sjukhus och varit bakom kulisserna så inser man att allt inte är så perfekt som det kan verka. Samtidigt som det finns mycket kompetent personal också förstås! Barnmorskor speciellt! Men det är som du säger, man kan faktiskt få den där som gjorde omtenta på omtenta och som klarade utbildningen som genom ett mirakel. Skrämmande tanke när det är människoliv man ansvarar för sedan.

    Men nu tänker vi inte mer på det!
    *kontrollmänniska uti avnaglingsnaglarna*

  • planeraren

    Glass
    Mm, men du slipper SÄS som förlossningssjukhus också
    Oooh vad jag önskar att jag kommer ha en positiv upplevelse att dela med mig av i den här tråden om några dagar!!

Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)