Inlägg från: Mirraya |Visa alla inlägg
  • Mirraya

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Snubblade in på det här ämnet och tycker det är jätteintresannt! Suckar dock lite åt mig själv.. att jag inte kan göra något "enligt normen" - jag kan inte ens bli gravid och föda barn "som alla andra" utan att hitta något sätt att gå emot strömmen och strida för det som känns rätt. ;) !
    Inte nog med att jag vill föda hemma, nu ska navelsträngen inte klampas direkt heller =) !

    Nu har jag skrivit ut en del papper och ska ta med på nästa föräldrakurs för diskution... Jag undrar lite dock om formuläret "Informed Consent for Clamping the Umbilical Cord" finns på svenska eller om det finns någon som vågar ge sig på att översätta den? Även om jag förstår den i stora drag så känns det konstigt att ha med ett underskrivet papper på engelska som jag faktiskt inte förstår fullt ut vad det står på...

  • Mirraya
    Svar på #1095
    Var på föräldrakurs i onsdags och fick då höra sådär i förbigående att "..sedan klampas och klipps navelsträngen efter max 30 sek och K-vitaminsprutan ges".
    Frågade då varför man klampade så tidigt samt att jag hört att riktlinjerna ändrats något... Det hade de två BM studenterna inte hört något om, de hade ingen åsikt/tanke om sen alt tidig avnavling, viste bara att det pågick en diskution om något.

    Har därmed skrivit ut papper att ta med till nästa träff...

    Konstigt ändå att de utbildas nu och ändå inte hört något om de nya riktlinjerna..?
  • Mirraya

    abuelita skrev 2009-02-26 12:55:58 följande:


    Varmt välkommen Mirraya!   Då är vi av samma skrot och korn du och jag. Jag kan nämligen inte heller låta bli att strida för det som känns rätt. Och sån har jag alltid varit. Om du ska föda hemma tror jag dock inte du behöver vara orolig för navelsträngen. Men jag gissar att du precis som jag tänker på ?andras ungar? också. .  Och det är ju förstås bra att gardera sig  även om man planerar en hemmafödsel, om den skulle behöva avslutas på sjukhus.Så himla glad jag blir att du tänker ta med dig papper till nästa föräldrakurs för diskussion.  Tyvärr finns inte ?Informed Consent for Clamping the Umbilical Cord? på svenska. Självklart måste man ju förstå den fulla innebörden av  en text man skriver under.   Jag  har bett om hjälp med översättning , både här på FL och på andra håll, men ännu inte fått något napp. Även med översättning av de nationella riktlinjerna. Men nu håller min man och jag  på att översätta den tillsammans, eftersom personerna i  Birth Brain Injury Org har bett mig om en översättning . Kanske vi skulle kunna försöka oss på att hjälpas åt med översättningen av   Informed Consent for Clamping the Umbilical Cord ?  kanske då vore bäst att göra det via mail eller inboxen?  Har du lust att börja? Om du utelämnar det du inte klarat av så ska jag försöka fylla i luckorna. Hur snubblade du förresten på det här ämnet? Jag är så nyfiken på hur det här sprids.
    Tack =) ! Jag såg formuleringen "sen avnavling" i föräldratråden på Bukefalos, där det förvånansvärt nog inte diskuterats så mycket om just detta. Googlade då på "sen avnavling" och hamnade i denna tråd =) !

    Jag är inte bra på att översätta... jag förstår innebörden av texten jag läser, men när jag ska försöka översätta kör jag fast redan i överskriften =/ men hursom så kan kan ju helt enkellt försöka utforma ett likvärdigt dokument på Svenska om än inte exakt så som det står i ovan nämnda? Ska knepa å knåpa lite när jag får lite tid över så kanske vi kan få ihop något =) ?!
  • Mirraya
    abuelita skrev 2009-02-27 11:50:01 följande:
    Vilket sjukhus är det som klampar efter 30 sekunder? I nationella riktlinjerna står det att barnet ska hållas under placentanivån i 3 sekunder innan det läggs till mamman och  efter 2-3 minuter klampas navelsträngen. Undrar om de här barnmorskorna, som verkar så dåligt informnerade, har missuppfattat det hela? HUUR kan de ha missat att det blivit nationella riklinjer för avnavling??? Den 18 oktober var det ett stort reportage i rapport om det och flera av landets stora dagstidningar och radiokanaler tog upp detta. Plus att det står på Barnmorskeförbundets hemsida, i Läkartidningen och Dagens Medicin. Även om de inte själva läst någon av artiklarna eller lyssnat på tv eller radio så borde väl någon annan de känner gjort det och berättat för dem???  Jättebra att du har skrivit ut pappar att ta med dig till nästa träff!!!
    De sa att det var Uppsala. De hade förstått att barnet skulle hållas under placentanivån i 30 sek, men sedan omedelbart klampas. De kan mycket väl ha blandat ihop något..?
    De är ju inte fördigutbildade, de går 2:a terminen då de har föräldrakurser.... Men det verkar ju konstigt att de inte var bättre informerade?
    Den där K-vitaminsprutan förresten... varför får barnen den? Tänker lite så att hur kom naturen fram till att nyfödda människobarn måste omedelbart få sig en injektion då de föds....? SEN när detta är klart börjar nästa strid... vaccinationer... tar det aldrig slut ??? =)
  • Mirraya
    owaki skrev 2009-03-02 10:59:48 följande:
    Så sant!! Nej, det får aldrig ta slut. Vid varje spruta tjänar någon lite pengar. Visste du inte, att naturen blir under tiden sämre och sämre att göra friska barn? Därför behövs mer och mer vaccinationer ochså. Jag skulle absolut vilja välkomna mitt barn på ett trevligare sätt än med en spruta. Tycker personligen att detta är elak mot barnet (samma sak vid skalpeletroden). När jag tog upp detta vid BB-visningen svarade BM: Men barnen skriker bara en kort stund. I tyskland har de föresten Vit.-K-droppar, undrar varför detta funkar inte i sverige om man vill inte avstå från Vit. K.
    Så sant! Men det känns svårt att man får söka så mycket information själv och inte kan lite på de som förväntas veta och kunna(sjukvården). Men.. är glad att nu ha kommit såhär långt i alla fall!!

    Jag var inne på också att om barnet får sitt moderkaksblod så kanske inte K-vitamin sprutan behövs.... inte för att just den är något jag kommer att vägra, men det är värt att ifrågasätta!

    K-vitamin oralt skulle väl vara en ypperlig lösning!
  • Mirraya
    Svar på #1182
    Hörde något annat oroande häromdagen. Sjukhusen får tydligen ca 50 000:- /planerat kejsarsnitt. Om jag förstod rätt så får de mindre pengar vid akut snitt. Nu pågår en studie där man försöker påvisa att barn som föds via snitt mår precis lika bra som barn som föds vaginalt, tydligen frågar man mammorna efter snittet "har du knutit an till ditt barn?". Som om många skulle säga "nä...." .

    Men nu är det ju så att BB Stockholm och Vidarkliniken ju inte jobbar med att få fram fler planerade snitt direkt. Därmed får de det svårare ekonomiskt och kan komma att få lägga ned?
    Tyckte det låter helt absurt... Speciellt som det inte är för få mammor som vill dit direkt!
    Men... får man reda på sådant i tid så kanske det går att stoppa. Förhoppningsvis är det bara elaka rykten. Men med dagens samhälle känner jag mig inte helt säker på det... Någon annan som hört något om detta? Å jag lovar - ingen blir gladare än jag om jag helt har missuppfattat detta! =) !!
Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)