Inlägg från: Prallis |Visa alla inlägg
  • Prallis

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Hej!

    Jag ska göra ett planerat snitt och kommer att träffa min läkare i Östersund på onsdag för att få tid för snittet. Jag tänkte ta chansen att fråga lite om hur man kan göra ett snitt så naturligt som möjligt.

    Barnet ligger i säte och jag är akutsnittad två gånger innan så en vaginal förlossning verkar inte vara att tänka på för min del. Vet ni hur det är med avnavlingen vid snitt? Vilka möjligheter finns? Finns det risker med att vänta en stund med att klippa av o sy igen?

    Finns det andra saker som jag bör tänka på att ta upp med min läkare tycker ni?

  • Prallis

    Tack för upplysningarna!

    Det här är en jättebra tråd tycker jag! Du gör ett fantastiskt jobb aubelita. Jag tror att många bebisar skulle tacka dig om de kunde prata!

    Jo jag tror nog att jag får vara vaken. Ser det här planerade snittet som en chens att få komma närmare mitt barn snabbare eftersom chansen att barnet mår bra är större än tidigare.

    Jag har också fått en god uppfattning om läkarna i Ösersund. Har ju träffat de flesta eftersom jag låg inne sex veckor för vattenavgång förra gången.

    Nu ska jag läsa artikeln du länkade till!

  • Prallis

    Sitter o gråter efter att ha sett Youtube trailern om babymisshandel!

    Min Tvååring föddes 8 veckor för tidigt o blev utsatt för massor av hemskheter. Bland annat opererade de in en slang genom hålet i navelsträngen för att snabbt kunna ge honom blod och annat ifall det skulle behövas. För att göra det måste de bilda honom i armar o ben på ett bord! Min man tog kort på det här! På grund av att operationen, som såklart utfördes utan bedövning, i sig är så riskfylld fick han antibiotika direkt för säkerhets skull. Det fick han inte genom slangen utan genom en ny kanyl som sattes i hans hand. När jag fick träffa honom första gången, ca 2 timmar efter att han var född, låg han i kuvös o hade slangar ur kroppen på nio ställen! Båda armarna o benen var lindade med gasbinda för att det satt kanylder i dem o ansiket var täckt av en c-pap. Jag fick inte hålla honom förrän efter ett dygn.

    Han var inte extremt tidigt född, hade hud och var inte sjuk. Han behövde hjälp med värme o lite syrgas som han fick i c-papen. Allt annat fanns bara där för att kontrollera honom.

    När han kom i min famn steg hans syresättning direkt o han behövde inte längre syrgas. Hans andning och puld blev ochså lugnare. Det kunde vi ju själva se på blipp blipp- skärmarna han var kopplad till.

    Tyvärr fick jag bara hålla honom korta stunder eftersom personalen ansåg att det var för tröttsamt för honom att ligga hos mig. Dessutom fanns varken rum eller fåtöljer för alla mammor o pappor så vi kunde inte sitta där eller ens sova på sjukhuset hela tiden han låg där.

    Jag får oftast höra att jag ska vara så glad o tacksam för att sjukhuset räddat mitt barn o det är jag ju! Och jag är glad att utvecklingen kommit så långt när det gäller anknytning o papporna får vara med vid förlossningen osv. Men det verkar som att så fort minsta lilla grej inte är helt normal ska vetenskapen passa på att mäta o reglera på mänskligtens bekostnad. Jag tycker faktiskt att man får ställa krav även när det uppstår komplikationer. Och jag är övertygad om att vården av våra små utsatta nyfödingar kan göras ännu bättre om vi lägger in lite mänsklighet i den o inte bara ser småttingarna som presenter för läkarvetenskapen att leka med!

    Jag kanske låter bitter, och det är jag nog! Som tur är verkar min son inte tagit så stor skada av det han råkat ut för vad jag kan se idag. Han är fortfarande lite mindre än ett normalbarn o han har lite förkylningsastma, men det beror förmodligen mer på prematuriteten i sig! Men vad vet vi om hur våra barns liv kommer att påverkas i framtiden? Och vad har vi att jämföra med? Hur skulle han må on han fått sitt navelsträngsblod?

    Finns det nån tråd om bebismisshandel?

  • Prallis

    Det ska jag göra!

    Fast först ska jag se till att min ohängde lille pruppunge slutar kräla över tangentbordet o får i sig lite middag!

    Jag ska peppa min man inför nästa förlossning så han vaktar som en hök över våra intressen!

    Jag vill också tillägga att förlossningen och prematuren är två helt olika avdelningar i Östersund med olika chefer o en milsvid skillnad i inställning till vården.

  • Prallis

    Skulle det hota att bli en prematur igen är jag beredd att åka till Uppsala o föda!

    Hur som helst!
    Jag startade en tråd om anknytning för ett tag sen, här är en länk.

    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m40877846.html

    Jag känner mig faktiskt ganska ensam om att våga kritisera vården av prematurer. Vore intressant att höra om fler med erfarenhet.

    Det är alltså inte kritik för att göra ner något sjukhur eller nån personal jag är ute efter, utan kritik som kan leda till en bättre vård och en bättre anknytning!

  • Prallis

    Aubelita:
    Jag tror faktiskt du har en poäng där! Monty Python sätter verkligen huvet på spiken, underbar sketch!

    Det här är tydligt en del i vårt västerländska kulturmönster och det grundar sig i vår gamla strävan efter att bli högre varelser än djuren! Ändå tycker jag vi ska vara glada över att vi kommit en bit på vägen här i Sverige, jämfört med tex Frankrike. Men vi ligger absolut inte först i ligan vad gäller att kombinera trygg bra vård med djurisk mänsklighet o tillåtelse av naturliga förlopp, och vi har fortfarande en lång väg kvar att vandra!

  • Prallis

    Jag tror många läkar eller sjuksköterskeutbildade personer har sökt sig till vården av andra skäl än att de vill hantera människor i kris. Jag tror säkert att de vill väl, men inte alla är så bra på att hantera den mänskliga aspekten.

    Läkarutbildningen är ju en riktig pluggkurs, o vi humanister kanske drar oss för att ge oss in på nåt så jobbigt. Men vi kanske borde göra det! Kanske dags att lägga in lite mer humanistiska ämnen i vårdprogrammen!

  • Prallis

    Hej!

    Vill bara berätta att jag träffade min läkare idag o gick igenom mitt planerade kejsarsnitt!

    Jag började med att fråga vilka rutiner man har när det gäller avnavling i Östersund. Han svarade att man tillämpar sen avnavling vid vaginala födslar, ca 5 min. Men vid snitt brukar man klippa av direkt av gammal vana. Han såg dock inga problem med att jag ville ha upp barnet på bröstet direkt och han tyckte det var en bra idé att vänta med att ta ut moderkakan några minuter. Han sa till o med att om vi provar det här på mig så kanske det kan bli rutin med sen avnavling även vid snitt i framtiden, under förutsättning att barnet inte har problem med andning eller annat förstås!

    Känns för övrigt som ett jättebra besök och både läkaren och den barnmorska jag pratade med lyssnade mycket på mina önskemål och skrev noga ner vad jag ville både i journalen o på en särskild lapp! De påpekade dock att vi måste vara beredda på att tjata lite om våra önskemål o berätta för ev olika BM ifall det blir skiftbyte under vår tid på förlossningen.

  • Prallis

    Jag ska i alla fall skriva i mitt förlossningsbrev att all personal som ser anledning till det är välkomna mellan mina ben!

    Jag gillar verkligen inte när folk, oavsett om de är vårdutbildade eller ej, petar på min kropp o andra än mycket privata situationer. Men efter fyra VUL och efter att BM luktade på mina bindor då jag låg inne för vattenavgång har jag lärt mig att är man i vårdens våld får man stå ut med det mesta!

    Babblis: Jag ser verkligen fram emot de vårdutbildades förslag om hur man kan göra vården bättre för barnen. Tyvärr är det nog så att vårdpersonalen fungerar som de flesta andra människor, man har svårt att ta till sig kritik, även när den är produktiv, o man är rädd för att förändra ett invant beteende!

  • Prallis

    Alltså Illid!
    Jag köper inte ditt argument om att man inte kan göra HLR hos mamman för att vissa muslimer o andra inte vill det! Kan man lukta på muslimernas bindor så kan man väl göra HLR mellan deras ben! Man gör väl VUL på dem också om det behövs? Och våldtäktsoffer får ju i princip alltid stå ut med en gynundersökning efteråt för att man ska kunna konstatera att de blivit våldtagna.

    Eller får inte de samma vård som vi andra?

    Försök att förstå att vi föräldrar verkligen vill våra barns bästa. Vi tror att även ni vill det! Därför måste ni ju kunna komma med argument för det ni gör som håller, annars är det hög tid att ändra era rutiner!

  • Prallis

    Mina föräldrar har hästar! När de fölar är det livsviktigt att fölet får tillbaka sitt blod som under förlossningen klämts ut genom navelsträngen i moderkakan.

    Det får mig att fundera på om det är något liknande som händer med människor. Är det så att en del av fostrets blod under förlossningen kläms över till moderkakan? I så fall, kan det inte vara så att snittade barn inte förlorat lika mycket av sitt blod även om de blivit tidigt avnavalde eftersom de inte utsatts för samma klämmning? Finns det forskning på det här?

  • Prallis

    Illid: Du skrev nåt om att du inte trodde dina inlägg var välkomna i tråden! Det är INTE så! Vi är ju många som läser tråden med stort intresse, vi behöver argument från olika håll för att få en sann bild. Om du dessutom är så kritisk mot det Aubelita säger är det väl ännu större skäl för dig att visa att hon har fel.

    Tvårtom har jag i alla fall fortfarande inte riktigt förstått varför ni i vården tillämpar tidig avnavling ibland? eller oftast?! Kan du inte räkna upp skälen och tala om ungefär hur ofta och varför du anser att det är nödvändigt.

    Och det där med muslimer o våldtäktsoffer har jag inte heller sett något svar på, eller har jag missat det? Den här tråden börjar bli ganska lång nu o svår att hitta i!

  • Prallis

    Jag läste artikeln om STAN o såg nyhetsreportaget. Jag förstår inte vad metoden har med avnavling att göra! Borde ju snarare betyda att man kan utesluta akut syrebrist i vissa fall o därmed slippa avnavla dessa barn tidigt för att kunna göra HLR - eftersom man inte vill göra det mellan benen på kvinnor.

    Självklart är det bra att det kommer nya förbättrade metoder för fosterövervakning men... Jag kan tycka att vissa barnmorskor visar en större tilltro till maskinerna än till sin egen kunskap och intuition. Det kan också innebära en risk!

    Dessutom måste man noga undersöka vilka eventuella risker och emotionella komplikationer metoderna kan medföra. Jag tänker till exempel på att många kvinnor känner sig fastlåsta av att föda med CTG och att min BM säger att man minskat ner på antalet kontroller med doppler för att man inte vet hur de energiflöden som blir påverkar fostret!!!

    När vårdpersonalen kan svara på det här måste det ju vara upp till varje kvinna att välja om hon vill ta emot den fina teknik sjukhuset kan erbjuda eller inte!

  • Prallis

    Hej Illid!

    Tack för ett långt och intressant svar! Skönt att höra att man inte klipper av navelsträngar på pin tji! Det verkar ju som om vårdpersonalen också vill utveckla vården. Jag tycker ni som arbetar med det här o som har kontakt med föräldrarna ska föra våra frågor vidare till era chefer så ni kan få goda beslut från dem att arbeta efter i framtiden!

    Jag måste bara fråga!
    Hur ofta behöver man göra HLR på barn?
    Hur ofta måste man göra HLR på barn till kvinnor som har en muslimsk eller annan bakgrund som gör att de är extra pryda?
    Jag hoppas du inte menar att den lilla procent av befolkningen det här kan utgöra kan innebära att man inte vill arbeta för att införa en rutin som innebär att man gör HLR utan att kapa navelsträngen. Jag förstår att du vill förklara varför det är som det är idag, men visst måste man kunna vara öppen för utveckling!

    När det gäller gulsot förstår jag att det kan vara en komplikation, men det verkar ju inte vara särskilt vanligt att den blir så allvarlig att det krävs blodbyte eller att den får allvarliga följder. Och lite ljusbehandling tycker jag vi kan stå ut med! I alla fall om man kan få göra den med en lös lampa som kan sättas över mammans säng! (Ytterligare ett förslag till utveckling av vården kanske!) Min son som är prematur fick sola ett antal gånger trots att han blev tidigt avnavlad. Han blev utsatt för betydligt värre saker än så under sin tid på neonatalen.

  • Prallis

    MissSvea:

    Det kommer nog igång strax ska du se!

    Jag ska skriva mitt förlossningsbrev på magen! Då kan de inte säga att de inte sett det! Två veckor kvar i dag till snittet!

    Hur tycker ni jag ska formulera mig?
    De viktigaste punkterna är:
    Så naturligt som möjligt
    Inget skynke när barnet tas ut
    Barnet direkt till mamma
    Sen avnavling, vänta med att ta ut moderkakan 5 min, lyft upp den sen!
    Inget morfin till mamma
    Gör inget med barnet när jag inte ser
    Händer det något akut? Berätta o förklara!

  • Prallis

    Hej!

    Tack för synpunker om mitt förlossningsbrev på magen!

    Jag har faktiskt pratat med min läkare både om att vänta 5 min o att ta bort skärmen. Han har i alla fall inte sagt emot, vi får väl se hur det går. Jag är inte intresserad av att kolla när de skär i mig det är när de plockar ut bebisen jag vill kunna se. Jag behöver få se vad de gör med mitt barn, jag är beredd att bråka mycket för att få igenom det! När det gäller att vänta 5 min är det väl en förhandlingsfråga, säger jag minst fem måste de ju verkligen argumentera för kortare tid om de vill ha det!

    Jag tänker inte vara nån snäll patient som man kan göra vad man vill med!

  • Prallis

    Hej!

    Jag födde en liten tjej i dag med snitt! Jag fick se när de plockade ut henne o hon las på mitt bröst direkt. Navelsträngen mjölkades o klipptes efter ett par till tre minuter.

    Barnmorskor, barnläkare o förlossningsläkare kom alla in till oss innan o diskuterade mina önskemål. Vi fick i princip precis som vi ville. Vår flicka hade lite svårt att andas i början men sen kom hon igång o hon ammade på operationsbordet o hela vägen upp till BB.

    I morgon blir det spännande att se billirubinprovet!

Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)