Inlägg från: m o e |Visa alla inlägg
  • m o e

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    abuelita skrev 2009-02-20 13:59:26 följande:
    VAA, sa hon att du skulle stryka sen avnavling?!?!?  Men så får hon ju inte säga!!! Hon har inte rätt  till det enligt Hälso- och sjukvårdslagen. Och  både WHO och svenska riktlinjer säger ju att sen avnavling  är det bästa för barnet . Jättebra att du tog reda på det här .  Hoppas nu att många hjälper till att  sprida det  till Västeråsare  som väntar barn. Kanske till lokaltidningen också?   Borås Tidning nappade när de fick veta att Borås sjukhus (SÄS)  trotsar nationella riktlinger och WHOs rekommendationer . ( gooogla på " SÄS går emot experternas rön om avnavling".  vi är flera från FL som skrivit läsarkommentarer till den artikeln ).Bilirubin var det hon menade. Om bilirubinvärdena  blir för höga så är det behandlingskrävande gulsot. Men fortfarande har inte en enda av alla de barnmorskor och läkare jag frågat, både i Sverige och andra länder, kunna hänvisa till någon studie som styrker att sen avnavling ökar risken för  det.  En helt naturligt och ofarlig gulsot är däremot vanligt  att sent avnavlade barn får.  När jag jobbade inom neonatalvården på 80-talet var det mest tidigt avnavlade prematurer vi behandlade för  för högt bilirubin.Det är många inom förlossningsvården som angett gulsotsrisken som skäl till att de navlar av tidigt, här i trådarna om avnavling , men när jag bett dem om bevis så har de försvunnit.  Och i artikeln om riktlinjerna för avnavling  i Läkartidningen ( länk i TS) står det bara att det är "omdiskuterat".
    Jag ska ta upp det här med min kompis som är redaktör för Barnen & Vi-delen i vår lokaltidning. Ska själv föda i Västerås om ett par månader och har undrat över hur de ställer sig till sen avnavnlig här. Det låter ju inte alls bra med den inställningen på förlossningen!!
    Äntligen väntar vi syskon! Bf 28/5 2009
  • m o e
    Pineapple skrev 2009-03-15 16:03:40 följande:
    Min dotter föddes ju i v 34+2 och blev avnavlad sent. Vi hamnade på neo och hon såg ut som hon varit 2 veckor på Mallis i huden... Hon hade alltså höga biliubinvärden men med hjälp av blodprov så mättes de och de var hela tiden under den nivå som var gränsen för ljusbehandling. Gränsvärdena var även högre ju äldre hon blev så man kan inte bara ta ett värde - t.ex. 200 och säga att "hon ska ha ljusbehandling" utan man måste även se till barnets ålder.Vi fick permission från neo efter fyra dagar och fick bo hemma, men var inne på sjukhuset varje dag till dag 9 och tog prover för att hålla koll på bilirubinvärdet. Det vände neråt och dag 7 togs det sista provet för då hade värdena definitivt vänt ner.
    Men är det inte så att små/tidiga barn ofta har behandlingskrävande gulsot? Jag tror inte att det har så mycket med avnavlingen att göra i så fall.
    Äntligen väntar vi syskon! Bf 28/5 2009
  • m o e
    abuelita skrev 2009-03-15 21:03:44 följande:
    När jag jobbade inom neonatalvården på under 8 år på 80-talet så var det mest tidigt avnavlade prematurer vi behandlade för för högt bilirubin. Kanske det rent av är så att de klarar sig bättre från det om de blir sent avnavlade?  
    Ok. Min son föddes för fem år sen. Han var tillväxthämmad men föddes i v 37 och navlades troligen av tidigt, eftersom det var rutin då och ingen pratade om vikten av för eller emot. Han fick stora problem med högt bilirubin och solade i tre omgångar, länge varje gång trots att han räknades som fullgången (37+3). Då sa de bara att det troligen berodde på hans litenhet. Vad jag har hört om gulsot annars är väl att det hjälper med amning, men små och slöa barn har ju ofta lite problem med amningen i början, vilket även min son hade. Tror du att han rent av skulle ha varit piggare om han avnavlats tidigt? Jag pratade med maken om det igår och när A föddes så var navelsträngen väldigt kort, han kom aldrig upp på bröstet utan stannade på halva vägen liksom.

    Jag hoppas att den här bebisen får bli lite mer lagom till växten och komma ut lite piggare till sin start på livet!
    Äntligen väntar vi syskon! Bf 28/5 2009
  • m o e
    Pineapple skrev 2009-03-16 12:16:38 följande:
    m o e skrev 2009-03-15 20:50:44 följande: Huruvida det är ofta vet jag inte. Anledningen till varför jag skrev om "ålder" och att hon avnavlades sent var för att det har diskuterats tidigare. Jag är ingen expert på området alls utan skrev om våra erfarenheter, hur det var med vår dotter och de svar som läkarna gav oss. Dvs att man kan inte ta ett enskilt bilirubinvärde och säga att man då har behandlingskrävande gulsot utan man måste väga in ålder också.
    Ja, absolut. Vi hade samma problem med vår son som hade väldigt högt bilirubin. Det steg för varje dag enligt en bilirubinkurva. Högra värde är accepterat för varje dag barnet är gammalt så att säga.

    Det låter ju ändå positivt att hon avnavlades sent och klarade sig ifrån att sola. För visst var det så? (jag kanske rör ihop alla inlägg här nu, det är svårt när bara det senaste citatet kommer med)
    Äntligen väntar vi syskon! Bf 28/5 2009
  • m o e
    abuelita skrev 2009-03-16 13:23:46 följande:
    Ja jag är helt säker på att din son hade varit piggare om han sluppit bli utsatt för denna kraftiga  blodförlust och gått miste om syreförsörjningen från navelsträngen (vem skulle inte bli medtagen av det? ) Och så hamnar man ju lätt i en ond cirkel eftersom medtagna barn inte orkar äta så mycket som de ska. Då orkar alltså inte kroppen bryta ner bilirubinet. När jag jobbade på St Görans barnsjukhus på 80-talet märkte vi att bilirubinet gick ner om vi gav barnen mer mat. Vi sondmatade alltså de slöa barnen så att de fick i sig det de skulle och lite till, vilket många gånger ledde till att de inte behövde sola.
    Ja, det var ju oerhört viktigt att han ammade (som i sin tur inte var så lätt när han bara sov och var ledsen, innan en vänlig själ gav mig en amningsnapp och sen lossnade det!) minst var tredje timme då i början. Han var liten för tiden, 2,4 kg, och såhär i efterhand kan jag tycka att det var dumt att han inte blev tillmatad från början, eftersom vi hade såna problme både med amning, slöhet och bilirubin.

    Såg att jag skrev fel i mitt tidigare inlägg. Jag menade naturligtvis att han kanske hade varit piggare om han avnavlats sent!
    Äntligen väntar vi syskon! Bf 28/5 2009
  • m o e
    abuelita skrev 2009-03-16 17:02:12 följande:
    Nu när jag läser det här igen så ser jag ju att han aldrig kom upp bröstet utan stannade på halva vägen p.g.a. kort navelsträng. Det skulle ju faktiskt kunna betyda att  han inte blev avnavlad meddetsamma. Där det är tidig avklampning som gäller brukar de även klippa tidigt om navelsträngen är för kort för att barnet ska kunna komma upp på mammas bröst. 
    Fast enligt maken så klampade de direkt och han klippte nog rätt fort också för att jag skulle få upp honom på bröstet. Mitt minne är inte det starkaste kring vad som skedde de första minuterna, men maken minns bättre.
    Äntligen väntar vi syskon! Bf 28/5 2009
  • m o e
    abuelita skrev 2009-03-16 14:25:29 följande:
    Ja det var dumt att han inte blev tillmatad, i synnerhet som han var liten för tiden dessutom.  Amningsnapp är många gånger guds gåva till ammande mödrar och deras barn Har själv använt det, min dotter har använt det till båda barnbarnen, och när jag jobbade på neo och bb rekommenderade jag det alltid när jag såg att amningen inte skulle komma igång annars. Men konstigt nog verkar det fortfarande vara väldigt få som rekommenderar det. Den behöver ju inte vara mer än en hjälp att komma igång. Och i synnerhet i situationer som den här, då det är extra viktigt att barnet får i sig allt det ska,  är det ju en fantastisk hjälp. Jag såg att du skrev fel i förra inlägget men jag förstod vad du menade. Jag skriver själv samma fel då och då
    Japp, tårarna bara sprutade på mig när han väl åt och den här gången tänker jag vara rustad med en miniamningsnapp i väskan, bara utifall att. Sonen valde själv att putta undan amninsnappen efter bara några dagar och hade aldrig några problem med att få bra tag efter det.

    Som den äldre bm som gav mig amningsnappen sa "Hjälpmedel är faktiskt till för att hjälpa!" Henne hade jag kunnat ge Nobelpriset eller så.
    Äntligen väntar vi syskon! Bf 28/5 2009
Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)