Inlägg från: Pineapple |Visa alla inlägg
  • Pineapple

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Sen är det så att även om man valt att en gång med i en klinisk studie kan man närsomehelst dra tillbaka sitt samtycke att vara med!

    Så även om ni en gång har tackat ja till att vara med i studien så har ni rätt att säga ifrån att ni inte längre vill vara med. Deltagande i kliniska studier ska (enl Helsingforsdeklarationen) skriva på ett papper där man säger att man är med men där ska det även stå att man när som helst kan hoppa av.

  • Pineapple

    Man kan i princip säga ifrån där och då också. Man kan aldrig tvinga någon till t.ex ett blodprov i en klinisk studie även om de så står med nålen i handen.

    Jag är med i en alkoholstudie som pågår på gravida i Uppsala. De vill då ta blod vid förlossningen från navelsträngen. Jag frågade om det gick att förena med sen avnavling men sköterskan jag pratade med då visste inte, men det var bara att säga till vid förlossningen så får de göra så gott de kan - för sen avnavling ska jag ha, och om det inte går att ta deras lilla blodprov på det som blir kvar så får det vara med mitt deltagande i studien.

  • Pineapple

    Jag mailade till akademiska sjukhuset i Uppsala ang avnavling och framför allt för att jag är med i en studie där som handlar om gravida och alkohol. I den studien så tog man blodprov och ett hårprov på mig v 18 och sedan har jag fyllt i frågeformulär och så är det ett blodprov också som ska tas vid förlossningen (från navelsträngen).

    jag blev lite fundersam ang det här och om det gick att kombinera med sen avnavling så jag mailade kvinnokliniken och fick svar idag från verksamhetschefen, obstetrik:

    "Din fråga är viktig och jag är tacksam att du hört av dig. Vi har börjat med sen avnavling och det hindrar inte att man tar prov till GOA studien. I samband med förlossningen tas rutinmässigt ett litet blodprov från navelsträngen på alla barn för att bedöma hur barnet mår. Den del som blir över går till studien. Att göra sen avnavling går alltid före ev blod till
    en studie. Det behövs ytterligt små mängder för själva navelblodprovet."

    Så det ser jag som väldigt positivt! De har alltså infört sen avnavling på Ackis! :)

  • Pineapple

    Jag mailade tillbaka till verksamhetschefen för att höra om de tar provet från pulserande navelsträng eller väntar. Får som jag får svar.

    Återigen säger jag om studier: Man kan ALDRIG tvinga någon att vara med i en studie. Studier är alltid frivilliga och även om man en gång sagt ja kan man när som helst avbryta och säga nej, jag vill inte längre vara med!

  • Pineapple

    ligger inlagd på Akademiska i Uppsala (ej gyn/kvinnoklinik) och är lite medtagen av diverse mediciner så ha överseende med mina stavfel

    Jag fick konsultbesökt av förlossningpersonal för jag hade haft sammandragningar i natt och de vlle kolla att allt var bra vilket det också var.

    Fråga dem då rakt upp o ner hur de gör och de klampar lätt med fingrarna när bebis kommer ut och ligger mellan mammas ben och sen klampar helt efter någon minut när det vanligtvis slutat pulsa (eftersom bebisen är lägre än moderkakan då...)

    Funderar på att försöka föda knästående så jag akn "kidnappa" min bebis direkt! ;)

  • Pineapple

    Hej igen

    Det bidde en liten annorlunda förlossning än vad jag tänkt mig...

    Jag har varit inlagd på sjukhus för lunginflammation en dryg vecka och i fredags kväll drog förlossningen igång 6 v för tidigt. JAg var inte speciellt i toppskick för en förlossning men det gick på totalt 2,5 timme från att jag fattade att det hade börjat tills vår dotter föddes.

    Hon blev avnavlad efter ett par minuter. Vet inte om det slutat pulsera helt men i vilket fall som helst så sprang de inte iväg med henne helt direkt. När hon blev avnavlad tog de iväg henne med neo-teamet ett par minuter (pappa följde med) och så kom de tillbaka till mig med henne när de kollat att hon var ok.

    Trots att hon föddes 6 v för tidigt vägde hon 2700g och var 48 cm lång. Redan nu två dygn senare orkar hon äta nästan helt själv och min mjölk har kommit igång bra (vägrade förresten att ta syntocinon bara för att få ut moderkakan fortare...). Hon är lite gul men har inte behövt få solbehandling.

    Summa summarum: Det gick väldigt fort allting och jag hängde inte riktigt med i svängarna men jag är väldigt nöjd med det bemötande vi fick!

  • Pineapple

    Min dotter föddes ju i v 34+2 och blev avnavlad sent. Vi hamnade på neo och hon såg ut som hon varit 2 veckor på Mallis i huden... Hon hade alltså höga biliubinvärden men med hjälp av blodprov så mättes de och de var hela tiden under den nivå som var gränsen för ljusbehandling. Gränsvärdena var även högre ju äldre hon blev så man kan inte bara ta ett värde - t.ex. 200 och säga att "hon ska ha ljusbehandling" utan man måste även se till barnets ålder.
    Vi fick permission från neo efter fyra dagar och fick bo hemma, men var inne på sjukhuset varje dag till dag 9 och tog prover för att hålla koll på bilirubinvärdet. Det vände neråt och dag 7 togs det sista provet för då hade värdena definitivt vänt ner.

  • Pineapple

    m o e skrev 2009-03-15 20:50:44 följande:


    Men är det inte så att små/tidiga barn ofta har behandlingskrävande gulsot? Jag tror inte att det har så mycket med avnavlingen att göra i så fall.
    Huruvida det är ofta vet jag inte. Anledningen till varför jag skrev om "ålder" och att hon avnavlades sent var för att det har diskuterats tidigare. Jag är ingen expert på området alls utan skrev om våra erfarenheter, hur det var med vår dotter och de svar som läkarna gav oss. Dvs att man kan inte ta ett enskilt bilirubinvärde och säga att man då har behandlingskrävande gulsot utan man måste väga in ålder också.
  • Pineapple

    m o e skrev 2009-03-16 12:43:57 följande:


    Ja, absolut. Vi hade samma problem med vår son som hade väldigt högt bilirubin. Det steg för varje dag enligt en bilirubinkurva. Högra värde är accepterat för varje dag barnet är gammalt så att säga. Det låter ju ändå positivt att hon avnavlades sent och klarade sig ifrån att sola. För visst var det så? (jag kanske rör ihop alla inlägg här nu, det är svårt när bara det senaste citatet kommer med)
    Jo, hon slapp sola. Hon fick tillmatas första dygnet innan min mjölk kom igång ordentligt. Jag sov inte med henne första tre nätterna heller eftersom jag var så pass sjuk när hon kom (låg inne på sjukhuset för lunginflammation). däremot sov hon på bröstet på min man istället och jag var där hela min vakna tid.
Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)