Inlägg från: shangri la |Visa alla inlägg
  • shangri la

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    hej! Jag har foljt traden har ett tag och aven last lite pa egen hand.. jag fragade min kusin har i Usa som ar utbildad paramedic och nu aven utbildar sig till lakare, vad han tyckte om tidig avnavling.. han visste inte sa mkt om detta, men sa att han fatt lara sig att det kunde finnas en risk for att blodet FRAN barnet att det skulle ga TILBAKA till moderkakan- ar detta ngt som kan ske Abuelita?
    Eller ar det kanske skramselinfo fran vardens sida, just for att fa avnavla tidigt?

    En sak som jag marker STOR skillnad pa att just alla de mangder av Bio Cord Blood Banking som finns har i Usa- man far reklam och info OVERALLT man gar som blivande mamma (barnmorskan, lakaren, tidskrifter osv). Det talas ju sa mkt om fordelarna med att forvara blodet fran "navelstrangen" (jag vet, moderkakakan, men de kallar det for navelstrangsblod), men man talar ju inte om riskerna...

    Tack for all information som du delar med dig,Abuelita! Min man sager nu att han ska verkligen ha koll pa vad som sker med naveln denna gang "ror min mitt barns navelstrang" Forra gangen visste vi ju ingenting om detta, och informerades inte heller... han tror dock att de klamrade navelstrangen (pa Akademiska sjukhuset i Uppsala) och efter nagra minuter fick han klippa..men da var ju skadan redan skedd anda, eftersom blodtillforseln redan hade stoppats.. jag blir sa arg nar jag tanker pa hur lite man faktiskt informeras!

    Tack for svar!

  • shangri la

    Vill dela med mig av lite goda nyheter:
    Födde i Uppsala på Akademiska sjukhuset i måndags o hade då som önskemål sen avnavling. Jag fick då veta att de har sen avnavling som rutin numera! Fantastiska nyheter tycker jag!

  • shangri la
    abuelita skrev 2009-03-12 13:17:53 följande:
    Grattis Shangri la!!!     Och tack för att du rapporterade om detta med avnavlingen. Vet du hur länge de väntade med avklampningen? Det har nämligen kommit lite olika rapporter här om deras s.k. "sena avnavling". Att de bara väntar 30 sekunder var det senaste.  Det verkar som att det hänger lite på vilken barnmorska man får.
    Här kommer sent svar, abuelita:
    De höll henne under moderkaksnivå i ca 2-3 min och hade absolut ingen brådska med att avnavla henne. Vet inte alls hur länge det varit rutin hos dem, kanske är det också som du säger att det är lite beroende på vilken barnmorska man har!
  • shangri la

    shangri la skrev 2009-03-15 17:29:36 följande:


    Här kommer sent svar, abuelita: De höll henne under moderkaksnivå i ca 2-3 min och hade absolut ingen brådska med att avnavla henne. Vet inte alls hur länge det varit rutin hos dem, kanske är det också som du säger att det är lite beroende på vilken barnmorska man har!
    De klampade inte heller henne förresten utan väntade helt med det tills själva avnavlingen. Blodprovet som togs gjordes utan att klampa, utan den stängde till blodflödet med fingrarna utan problem
  • shangri la
    abuelita skrev 2009-03-15 17:42:49 följande:
    Tack för svar!  Men, stod de verkligen och höll henne under placentanivå i 2-3 minuter innan du fick henne i din famn?   Hur kändes det för dig i så fall? Och vad tyckte barnet, skrek hon mycket?  Så här står det ju faktiskt inte i riktlijerna att de ska göra.  Där står det att barnet ska hållas under placentanivå i 30 sekunder innan det läggs i mammas famn, och sen klampas navelsträngen av efter 2-3 minuter. Jag tror dock att de som tagit fram riktlinjerna har missuppfattat det hela när de rekommenderar att pigga och fullgångna barn ska hållas under placentanivå i 30 sek. Jag tror helt enkelt de har läst lite slarvigt i instruktionerna om hur man gör med barn som måste navlas av snabbt för att tas ut till akutrummet. 
    Alltså, jag födde min dotter sittandes på pallen så det var inga problem att de höll henne under den tiden, jag hade ju henne nära.. det var kanske inte heller 2-3 min utan säkert bara någon min men tiden är ju lite svår att uppfatta vid denna tidpunkt, då man är helt adrenalinpumpad
    Noelia skrek inte mer än vad min son gjorde då han föddes (klampades dock tidigt) så jag ser ingen större skillnad i det faktiskt..
    Men är det inte så att de ska hållas under placentanivån under en viss tid, för att snabbare få i sig det sista av blodet? Eller har jag missuppfattat det?

    Jag tycker ändå det är väldigt positivt att de börjat tillämpa detta nu, jag hoppas alla barnmorskorna gör det också!
  • shangri la

    shangri la skrev 2009-03-20 15:13:22 följande:


    Alltså, jag födde min dotter sittandes på pallen så det var inga problem att de höll henne under den tiden, jag hade ju henne nära.. det var kanske inte heller 2-3 min utan säkert bara någon min men tiden är ju lite svår att uppfatta vid denna tidpunkt, då man är helt adrenalinpumpad Noelia skrek inte mer än vad min son gjorde då han föddes (klampades dock tidigt) så jag ser ingen större skillnad i det faktiskt.. Men är det inte så att de ska hållas under placentanivån under en viss tid, för att snabbare få i sig det sista av blodet? Eller har jag missuppfattat det? Jag tycker ändå det är väldigt positivt att de börjat tillämpa detta nu, jag hoppas alla barnmorskorna gör det också!
    Alltså, att båda mina barn skrek lika mkt, oberoende om jag fick den direkt i famnen efter att de föddes eller ej, menade jag...
Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)