• emmizenma

    Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera

    Tänkte skriva en rad eller två....

    Min förlossning slutade med tång eftersom att vår sons hjärtljud inte återhämtade sig mellan värkarna. Han hade navelsträngen hårt om halsen två varv och kunde inte riktigt komma ner helt själv. Men läkaren behövde bara lägga tången och på en krystvärk var han ute...Men antagligen(mina egna slutsatser) så var den snabba uttagandet som gjorde att jag sprack så mycket?! Sonen vägde "bara" 3080 gram.
    Läkaren fick sy lite och min BM student resten, syddes i 2 timmar.

    Jag fick ingen information alls och förstod inte riktigt omfattningen av min skada förrän jag fick min journal och kunde läsa mig till informationen.

    Jag är ändå lyckligt lottad och har klarat mig skapligt bra utan komplikationer.
    Hade ont de första dagarna och lite svårt att sitta men inte värre än att jag kunde "leva" normalt. Hade oxå lite svårt att hålla pruttar första 2 veckorna men sedan blev det oxå okej! Sex tog det 3-4 månader innan jag vågade mig på och visst stramade det lite i början men nu efter 8 månader så känns det som innan.
    Det som jag besväras av nu är att jag kan få ont efter att ha gjort nr2.

    Jag är mest besviken att de inte ger mer information om detta till de som blir drabbade. Det är inte rimligt tycker jag att man ska behöva sitta och leta information själv på tex google för att ingen har tid/kunskap att informera!

  • emmizenma
    lifeleker skrev 2008-12-27 21:54:40 följande:
    hej, jag fick ett STORT barn 5180gram, 56lång!! födde vag utan hjälp.. alltså sugklocka osv.. jag har fått Sfinkterruptur å vet inte riktigt vad det innebär.. att halva min ringmuskel spruckit..men sen då? ja har haft jättetur vad ja kan förstå kan hålla avföring osv å har inte så ont heller har mest problem där fram..födde för 12 dagar sen så de e nog inte så konstigt.. jag tror att jag klarat mig så bra för att ja e ryttare och har fruktansvärt stark bäckenbotten.. kanske inte riktigt är vad du är sugen på just nu men de kanske vore något att testa då läkarna vägrar att hjälpa dig och knipövningarna inte hjälper..jag lider med dig ja tycker min förlossning var hemsk å de e inte ens i närheten så illa som din!skäms inte över din skada, du har gjort något stort!dessutom har du gjort ngt många inte klarar av..fött fram en 5kgs bebis!!!grattis
    Intressant att läsa att du oxå är ryttare. Det är jag med. Kanske ligger det nått i det att man återhämtar sig rätt bra för att man har de musklerna man har tack vare ridningen?!
    det har jag faktiskt inte reflekterat över tidigare.
  • emmizenma
    lifeleker skrev 2008-12-31 12:32:22 följande:
    jo de sägs att ryttare har svårare att föda barn pga stark bäcken botten sägs att de håller emot.. ja fick dock ut min bjässe ganska smidigt med tanke på storlek , men ja e helt övertygad att de hjälper läkningen.. de e ju klart att ju starkare man e innan en skada desto snabbare återhämtar man sig=)
    Ja jag tror absolut jag har en del att tacka ridningen för....eller jag väljer att tro på det Ridningen är min terapi i mångt och mycket så jag väljer helt enkelt att tro så även om det kanske inte är medicinskt bevisat på nått sätt

    Hur tänker ni i framtiden och eventuella syskon?
    Jag har bara vart på vanliga efterkontrollen och det ända hon sa var att det läkt bra. Det kändes som att hon knappt visste nått om min skada och det nämdes typ inte på efterkontrollen.
    Jag är livrädd för snitt och ska vi ha fler barn vill jag  föda vaginalt igen. Men hur stora är riskerna för att man då får "men"?
    Jag läste någonstans att trotts att man inte spricker lika mycket eller spricker alls vid nästa förlossning efter skadan så kan man ändå få problem Det vill man ju inte heller...
  • emmizenma
    Lonicera skrev 2008-12-31 16:13:59 följande:
    Jag tror att man vid inskrivningen på MVC får säga till om att man har en tidigare sfinkterruptur och att man vill diskutera förlossningsalternativ med en läkare insatt i sfinkterskador.

    Fast tror ni man kan få veta det innan man bestämmer sig för att försöka bli gravid igen?


    Vem ska man vända sig till?


    Min vanliga BM verkar ju inte veta så mycket

  • emmizenma
    Lonicera skrev 2009-01-01 10:59:11 följande:
    Jag tror att du kan ringa och be om en läkartid för ett förberedande samtal inför en ny graviditet pga komplicerad förlossning/sfinkterruptur. (Eller så kan du ringa och be om en tid för efterkontroll hos läkare pga sfinkterrupturen).Vi hör ju förmodligen till samma landsting. Jag tror inte att de gör någon speciell uppföljning/efterkontoll vid sfinkterruptur (som de verkar göra vid alla andra landsting), om man inte säger att man har problem vid efterkontrollen hos bm.Vid efterkontrollen hos bm klagade jag rejält över att jag inte hade fått någon information om skadan efter förlossningen och att jag tvingats läsa en massa elände om analinkontinens själv.Så jag fick en läkartid för att få den information som jag skulle fått efter förlossningen. Och då hade jag rejält med frågor om allt jag läst till läkaren.
    Ja man kan ju ringa och höra.
    Men än blir det inga syskon på ett långt tag framöver

    Ja tyvärr har jag inte mycket till övers för detta BB i alla fall...Tur att jag ändå upplevde förlossningspersonalen som väldigt bra!
  • emmizenma
    Philips mamma skrev 2009-01-03 21:37:11 följande:
    Vad konstigt!Alltså det är ju mest eftersom det är mer restriktioner kring sfinkter än PN (normala förlossningar) Man ska ju vara mer försiktig, vänta med knipövningar mm. De ger oxå mycket info om just sfinkter. Iaf hos oss.
    Hm till mig delade de ut nån lapp om knipövningar och där stod det att man skulle börja så fort som möjligt. Konstigt att de ger det till någon då som har fått Sr...
    Vad bra att ni får mycket info! Man önskar att det vore så överallt.
  • emmizenma
    Lonicera skrev 2009-01-06 19:50:53 följande:
    Svar på #57Jag har förstått det som att det är tarmens slemhinna. Om rektalslemhinnan skadats samt sfinktern har man fått en fjärde gradens bristning, annars om bara sfinktern skadats är det en tredjegradsbristning. De flesta som får sfinkterskador får grad 3.Jag hittade en presentation med bra anatomibilder i början. Varning för operationsbilder på i slutet av dokumentet.www.sfog.se/presentationer_sfogv08/Vaginala-p...
    Tack för dokumentet!

    I min journal står det att jag både har en grad 3 och 4....Snurrigt värre! Det reflekterade jag över igår när jag läste min journal, har inte tänkt på det tidigare.
  • emmizenma

    Jag slår vad om att hade det vart män som fått dessa "skador" så hade de aldrig behövt stå ut med samma bristande sjukvård och "dåliga" bemötande!
    Det är så sjukt att en enskild individ ska bli lidande för deras så kallade "rutiner" det är väl ingen som vill bli opererad eller få bra information för att det är "roligt".
    Det är väl ingen som vill brista så här mycket...?!

  • emmizenma
    Nattfjärilinnan skrev 2009-01-20 15:36:53 följande:
    Ni andra hur tänker ni om ev framtida förlossningar,kommer ni begära snitt eller tänker ni riskera och föda vaginalt igen....
    Jag kommer att föda vaginalt igen.
    Jag är livrädd för snitt och skulle aldrig frivilligt utsätta mig för det.
    Vet inte omfattningen av min skada och hur den kan påverkas av en till förlossning, har aldrig vart på någon koll efter hur det "står till".
    Men vad jag har läst så är det ovanligt att man spricker lika mycket en gång till.
  • emmizenma
    Nattfjärilinnan skrev 2009-01-26 13:14:16 följande:
    Tänkte ställa er andra några frågor här....när fick ni tillbaka mensen efter förlossningen?(gäller er som ej ammat)när kunde ni ha sex igen efter förlossningen?gjorde det mkt ont då pga rupturen?
    Jag fick tillbaka min mens ca 2 månader efter förlossningen (fastän jag helammade då).

    För oss tog det 3-4 månader innan jag vågade prova. Första gången gjorde det lite ont, stramade lite eller vad man ska säga men sedan har det bara blivit bättre och bättre. Nu 9 månader efter känns det precis som innan men värre är det med lusten den är som bortblåst
  • emmizenma

    Varför blir vissa sydda på operation och andra inte?

    Läkaren sydde först ett par stygn och sedan sydde "min" BM-student(med övervak av BM) resten. Två timmar höll de på men jag fick ha sonen vid mig hela tiden men jag började skaka i kroppen efteråt så då fick sambon hålla honom sålänge.
    Jag fick bara nån bedövningsspray när de sydde, vissa stygn gjorde rätt ont.

  • emmizenma

    Jag har inte heller vart på någon kontroll.
    BM frågade mig om jag ville göra undersökning på efterkontrollen men sa att jag inte behövde om jag inte ville eftersom att jag inte hade några besvär.
    Konstigt att de inte följer upp det mer inte minst för att de ska kunna utvärdera och föra statistik över vilka komplikationer som kan bli så att de kan forska/jobba vidare på att försöka motverka dessa skador i förlossningsvården!

  • emmizenma

    usch här hemma har vi haft magsjuka
    Och ja det var väl bland det värsta jag vart med om, speciellt med tanke på att det inte gick nå bra att hålla sig vilket aldrig har hänt innan "skadan".
    Blir så deppig! Tycker det är oerhört jobbigt...
    Nu har tankar på ev syskon i framtiden kommit på hal is...jag vill verkligen inte göra snitt men hur kommer framtiden bli om man föder vaginalt igen?! och hur kommer det bli när man blir äldre?
    Det är ju ingen som kan veta och ingen som kan garantera nått!

  • emmizenma
    Svar på #404
    Jag har inte gjort någon undersökning alls!
    De kollade bara innan jag åkte hem från förlossningen så att allt såg ok ut då.
    På efterkontrollen frågade de om jag ville göra undersökning eller inte. Vilket jag inte "orkade" med just då.

    Hur det blir när man blir gammal är ju svårt att veta...Man få nog helt enkelt hoppas på det bästa och ta tag i eventuella problem nu om man har några annars finns det ju inte så mycket man kan göra förrutom knipövningar.
  • emmizenma
    skånetös78 skrev 2009-03-16 16:55:13 följande:
    Finns det någon här som rider? Jag undrar hur länge det tog efter er sfinkterruptur innan ni vågade er upp på hästryggen igen? Jag är såå sugen på att börja rida igen men vet inte om jag riktigt vågar...
    Jag började efter 5 veckor lite smått. Bara skritt i början.
    Efter ca 3-4 månader red jag som vanligt igen.
    Det gjorde inte ont men man kände i "sätet" att man inte använt de musklerna som man brukar på ett tag...

    En rekomendation är att ha bra trosor på sig så att man inte får skav av de för det är inte skönt! Men det gäller väl alltid men ja man är ju lite kännsligare efter förlossningen.
Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera