• WimZy

    Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera

    Jag får inskrivet att det är kejsarsnitt som gäller nästa gång jag ska föda. Det är kirurgen på bäckenbottencentrum på danderyds sjukhus, som tagit det beslutet. Fick en total SF-ruptur när jag födde min son i februari. Hade inga krystvärkar, dom tryckte ut honom och han kom med armen intill huvudet. Jag fick inte heller ngn information eller stöd efteråt. Mådde fruktansvärt dåligt väldigt länge och har fortfarande problem med läckage och gaser.

  • WimZy

    Åh, vilka hemska bilder... Höll på att svimma när jag såg dem + att jag började gråta för jag tänkte på allt som varit. Bra i alla fall att få se dokumentet - Tack!!!

  • WimZy

    Jag är glad att du varnade för op.bilderna! Tyckte det var jobbigt att se dem ändå. Förstod aldrig att det var sådär det skulle se ut när man sprack. Kikade med en spegel innan jag åkte hem från BB och kunde inte förstå att det skulle se så groteskt ut, men nu förstår jag varför. Har mått så grymt dåligt över det som hände, men det är inget som går att ändra på. Hugo satt fast för att jag inte hade ngr krystvärkar, trycktes ut och kom med armbågen intill huvudet. (Han vägde 3700 g, var 51 cm lång och hade 36 cm i huvudomfång). Nu känner jag att kejsarsnitt ändå är ett alternativ, fast jag är så fruktansvärt rädd för det. Vill/vågar inte riskera att det händer igen och att det då inte går att laga. Många av mina frågor är besvarade nu när jag läst och tittat på den här presentationen. Jag är väldigt tacksam att du länkade till den!
    *kram* Charlotte


    Lonicera skrev 2009-01-07 20:59:10 följande:
    Svar på #63Men jag varnade ju för operationsbilderna...Men man om man tittar på modellerna när barnet tränger ut (i början av dokumentet) förstår man ju verkligen vilken belastning på bäckenbotten en förlossning är. Allt töjs ju verkligen till bristningsgränsen och egentligen är det inte så konstigt att vävnaderna också brister. Tänk vilken skarp krök som barnet ska passera allra sista biten. Det är ju ett under att det är fysiskt möjligt.En läkare som jag pratat med sa att bristningar uppstår SÅ ATT barnet kan komma ut. Jag har alltid tänkt att bristningar uppstår FÖR ATT barnet passerar ut för snabbt.
  • WimZy

    Fick min journal innan jag åkte hem. Födde på BB-sthlm.


    lifeleker skrev 2009-01-08 16:09:11 följande:
    när får man läsa sin journal? ja vet inte ens vilken grad ja fått=(
  • WimZy

    Skönt att det gick bra andra gången du födde!

    Jag måste nog prata med kvinnan som sydde ihop mig. Känns som om hon är den som kan svara på om jag bör föda med snitt eller om jag kan chansa på en vaginal förlossning igen utan att jag får men för livet. Det är kirurgen och gynekologen på bäckenbottencentrum på danderyds sjukhus som rekommenderat att jag föder med snitt nästa gång p g a problemen jag har efter min sfinkter ruptur. Drömmen vore ju förstås att få föda vaginalt utan att spricka i sfinktern, men jag är nog lika rädd för det som för snittet...


    StaffenAssar skrev 2009-01-07 23:19:37 följande:
    Lite ot, men min Hugo satt fast likadant och var orsaken till min sfinkterruptur, fast han både trycktes ut och togs med sugklocka. Det kan gå bra att föda utan kejsarsnitt, jag fick extra hjälp att hålla ihop och emot nu vid min andra förlossning och jag sprack inte en millimeter (1½ år efter första). Men det var för att jag inte ville bli snittad. Du bör få remiss till spec mvc om du vill prata igenom det och se vad de tycker. Vill absolut inte pusha för att föda vaginalt om det inte känns rätt utan vill bara tala om att det alternativet inte behöver vara uteslutet.
  • WimZy

    På min första efterkontroll när det hade gått tre månader efter förlossningen, så hade jag samma problem som du har nu. Läkaren sa till mig att komma tillbaka efter ytterligare tre månader för ny undersökning. Då kunde jag hålla gaserna bättre och hade inte lika bråttom till toan när det var dags att göra "nr 2". Problemet jag fortfarande har, är att det läcker avföring och det vill jag att dom fixar till, om det nu går. Läkaren sa då att jag skulle få en remiss till bäckenbottencentrum för ytterligare kontroll. Det är dom som opererar på nytt om det skulle behövas. Skulle jag föda fler barn vaginalt, väntar dom med att fixa till underlivet eftersom det kan vara en "operation i onödan". Föder jag med snitt, så "fixar dom det på en gång", men då är rekommendationen att inte föda vaginalt igen.

    Kirurgen och gynekologen på bäckenbottencentrum undersökte mig ca 10 mån efter förlossningen och säger att det gått för kort tid efter att jag slutat amma (har ngt med slemhinnorna och hormoner att göra) för att dom ska kunna säga om det blir en ny operation eller inte, men avslutar med en rekommendation att det är bäst om jag föder med snitt nästa gång. Återbesök hos dem blir om ca 2-3 månader. Nu är det bara att vänta och se. Ska dit om en månad för att ta bort en skinnflik, som på ngt sätt blev över när allt läkte (tydligen ganska vanligt). Det är en slemhinneflik precis i slidmynningen, som ska tas bort.

    Om du inte fått en infektion i såret, så kommer det med all säkerhet att läka ihop. Man får ha lite tålamod och ge det lite tid, vilket inte är det lättaste. Känner du att allt inte är som det ska, så be om kontroll igen.

    Hoppas på det bästa för dig!
    Kram Charlotte


    sazzia skrev 2009-01-08 09:52:19 följande:
    Ska berätta om mitt läkar besök.Talade om för läkaren att trots otalig knip övningar kan jag itne hålla ex gaser o måste kila på tod direkt det är dax för nr2. Han ville inte uttala sig om nått eller säga hur vi ska göra med det för en han i sin tur disskuterat de med en kirurg. Där emot sa han att om din problem inte kommer att anses som allt för störande i vardagslivet kommer inte en OP bli aktuell för en du skaffat dom barn du vill han (ladnstigets regler)Jag blev så attans arg o sa till honom: norrbottens ladsting är inte dom som ska bestäma hur vida det är mycket eller lite störande i mitt vardagsliv. Det blir en stress så om jag ex åker bort o sitter i bilen länge blir jag orolig: tänk om jag måste på toa, stressen kan leda till att man i stället får diarré o jag vet att får jag det kan jag inte hålla mig.Jag sa även att jag är 22år o inget landsting i världen ska neka mig att fixa det! Jag bad även om att få fixa till kring själva slidmynningen där det ser ut som att det är borta stora bitar, men han ville inte att vi bestämmer nått ännu, för en såret är helt läkt.Han tyckte att det var lite konstigt att såret inte läk det har vart ett öppet sår nu i snart 4mån o hand trodde att minst en månad till kanske till o med 2-3månader innan det läkt helt..Nån annan som vart med om det?
  • WimZy

    Vad bra hjälp och stöd du fått! Jag fick också spinalbedövning när jag opererades, men efteråt fick jag ingen info, ingen kudde, ingen sjukgymnastik eller prognos på läkning, ingen samtalshjälp - typ ingenting förutom alvedon och laxermedel för att inte bli förstoppad. Fick åka hem efter dag 3 (bad att få stanna en dag extra annars hade som skickat hem mig efter dag 2), sitta direkt och inga restriktioner om lyft eller knip. Jag har också känt mig snuvad på den underbara upplevelsen och varit så ledsen över det som hände.


    beepee skrev 2009-01-09 09:43:35 följande:
    Det känns skönt att få läsa om andras upplevelser av detta också. Man känner sig ju lätt ensam. På min mamma-gympa sa de flesta att de fick 2 stygn... Jag fick alltså också en sphinkterruptur, en total. Första barnet, inte så stort (3800g) och en drömförlossning. Inga interventioner, inte snabb krystning och ingen smärtlindring eller värkstimulerande dropp. Ändå blev det så här. Känner mig besviken och lite snuvad på en annars super bra förlossningsupplevelse. Bor i danmark och de har lite andra rutiner här. Det är till vårat sjukhus de kommer som behöver bli omopererade så tänkte att det kunde vara intresant att höra hur det går till här. Up på OP efter förlossning, sydd av specialist, spinalbedövning. Till BB vårdavdelning 5 dagar. Får inte sitta de första fem dagarna, men får börja med knipövningar direkt (dock ej lyfta mer ön barnet i en månad och inte göra magövningar, första två dagarna inte ens lyfta barnet). Har inte träffat läkaren som sydde efteråt, men sjukgymnast varje dag på BB och underbara sköterskor. God information tycker jag om hur jag skulle behandla skadan, men svävande angående läkningstid och prognos - jag antar att det är väldigt individuellt... Satt sedan på kudde med utskuret för rumpan i tre veckor till (hur länge är eget val och kudden egen design). Fick infektion och åt penicillin i 20 dagar (besök till husläkare). Efterkontroll som normalt efter 8 veckor, inte helt läkt, men på god väg. Nu är det 11 veckor sedan, efter 5 månader har jag telefontid med specialist som skall kolla hur det funkar.Kan hålla på avföring sedan starten, men inte på luft oftast.Kollade på de där operationsbilderna igår och blev deppad, hade liksom inte fattat att det har varit sååå illa... Vilken jäkla tur att man bor där det finns sjukvård!!!Kämpa på allihopa, hoppas vi alla får bli återställda så gott som möjligt. Men om man inte blir det ska man självklart kräva en operation!
  • WimZy

    Word!


    emmizenma skrev 2009-01-10 04:52:11 följande:
    Jag slår vad om att hade det vart män som fått dessa "skador" så hade de aldrig behövt stå ut med samma bristande sjukvård och "dåliga" bemötande!Det är så sjukt att en enskild individ ska bli lidande för deras så kallade "rutiner" det är väl ingen som vill bli opererad eller få bra information för att det är "roligt". Det är väl ingen som vill brista så här mycket...?!
  • WimZy

    Nej, inte gratisförsäkringen. Du måste ha tillägget annars får du ingen ersättning. Jag fick 1000 kr från Trygg Hansa. Behövde bara ringa så satt pengarna på kontot efter ngr dgr.

  • WimZy


    t h o w e skrev 2009-01-14 21:26:15 följande:
    det var ju typiskt..
Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera