• Cesso

    Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera

    Jag födde för 8 veckor sen och fick en partiell sfinkter. Lite hade gått av i ngn muskel, men inte hela. Hur som helst så tycker jag det har läkt bra. Man ser knappt att det är sytt, och jag har (tack och lov!) inte alls haft ont av det MEN lite problem med gaser mm, men jag tror inte alls det beror på sfinktern eftersom den ej var så stor. Kán inte problem med att hålla gaser mm, bero på påfrestningarna med muskulaturen också? Det tänjs ju rätt bra vid en förlossning. Även när man är gravid är det ju svårare att hålla emot gaser.

    Hur upplever ni det? Ni som har såna problem?

    Hur som helst så blir jag förfärad av Sazzias berättelse! Hur kan de behandla dig så? Jag bor också i Norrland och de bokade genast in en kontroll på sunderbyn just pga sfinktern. Jag fick komma dit på efterkontroll och kolla knipet mm (rumpknipet ). Och det var helt ok.
    De hade som rutin att kalla alla, och följa upp, de med dessa skador, så jag förstår inte Sazzia varför du behövt tjata dig till hjälp. Huvva. Uruteraputen jag var hos sa att jag fick ringa och fråga henne om saker när jag ville.

    Dessutom sa de redan nu att vid en eventuell nästa graviditet så ska kejsarsnitt diskuteras. Detta trots att min skada var partiell och inte alls så stor.

    Jag fattar inte varför vården kan vara så olika!

  • Cesso

    skånetös78 skrev 2009-02-16 13:06:27 följande:


    Nu har jag äntligen vågat mig på sex efter min totala sfinkterruptur för 3 mån sen.Var väldigt rädd för att det skulle göra superont men det gjorde det verkligen inte! Det spände och stramade lite men annars var det ingen större skillnad. Kanske inte riktigt samma känsla som sist men jag hade väntat mig att vi knappt skulle kunna genomföra det p.ga smärtor så jag blev glatt överraskad! Kändes bra att ha vågat..Nu väntar jag bara på min kallelse till återkontroll på kk, har ingen kallelse kommit när dottern fyller 4 mån så ska jag ringa dem..
    Vad kul! Härligt att det gick bra!
  • Cesso

    Sazzia- Vad säger läkarna åt dig? Inte ska du väl behöva vänta tills du fött dina barn innan du får hjälp?! Vem pratade du med?
    Visst var du i Sunderbyn?
    När jag var på efterkontroll var jag hos Natacha (uroterapeut) och hon sa att OM man får problem av en sfinkter-skada så ska detta åtgärdas inom ett år med en operation. Det SKALL det enligt henne.

    Kanske ska du ringa henne och boka tid? Hon var helt ok. Vill du ha numret?

    När födde du förresten? Tycker det är så skumt att dom verkar strunta i dig så.

  • Cesso

    Pumin skrev 2009-02-18 19:10:57 följande:


    Behöver lite experthjälp...Fick en partiell SF grad 3 som jag inte har haft problem med tycker jag , det är 5 veckor sedan förlossning.Men så nu igår så fick jag helt sjukt ont när jag var på toaletten och kände hur ngnting sprack upp , trode att det var precis vid öppningen och att det skulle läka ,mne nu när jag kännt efter ( beklagar oxå extra info) så känner jag att det onda sitter ca 1 cm in.är det rupturen som gått upp? Det gör ont hela tiden mer eller mindre och det har det inte gjort på tre veckor.
    Jag fick också en partiell SF grad 3, och vad jag förstår så är den på utsidan inte på insidan. Så det borde inte vara den som spruckit upp. låter också konstigt att ngt skullle spricka upp efter 5 veckor. Då är det läkt. (borde vara tror jag i alla fall)

    Kan det inte vara typ hemorojder du kände? De kan ju ta as-ont! och sitta en bit in i rumpan också? Men är ofarligt dock. kan blöda också.
  • Cesso

    Ni som fått SF grad 4, har båda musklerna (den man kan styra och den man inte kan styra) gått sönder helt på er?
    Och ni som ej kan hålla tätt där bak, hur är det med ert knip där? Kan ni knipa rumpan?

  • Cesso

    Pumin skrev 2009-02-18 19:49:22 följande:


    Cesso skrev 2009-02-18 19:17:16 följande:
    Jag hade oxå fattat som att en partiell inte var på insidan av tarmen för jag skulle inte känna av den sa dom.Helvete , hemorojder är min största skräck, ont som fan gör det så det skulle kunna förklara saken. Kan man få dem så här efter? Har inte fått meddelat att jag skulle ha fått några under förlossningen och fick inga under graviditeten.
    Men se det positivt! Det är väl mkt bättre om det ÄR hemorojder än att du skadat din tarm (vilket inte är troligt). En kompis till mig fick "hemmosar" efter grav, och köpte reseptfri salva & rumppiller på apoteket och blev helt bra efter 2-3 dagar! och hon hade haft problem och ONT lääänge.

    Hemorojder är ett litet problem, i jämförelse med vad vissa här ~tyvärr~har råkat ut för.
    Ingen fara.
  • Cesso

    Sazzia-
    Natacha som är uroterapeut jobbar på Sunderbyn med ngn slags forskningsstudie angående sfinkter-skador. Jag inboxar numret till dig. Jag tror att hon har tel tid 14-16 på vardagar mån-tors, och 8-9 på fredagar. Det finns en annan som jobbar med samma sak på samma nr.
    Berätta vad som hänt och fråga om inte de kan hjälpa dig.

    Den inre muskeln som är skadad på dig måste de ju sy om! Natacha sa ju att de vill operera tillrätta såna skador inom ett år för bästa resultat. Det var därför jag var där, för att se om jag kunde knipa rumpan eller om muskeln var skadad/av. Jag kunde ju knipa bra enligt henne och enligt en läkare som också var med, tack och lov. Min skada var dock liten, och i den muskel man kan styra. Ändå kollade de allt noga och sa att jag får ringa dom om jag har fler frågor. Så prata med dom så hjälper de dig säkert! Ofta handlar det om att ha "turen" att hamna hos rätt person. godta inte ett nej du får av vilken läkare som helst.
    Jag ringde Natacha för att fråga saker om min skada och hon var ej anträffbar (jobbade på förlossningen) men hon ringde upp efter 4 timmar! Det är bra bemötande!

    Det är hemkt hur en del behandlar vissa inom vården! Som Larki.. inte sjutton ska du få nej till en operation pga PENGAR! Sjukt är det! Ingen människa ska behöva gå runt och bajsa på sig utan att få vård. Kämpa på! De MÅSTE hjälpa dig!

    Ni som tyvärr blivit inkontinenta, märkte ni det direkt efter förlossningen? Att det rann bajs eller? I så fall borde ngn ha kollat er redan på BB tycker jag.

  • Cesso
    strålöga skrev 2009-02-19 23:34:17 följande:
    Pengar styr tyvärr det har jag bittert fått erfara.Jag väntar på att kirurgen ska ringa. Har tittat lite runt på landstingets hemsida, vilka man ev kan kontakta för att berätta hur man har det mm.Första dgrna innan sfinkterrupturen uppdagades så sket jag med fel ända dvs vaginalt.Jag fick som sagt en avlastande stomi efter bäckenbottenplastiken. Jag blev inte informerad om att jag skulle få stomi men den överraskningen fick man efter man vaknade upp med påse på magen på uva efter operation.Jag hade dock enbart stomin i 3,5 månad pga återigen komplikationer.
    Oj jösses hur det kan vara. Det måste vara tjänstefel att missa en inre bristning som de gjorde i ditt fall. Kollade de inte om du spruckit just efter förlossningen? Jag minns att både bm och läkare kollade det, och kände efter.
  • Cesso

    Sazzia- Härligt med bättre bemötande nu! Så bar att du får remiss till natacha också. Dom måste ha missat dig när du gick hem från BB. Så skönt, trots allt, att de också tyckte det såg förjäkligt ut för dig. Då får du ju i alla fall höra att du inte "inbillar" dig.
    Och bra att få svar på din struliga mens.

    Vad sa läkarna ang din chans att bli bättre i musklerna med ev. operation? Eller så långt kanske ni inte kom idag?

    BRA att det gick så bra i alla fall! Ta inte ut ngn barnlöshet i förskott nu..

  • Cesso

    Jop och delicia- Så ska det inte behöva varaa för er. Om ärrvävnaden gör att ni inte kan ha sex så måste ni ju få opereras om. En komis kompis fick göra en omoperation eftersom hennes ärrvävnad gjorde det omöjligt att få in mer än ett finger.
    Kontakta ngn inom vården och få det kollat. Självklart måste de hjälpa er.
    Efter 6 månader blir nog ärren inte så mkt bättre....

    Det Går säkert att fixa. Gråt inte för mkt.. Kram.

  • Cesso

    Vic2ria skrev 2009-02-28 13:50:15 följande:


    Födde min son i mitten på dec. De tog länge o de var tvungen att ta till sugklocka, sonen hade så mkt hår så den fastnade inte men på 11e försöket kom han ut. Brast rejält o de tog ner mig till operation för att sy. Nu efter åt är det som två bulor var stygnen varit antar ja och det känns nästan som att det är en nål där i men det är väl ngt skelett antar ja. Hursomhelst verkar det ju inte normalt o det gör ont när man trycker på det. Vad kan det vara?ska försöka ändra på min tid för efterkontroll för det har ju iaf inte sett ut så här tidigare o det ska ju inte göra ont, har inte kunnat ha samlag efter bf heller då det gjorde ont när vi provade och ja tror det var dessa "skelettbulor" som gjorde ont.
    Gör så att du får en kontroll snabbare. Det är så lätt att gissa sig till vad det är.
    Man BLIR orolig efter ngt sånt här, så ring du och få tid fortare. Vilken sf fick du? Hur mkt gick sönder?
    Jag funderar själv på att ringa "min" bm och fråga lite frågor. Tycker att man har många funderingar och mkt oro runt detta.

    Hur går det för er andra? Sazzia? Fått ngn tid hos Natacha?
    Du som gör 100 knip om dan, hur känns det när du kniper om jag får fråga? Känns det som att det går att knipa bra eller inte?

    En till fråga till er som måste RUSA till toa.. kan ni hålla er alls, eller är det som att ni plötsligt känner att NU måste jag och så MÅSTE ni NU?
  • Cesso

    Wednesday85 skrev 2009-03-01 14:32:01 följande:


    Hej! Jag födde min dotter för 3 veckor sen och fick då en partiell sfinkter ruptur, har haft väldigt ont efteråt och kan fortfarande inte sitta ner om jag inte har en kudde att sitta på, ibland hjälper inte ens det så jag får ligga istället..Ville bara fråga er som födde innan mig hur länge ni har haft ont?
    Jag hade också en partiell sfinkter, men den gjorde bara ont i max 2 veckor. Men den var ytlig, gick alltså inte ge nom alla lager. Hur var din?

    Däremot så blev jag klippt (ett litet klipp) med första barnet, och då klippte de ju genom allt, och efter det hade jag ont i säkert 4 månader. Det blev ju bättre för varje vecka, men det tog ont länge. Säkert för att det var så djupt.
  • Cesso
    S00L skrev 2009-03-03 10:52:59 följande:
    Hej, jag har också råkat ut för sfinkterruptur grad 3 för 2.5 vecka sedan. Det ömmar lite fortfarande men jag kan gå, sitta och bajsa utan större problem. Det jag undrar är om ni har några erfarenheter om hur det kan bli vid förlossning nr 2. Gör man något speciellt för att undvika att det händer igen? Är mellangården och ringmuskeln svagare pg av ärrvävnad? Tycker att jag fått väldigt lite information, fick ett papper om hur man sköter magen och att jag ska duscha ofta typ. Inget om hur det kommer att bli efteråt, hur länge kan kan väntas ömma, om det är okey att gå långt mm.
    jag har ingen aning om det. Däremot känner JAG att ajg inte vågar föda fler barn normalt nu. är så rädd för att det kan gå värre nästa gång.
    Jag sprack ju nu under andra fl, och det sprack upp från ett tidigare "klipp" från första fl. Så kanske blir det lättare att spricka där man spruckit?

    Å andra sidan har jag läst flera som fött utan ett stygn efter en total sf..så det varierar nog.
  • Cesso

    Eldhav- Hoppas det går bra med förlossningen! Så spännande att bli mamma igen va?

  • Cesso
    EldHav skrev 2009-03-03 13:30:01 följande:
    Ja, det är skoj, men lite läskigt samtidigt! Tänk om man inte klarar av det, att ha två barn?? Men det löser sig nog
    Nog klarar du det! Min yngsta är drgt 2 månader nu och den stora är lite mer än 2 år så man har att göra! Med lite hjälp så går det bra, men visst är det stressigt. dessutom hade man inte alls samma återhämtningstid efter förlossningen som efter första barnet. Istället var det "upp och hoppa" direkt. Men det kanske bara var positivt för läkningen? ! Att röra på sig lite...

    Har du fått välja om du vill föda normalt nu?
  • Cesso
    EldHav skrev 2009-03-03 22:02:59 följande:
    Ja, det måste va stor skillnad med andra barnet! Hoppas nu bara det inte blir för mkt avundsjuka mellan dem!Har inte ens fått frågan, men utgår från att jag ska föda normalt, alltså vaginalt. Just nu vill jag bara få ut bebis, på nåt vis! ALLA frågar hela tiden om det inte är på g... Jag önskar att det va det!Har lite kraftiga SD nu, men det är med säkerhet fejk!
    Å så spännande!
  • Cesso

    Eldhav- Har det kommit ngn bebis än?

    Sazzia- hur mår du nu? Har du fått ngn tid till ngn på Sunderbyn ännu?

  • Cesso
    strålöga skrev 2009-03-12 13:17:15 följande:
    Jag har gjort dessa undersökningar bla för att kolla sfinkterns funktion.Anorektal manometri samt ett analt ultraljud. Dessa undersökningar gjordes 2005 dels pga uppdrag från PSR. Då min förlossningsskada från 2003 är fortfarande under utredning av försäkringsbolaget.Jag själv ska in på en ny operation imorgon, en ny sns interstim operation. Då den förra operationen för ett år sen blev mindre lyckad.Jag var även i tisdags för en gynekologisk undersökning. Har en hudflik som irriterar och tar ont. Uppsatt på operation av hudflik samt ev en annan operation oxå beroende på hur det går med hudfliken.
    Så du fick operationen? Visst snackade de om pengar först, att det var för dyrt? Hur som helst - Lycka till! Ska du få en pacemaker i morgon?
    Hoppas hoppas du får klar förbättring!

    Kanske är undersökningar med ultraljud mm, mest för de som fått stora skador?
  • Cesso
    strålöga skrev 2009-03-12 19:58:48 följande:
    Jo, för ca 4 v sen hade inte kirurgen råd att omoperera mig.Kirurgen ringde mig för en vecka sedan och planerade in en ny sns op nu till fredagen.Jag vet först imorgon efter operation hur mycket som opereras om, om det är både elektrod och pacemaker. Jag vill iaf ha ändrat läge på pacemakern, det tar ont att sitta för närvarande, less på all bandage över pacemakerdosan.Tack så mycket för lyckönskningarna och jag hoppas verkligen att fredagen den 13:e är min lyckodag Trevlig helg önskar jag till er alla!
    Det hoppas jag med! Att fredag den 13:e är din lyckodag! Otur brukar ju vända så småningom!
    Berätta sen hur det går.
  • Cesso

    Sazzia- Härligt att du fick hjälp! Hoppas krämen funkar, för det är ju jobbigt aattb ha så ont. Nu har du ju hamnat rätt inokm vården i alla fall. Du slipper tänka på Sthlm och andra ställen.

Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera