• Delicia

    Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera

    sazzia skrev 2009-02-18 07:52:10 följande:


    I måndags var jag på kirurgimottagningen o gjorde ett rektoskopi... å gud så ont det gjorde!!!Efter undersökningen säger hon ja man kan se här tydligt att antingen har några stygn släppt för tidigt eller så har dom slarvat n'r dom sydde dig för det har inte läkt som det ska o därför måste du springa akut på toa och därför har du ont.Sedan säger hon ja vi bokar en ny tid (men lyckan blev kort) OM 7 MÅNADER?????
    Åh fy detta är verkligen min mardröm. Jag var och klippte bort en stor flik för en månad sen och trodde allt var bra men nu kommer det ut mer och mer för varje dag ur det där hålet. Jag är verkligen jätterädd för att jag ska få vänta länge med att åtgärda detta. Det gör ont och blöder varje dag.
  • Delicia

    Idag har jag fått veta att de måste klippa upp mitt sår och sy om en stor bit (stora bitar slemhinna som hänger ut ur en öppning och bara blir mer och mer). Det känns faktiskt för jävligt även fast jag förstår att det är bättre att sy om och göra det ordentligt. Månaderna bara går och jag är inget annat än sjuk. Jag vet att jag är lyckligt lottad jämfört med många andra i denna tråd men det känns ledsamt ändå.

  • Delicia

    Här har det visserligen bara gått tre månader men jag känner likadant. Vi har haft sex två gånger efter förlossningen och det stramade något fruktansvärt. Jag var jätterädd att det skulle spricka upp pga allt detta stramande. Nu har jag dessutom ett stort hål mitt i bristningen men det var inte där det gjorde ont utan i nederkanten av slidmynningen. Det var inte trevligt på något sätt och jag har inte lust att försöka igen. Jag undrar också om man kan mjuka upp ärrvävnaden på något sätt för jag antar att det är därför det gör så ont.

  • Delicia

    Jag ska också genast handla Locobase. Jag måste sy om delar av mitt ärr hur som helst om två veckor så jag ska passa på och fråga då.

  • Delicia
    Wednesday85 skrev 2009-03-01 14:32:01 följande:
    Ville bara fråga er som födde innan mig hur länge ni har haft ont?
    Jag har fortfarande ont efter 3,5 månader men så är inte såret helt läkt heller. Jag sy om det nästa vecka. Först fick jag en tid i april! Ringde idag och frågade om det inte fanns tidigare för att jag har så ont och får till svar "då kanske du ska söka någon annanstans"...va!? Ett annat alternativ är ju att flytta min tid tänkte jag och kunde inte hålla mig från att börja gråta. Enligt henne var operationen rent kosmetisk och ont borde jag inte ha. Jag sa att jag hade ont när jag undersöktes inför denna operation och det framgick med all tydlighet eftersom jag skrek till så högt att en sköterska kom in och höll mig i handen. Man undrar ju varför sånt inte står i journalen så att den som planererar operationerna har all info. Fy vad jag är besviken på Södersjukhuset. Jag hoppas att jag aldrig behöver sätta min fot där igen efter detta.
  • Delicia
    Margarit skrev 2009-03-10 15:54:42 följande:
    Nu sitter jag här med enorm ångest. Finns det nån som kan hjälpa mig? Min sfinkterruptur var alltså total och hände för åtta månader sen.1) Har alla här som drabbats kollats med ultraljud? Jag har inte det, utan bara som en vanlig gynundersökning och med en tryckmätare genom vagina.2) Börjar alla som drabbats av en ruptur läcka när de blir äldre? Om några år? I övergångsåldern? Min fysioterapeut sa att det inte är så, men man hör ju annat.3) Har nån annan haft svårt att torka rent efter toabesök och är det normalt. Ibland känns det som om jag får torka och torka men det kommer lite på pappret ändå. Jag kan tom duscha men det kommer lite. Man sa åt mig att ta kontakt om jag får nåt problem med inkontinens. Jag vet liksom inte vad jag ska hålla utkik för och hur länge. Skulle man ha börjat läcka på en gång eller kan det sätta igång nu? Kan mina problem att torka rent vara ett symptom på att det inte läkt ordentligt och kommer att bli mycket värre?
    Jag fick en dotter för 3,5 månader sen och drabbades av total sfinkter grad fyra. Jag har hittills kollats av en sjukgymnast som gjord en form av tryckmätning och en läkare (inget ultraljud). Jag är kallad på ytterligare en koll om några veckor till den läkare som sydde. Jag vet ännu inte hur den kollen ska gå till. Denna vecka ska jag dessutom klippa upp och sy om delar av min bristning, men det ligger ju utanför de rutinmässiga kollerna. Jag har i alla fall samma problem som du med "läckage". Jag duschar alltid efter toabesök (har inte kunnat sluta med det då min bristning inte läkt än) och trots det är det aldrig helt rent.
  • Delicia
    Svar på #407
    Oj det var dåligt. Du kanske har skrivit det tidigare i tråden men vilken grad drabbades du av (har fått intrycket att sjukvården gör stor skillnad på grad 3 och 4 när det gäller efterkontroller)?
  • Delicia
    Wednesday85 skrev 2009-03-12 18:10:39 följande:
    Någon här som vet ungefär hur lång tid det kan ta för en sfinkterruptur att läka? Nu är det snart 5 veckor sen förlossningen och jag är fortfarande rädd för att såret ska gå upp, har inte ens vågat titta hur det ser ut.
    Ca sex månader står det i det infomaterial jag fick. Eller om det möjligtvis stod "upp till sex månader"....jag minns inte riktigt.
  • Delicia
    Wednesday85 skrev 2009-03-13 12:05:00 följande:
    Delicia- Jaså det kan ta så pass lång tid... På förlossningen sa dom till mig att jag borde känna mig som vanligt igen efter en månad, men det gör jag ju inte. Vissa dagar är det bättre och andra sämre.
    Jag var inte i närheten av återställd efter en månad heller. Började känna mig ok efter ca två månader men sen förvärrades det igen. Opererades förra veckan (efter fyra mån) och ska göra ytterligare en operation i maj. Sen är det förhoppningsvis så läkt det kan bli för min del.
  • Delicia
    Wednesday85 skrev 2009-03-16 13:40:49 följande:
    Vad var det som hände sen så att det förvärrades och du behövde opereras?
    Jag kände helt plötsligt att det började göra ondare. Jag bokade tid hos den läkare som var knuten till min MVC och enligt honom hade lite slemhinna ramlat ut mellan ett av stygnen. Han klippte bort den biten och trodde sen att det skulle bli bra men det blev det inte. En och en halv månad senare var jag på specilistmödravården och då hade massor av slemhinna ramlat ut. Nu har de klippt upp såret och klippt bort allt överflödigt. Vi nästa operation ska de sy igen såret. Segdragen historia det här. Jag tror att det brukar läka fortare än så här, men det verkar som att många i den här tråden har problem med läkningen.
  • Delicia
    Wednesday85 skrev 2009-03-16 19:32:43 följande:
    Delicia- Fy vad jobbigt! Antar att du har haft lika ont efter operationen som du hade efter förlossningen?
    Som tur var inte. Det är bara någon cm eller möjligtvis 1,5 cm som klippts upp. Jag hade så ont innan operationen att jag nästan skulle säga att det känns bättre nu fast det har gått mindre än en vecka. Enligt läkaren skulle det gå rätt snabbt att känna sig bättre denna gång. Sen kommer det förstås att göra ont när de har sytt ihop det i maj men till dess hoppas jag på att ha en längre period när det inte kommer att göra ont alls.

    Planeraren: jag fick höra att man skulle göra knipövningar så fort man kunde, dvs. när den mest akuta smärtan lagt sig.
  • Delicia
    Lonicera skrev 2009-03-17 17:16:59 följande:
    Delicia: Inom förlossningsvården brukar de ju säga att "det är ju meningen att barnet ska komma ut den vägen, därför är det också bra läkkött där. Jag tror att det bara gäller för mindre bristningar, typ grad 1 och 2. För läkningsbetingelserna efter förlossningen är ju egentligen inte så bra, med tanke på hormoner och annat som gör slemhinnorna sköra då. Läkningen fungerar ju som bäst när mensen kommit igång och när man inte ammar. Men det läker så småningom.
    Näe det är klart att det är skillnad på små och stora bristningar men jag tror faktiskt att jag hade lite otur med att det förvärrades. För min del blev det snabbt mycket bättre efter förlossningen för att sen förvärras flera veckor senare. Inte mycket att säga om tror jag...så kan det bli. Nu känner jag mig hur som helst redan betydligt bättre än före operationen förra veckan. Det gör nästan inte ont alls så jag kommer nog att få ett par smärtfria månader innan nästa operation.

    Wimzy: jag lider verkligen med dig...att inte bli återställd är ju det man fruktar mest. Alla kan ha en dålig dag på jobbet men förståelsen för det är ju noll och inget när man själv drabbas. Dessutom verkar du ju ha blivit sydd av fel person och det beror ju knappast på en dålig dag på jobbet.
Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera