• So nice

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    fortsätter våra diskussioner om ev. framfall

  • Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder
  • Minnie7

    Jo, förresten. De gör inga TVT operationer på Strandkliniken för det är för dyrt och det har ingen råd att betala. Så det är nog någon annan inkontinensop de ska göra på dig då pseudo. Däremot älskade hon TVT och hade bara positivt att säga om det så du kanske ska överväga en sådan i landstingets regi innan och sedan göra resten privat??

  • Hibiscus

    Låter bra det Minnie! men är det inte konstigt att ingen annan har sagt att urinröret buktar o att det är ett litet främre framfall så som du kämpat med det....själv känns det ju inte helt iok för mig heller där.. men är ju inget sägs det...
    tror hon att framfallet blir bättre med tvt op eller ska du göra nåt sen? kram

  • Minnie7

    Att urinröret buktat såg gyn i Linköping också men hon hoppades att det skulle hjälpa att rätta till mina muskler i mellangården. Nu gjorde det ju inte det så då har hon gått med på en TVT vilket hon hoppas ska hjälpa mig. Jag var dock osäker på om det verkligen skulle hjälpa då det ju inte lyfter upp själva urinröret utan "bara" ger det stöd. Men hon på Strandkliniken menade att det inte kommer bukta så mkt efter op så det hoppas jag verkligen. Framfallet fram har hon inte nämnt något om i Linköping- tycker det är för litet antagligen. Mina besvär sitter ju främst lågt ner (typ i mynningen) och därför kommer jag avvakta med framfallsop. TVT kommer inte avhjälpa framfallet, det sitter högre upp. Men det har jag ju inga egentliga problem med i nuläget... tror jag iaf... Svårt att veta vad som är vad egentligen.
    Så, det känns väl ok- att Landstinget och det privata är någorlunda överens men att de privata mer liberala med operation när inte landstinget tycker det är så stora skador egentligen. Allt handlar ju om hur man upplever det anser jag. En del kan ju ha stora framfall men inte bry sig, andra små och stort obehag.

  • Uppsalapojkarna

    Jag har kommit till en punkt jag aldrig i min vildaste fantasi trodde att jag skulle komma till utan att även slåss in i det sista.

    Träffade gynläkaren som jag träffade i sept när jag egentligen skulle ha opererat mig. Det är hon som beställt alla dessa jobbiga undersökningar och idag gjorde jag då äntligen den sista urodynamiska undersökningen.

    Hon fick mitt brev som hon läste igenom innan hon tog emot mig. Sen gjorde hon en mycket grundlig gynundersökning och förklarade att mina muskler sitter som de ska och är mycket starka. Det som ställer till det är som sagt ligamenten mm.

    Hon sa att om jag nu ville bli helt bra, så behövde jag höja/stärka upp allt med nät och att det kunde göras på olika sätt. Men om jag nu tar beslutet att göra den operationen så skulle jag absolut inte göra den här i Uppsala, då de inte är nå bra på det och inte använder lika bra metod som de gör på ds.
    Hon sa även att det knappt är några risker med att bara förstärka slidväggarna, men att det inte löser mina problem helt. Ofta blir det ändå inte helt bra med slidväggsförstärkningarna.

    Hon visste inte om hon själv hade vågat genomgå en sån operation som jag vill och att resultaten varit varierande, då även beroende på operationsmetod.

    I morgon ska jag träffa läkaren på ds. Ska bli spännande att se vad hon säger om detta.

    Så som det ser ut nu, så kommer jag i alla fall att få Uppsala Landsting att bekosta min operation i ett annat landsting om jag väljer den kompletta. Hon sa även att jag då säkert kan hoppa, träna, springa igen. Hon hade till och med hört av en läkare att dennes patient blivit gravid igen efter en sån operation, men då förlösts med kejsarsnitt och då behållit det fantastiska resultatet även efteråt.

  • Minnie7

    UP: Grattis! Måste väl kännas skönt! Men varför visste inte läkaren om hon skulle våga genomgå en sådan op? Vilka är riskerna? Knepigt... Man vill ju såklart bli så bra som möjligt men inte till vilket pris som helst. Vad rekommenderade hon för op?

  • Minnie7

    Kunde hon se att ligamenten ställer till det eller hur vet man det (undersökningarna, med blotta ögat eller vad?)

    Vad gav den urodynmiska undersökningen?

  • Uppsalapojkarna

    jag har ju gjort en hel drös med undersökningar och alla tyder ju på att det är ligamenten som inte håller, bla då hela bäckenbotten är så pass långt ner. Sen att slidväggarna är uttöjda beror ju till mesta del på förlossningen.

    Det fanns lite olika metoder, bla då man satte nät på vardera sida om slidväggarna och sedan när man satte nät vid livmodertappen. Den första verkade det som att de undvek, då nätet kunde göra så att det blev friktion mot vävnaden. Borde inte vara lika stor risk för det omman höjer upp allt vid livmodertappen, då inget ligger och nöter på samma sätt då.

    När man väl har satt in nätet så är det svårt att ångra sig, då nätet växer fast i vävnaden.

    Jag har ju förstorat brösten och även där har jag ju främmande material i kroppen som kroppen inte har stött bort, men ananrs kan man i värsta fall reagera på det nya materialet. Detta material används dock till en hel drös med andra operationer bla jumskbråck.

    Den urodynamiska undersökningen visade att jag inte hade problem med att jag kissade på mig, men det vet jag ju. Däremot kände jag mig full tidigare och så sa hon att allt ju har åkt ner, men själva blåsan var väl ändå i okej läge. Verkade som att jag lyckades tömma tillräcklig mängd från blåsan, då de inte sa nått om det. Eller så sa hon inget för att det ändå kommer att ordna sig oavsett vilken operation jag i slutändan väljer.

    Vad hon kunde säga var ju att opereras behöver jag ju, men att man i första hand väljer att förstärka slidväggarna. Men att jag inte heller kommer att bli återställd avdet, bara lite bättre. Hon kunde inte säga att jag skulle genomgå den kompletta operationen för det ligger nu på mig att läsa på och väga riskerna mot varandra.

    Men det känns verkligen som pest elelr kolera och att jag måste genomgå en komplett operation för att kunna få ett normalt liv. Sen finns det ju lite olika metoder även där och det blir väl det jag får välja mellan.

    Hade ont i urinröret igår. Var ingen höjdare att få en slang i urinröret som de drog fram och tillbaka och kollade med kamera och mätte tryck mm. Hade även ont i hela bäckenbotten i går och idag. Det tar som tusen att krysta och knipa mm.

    Usch vad jobbigt det var igår vid undersökningen. Var super gasig i magen och så bad de mig att krysta. Kan ju inte ta i av kung och fosterland då direkt så att hela rummet fylls av min fisluckt ahahha.

  • pseudonym1

    Up: Vad "rörigt" det verkar... Verkar som att du får massa olika alternativ... Kommer inte läkarna själva fram till vad som är bäst för just dig?

    Minnie: Kommer ihåg att hon sa att en sån tvt är så dyrt så skulle de ha det privat så skulle man inte ha råd att operera, eller det hade kostat mkt, mkt mer.
    Vet inte om det hon ska göra på mig är ngt som är mkt sämre men jag känner ändå att jag vill kolla upp OM man kan göra en sån tvt efter min operation ifall att besvären kommer tillbaka...
    Jag förstår att du inte fick ngt begrepp om henne
    Hon är trevlig men lite "speciell" men jag tror att det är språket som gör att det blir lite konstigt ibland även om jg oxå hade reagerat på att hon sagt mitt namn!

    Kommer nog köra privat ändå!
    Har fått en remiss till kk och ringde dom idag (en sköterska som lät som att hon mentalt gått på semester redan och totalt ointresserad).
    Jag har en tid för undersökning i september och det gick absolut inte att få tidigare även om jag förklarade min situation att jag önskade en bedömning innan min planerade operation...
    Så antingen kör jag privat i juli eller så avbokar jag o tar tiden i sep. Men då kan det lika väl bli att jag får ett nej till op där och så har jag "missat" flera månader... Dessutom va det minst 3 mån till op om man skulle få op och iom att jag har bröst/buk inplanerat oxå så känner jag att jag vill kunna planera min höst lite bättre än att inte veta hur det blir...
    Känns som att livet delvis stannar upp och jag vill ha det gjort!!
    Tror ni att det blir "sämre" privat?

  • Minnie7

    Nja, kanske inte sämre men det som jag är mest tveksam till privat är om hon verkligen fattat hela min problematik eller vad? Kändes lite för liten undersökning för det liksom. Men om man inte har några fysiska problem egentligen så varför inte? Hon är säkert duktig.

    Förstår om du inte väntar på landstinget. Hade jag nog inte heller gjort i ditt fall

  • Minnie7

    UP: men vad jobbigt att behöva ta ställning till allt själv... Så riskerna är egentligen en bortstötningsrisk alltså... Ok- det händer väl ändå inte så ofta. Ljumskbråck görs ju i stort sett dagligen på de flesta sjukhus och det verkar ju inte vara ett jätteproblem.

    Hoppas du kan komma fram till ett bra beslut tillsammans med den andra läkaren idag!

Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder