• Solstollar

    Lämna barn på förskolan när förälder är magsjuk.

    Jag undrar bara hur andra ser på att lämna barn till förskolan när en förälder är magsjuk. Visst är det så att det inte smittar innan det brutit ut? Vet själv inte var jag står. Ska man isolera hela familjen i flera dagar och så kanske de inte ens blir sjuka. Med omtanke om andra borde naturligtvis barnet vara hemma, men då behöver ju även den andra föräldrna vara hemma eftersom det kan vara svårt att ta hand om ett barn när man är magsjuk.

  • Svar på tråden Lämna barn på förskolan när förälder är magsjuk.
  • tjenixen

    mammamutilltre skrev 2009-01-09 21:11:03 följande:


    Jag jobbar på förskola och NEJ om det går magsjuka i familjen så vill vi att barnet hålls hemma, och sen ska man vara hemma 48 tim efter sista kräkning/el annat. Magsjuka är ju mkt smittsamt och vi personal kan ju oxå bli sjuka, och av erfarenhet så är det inte poppis då det bara kommer vikarier om all personal blivit sjuka, så på så sätt drabbar det även föräldrarna.
    samma här. Magsjuka smittar ju något kopiöst och går bara runt runt och det är ju inte underligt när folk lämnar barnen i barnomsorgen även om någon hemma är kräksjuk. Hur tänker folk egentligen????
  • mysungarna

    Solstollar skrev 2009-01-09 15:15:24 följande:


    Jag undrar bara hur andra ser på att lämna barn till förskolan när en förälder är magsjuk. Visst är det så att det inte smittar innan det brutit ut? Vet själv inte var jag står. Ska man isolera hela familjen i flera dagar och så kanske de inte ens blir sjuka. Med omtanke om andra borde naturligtvis barnet vara hemma, men då behöver ju även den andra föräldrna vara hemma eftersom det kan vara svårt att ta hand om ett barn när man är magsjuk.
    ja visst alla bör ju vara hemma då, pappan får ju vara hemma och ta hand om barnent om du är sjuk.
    på dagis i våran kommun får man inte lämna barnen på dagis om någon i familjen har magsjuka, dock får skolbarnen gå till skolan.
  • mysungarna

    rosalin skrev 2009-01-09 15:18:28 följande:


    jag lämnade vår dotter när jag var magsjuk. hade inte orkat ha henne hemma då, dessutom gick det redan magsjuka för fullt på dagiset så jag tror inte att det direkt gjorde någon skillnad...
    men hur sjutton orkade du lämna om du inte orkade ha henne hemma?
    måste väl vara värre att som magsjuk ta sig ut till dagis.
    tur att inte alla gör så i allafll.
  • Agnes och Ville

    Så har vi också resonerat där jag jobbar men vi fick tillsägelse av rektorn att vi inte fick säga till att den andre föräldern skulle vara hemma och ta hand om barnen(om barnen var friska). Då får de ju inte Vabba om barnen är friska.

    Inte klokt tyckte vi som personal!


    mysungarna skrev 2009-01-09 23:49:45 följande:
    Solstollar skrev 2009-01-09 15:15:24 följande:
    ja visst alla bör ju vara hemma då, pappan får ju vara hemma och ta hand om barnent om du är sjuk.på dagis i våran kommun får man inte lämna barnen på dagis om någon i familjen har magsjuka, dock får skolbarnen gå till skolan.
  • Almira

    Sitter själv här med en 10-månaders tjej som har magsjukan och vi är nu på tredje dag. Storasyster är med hemma från dagis fast hon inte visar några tecken på det (ännu?). Än så länge är det bara bebisen som drabbats.

  • mysungarna
    Agnes och Ville skrev 2009-01-09 23:59:33 följande:
    Så har vi också resonerat där jag jobbar men vi fick tillsägelse av rektorn att vi inte fick säga till att den andre föräldern skulle vara hemma och ta hand om barnen(om barnen var friska). Då får de ju inte Vabba om barnen är friska.Inte klokt tyckte vi som personal!
    men om mamman är sjuk så måste ju pappan kunna ta vab (eller vad det nu heter om inte mamman kan ta hand om barnet), vårda barnent i stället för mamman , eller gäller sånt bara om inte barnen har dagisplats?
    menar du att ni fick ta emot friska barn till magsjuka föräldrar?
  • örtagård

    Man får inte ta ut vård av barn (vab) för friskt barn när man har ordnad barnsomsorg, tex förskoleplats. En förälder kan ta vab om man är föräldraledig och sjukskriver sig om barnet är över åtta månader, dessförinnan får den andra föräldern ta föräldraledigt om den ordinarie vårdaren är sjuk. Så man får lösa det på annat sätt. Vi har bara drabbats under föräldraledighet hittills så det har varit lätt = den föräldralediga sjukskriven och den andra föräldraledig/vabbande och alla hemma. Det kan vara totalt omöjligt att ta hand om barn om man är svårt magsjuk. Min make var så svårt sjuk sist att han inte tog hand om sig själv - men då hade jag rätt att vabba och kunde ta hand om hela familjen . Annars hade vi nog löst det med semester eller komp den mest intensiva fasen. Är barnen och en förälder sjuk är det ingen tvekan om att den andra av oss stannat hemma för att vårda alla de andra. I värsta fall med tjänstledighet, men som sagt vi har inte ställts inför det än.

  • fruganL

    Vi ställdes inför en spännande situation i våras.
    Magsjukan började och barn blev hemskickade. De kom tillbaka friska, men åkte hem sjuka igen. Det gick runt runt runt under tre veckors tid, två av veckorna var vi mellan ett och tre barn på min avdelning och några dagar var vi noll personal tillgänglig. På hela förskolan var vi nere på runt 30% barn på förskolan när det värst och flera dagar var mer än hälften av personalen hemma samtidigt.

    Detta eftersom föräldrarna a.) skickade barnen till förskolan när andra familjemedlemmar låg hemma och kräktes och b.) inte respekterade 48timmarsregeln för fem öre utan körde med "han har inte bajsat på hela eftermiddagen då är han frisk och kan gå till förskolan".

    Det var ett helvete och vi fick koppal in vårdcentralen och komma med avföringsprov för att se om vi hade en epedemi. Katastrof!

Svar på tråden Lämna barn på förskolan när förälder är magsjuk.