Inlägg från: Hoppetossan 79 |Visa alla inlägg
  • Hoppetossan 79

    Bakmaskinstråden

    Är det någon som har en Tefal Home Bread XXL?
    Min man är påväg hem med en sådan nu Tänkte att det kunde vara bra med en rejäl, den ska kunna baka upp till 1,5 kg och vi gillar bröd
    Enda jag tyckte var synd var att den var vit, hade velat ha en rostfri/grå/svart.
    Å andra sidan sett ska den stå i tvättstugan var tanken då vi har öppen planlösning mellan kök och vardagsrum och jag vet ju att de hörs en del, skönt att kunna stänga dörren om den.

    Någon som har tips på ett bra recept att starta med?

  • Hoppetossan 79

    Är det någon som vet hur man räknar om torrjäst till färskjäst.

    I våran instruktionsbok stod det att man skulle gångra med tre men det är ju lite svårt när torrjästen står i tsk?
    Vägde en tsk torrjäst och det verkade vara ca 3 gram vilket i så fall skulle innebära att har man ett recept med 2 tsk jäst skulle man använda 18 gram färskjäst?
    Någon som har koll.

    Är ju aldeles ny på det här så nu behöver jag massa vägledning av er erfarna

  • Hoppetossan 79

    Hej igen!
    Nu är mitt första egenkomponerade bröd i maskinen.
    Fick lägga till en dl mjöl i efterhand för det blev lite för löst. Här är receptet som går just nu i maskinen.

    Mbert använde ditt basrecept som utgånspunkt.

    Tack vare att jag fick lägga till en dl extra mjöl blev det lite för tungt Skulle blivit ett 1000 g bröd men nu blir det 1067g Hoppas det funkar ändå, maskinen kan ju baka upp till 1500 g så det borde inte göra så mycket tycker jag.

    Jag började med vätskan eftersom jag skulle baka direkt testar ju nu .
    375 g/3,5 dl vatten
    25 g/2 msk rapsolja
    7 g/1 tsk salt
    40g/2 msk sirap
    310g/5 dl vetemjöl
    210 g/3 dl grahamsmjöl
    60g/1 dl linfrön
    40g/½ dl solrosfrön

    Hade tänkt ha någon krydda i men glömde det i stressen (är hemma med en sjuk 1,5 åring)

    Hoppas det blir gott.
    Det som vi gjorde ur receptboken igår blev väldigt salt och lite väl kompakt.
    Vet att jag har ätit luftigare bröd ur bakmaksiner.

    Vi har bakat allt vårat bröd ett bra tag nu fast för hand så jag är lite bortskämd med att kunna blanda lite som man vill En annan fråga, är det någon som bakat kletiga bröd i bakmaskin? Alltså mer vätska mindre torrt, klarar den det? Det brukar ju bli lite luftigare bröd om man inte har så hysteriskt mycket mjöl i. Såg ju på instrukionsboksbrödet att det var värsta hårda degklumpen

  • Hoppetossan 79

    Tittade till degen nu, det pep för "extra" (vet inte om alla bakmaskiner har det men den här piper efter första knådningen och då kan man lägga i tex frön och russin och sånt men denna gången la jag i allt direkt)
    I alla fall, den såg perfekt ut om man skulle bakat ut ett vanligt bröd av den. Tillräckligt fast för att inte fastna men samtidigt tillräckligt lös för att "flyta ut i formen"

  • Hoppetossan 79
    Svar på #101
    Vad kul med någon som har en likadan.
    Jag är inte så förtjust i enbart vitt bröd utan vill gärna ha lite annat smått och gott i. Tror inte jag kommer följa så mycket recept utan kommer komponera egna.

    Om man tex tar receptet från Mbert här uppe så är det ju på 780 gram. Då gångrar du måtten i det med 1,28 (1000/780) så får du ett bröd på ca 1000 g istället. Så kan du ju göra med alla recept du hittar. De flesta recept som finns är ju mindre än de vikter som är till XXL så vi lär få räkna om våra bakmaskinsrecept.

    MBerts Basrecept 780g =1000 g
    1,5 tsk torrjäst, 5 g =6,5
    7,5 dl mjöl 450 g = 576
    1,5 tsk salt 9 g = 12
    2,1 tsk strösocker 9 g =12
    1 tsk fett/olja 7 g = 9
    3,0 dl vatten 300 g =384.

    Sen får man ju jäma ut siffrorna lite för vatten och mjöl annars blir det ju för krånligt
  • Hoppetossan 79
    PS84 skrev 2009-03-03 11:10:24 följande:
    Ja, ska testa lite mer, har mest varit sjuk på sistone, så har inte orkat hålla på.Har dock testat med lite olika sorters mjöl o så o utgått från fullkorns eller lantbröds receptet.Ska testa lite i veckan, så återkommer jag sen.. =)
    Testa det receptet jag skrev i inlägg 99. Det blev SUPER i våran maskin.
    Men det fyllde hela formen när det var klart så man ska nog inte göra någon 1500 sats på det Det blev i alla fall jätteluftigt och fint vad jag kunde se när jag skar upp det.
    Jag gräddade det på program 3 (fullkorn), med mediumskorpa och 1000 gram.
  • Hoppetossan 79
    PS84 skrev 2009-03-03 11:10:24 följande:
    Ja, ska testa lite mer, har mest varit sjuk på sistone, så har inte orkat hålla på.Har dock testat med lite olika sorters mjöl o så o utgått från fullkorns eller lantbröds receptet.Ska testa lite i veckan, så återkommer jag sen.. =)
    Testa det receptet jag skrev i inlägg 99. Det blev SUPER i våran maskin.
    Men det fyllde hela formen när det var klart så man ska nog inte göra någon 1500 sats på det Det blev i alla fall jätteluftigt och fint vad jag kunde se när jag skar upp det.
    Jag gräddade det på program 3 (fullkorn), med mediumskorpa och 1000 gram.
  • Hoppetossan 79
    Svar på #113
    ja den knådar stötvis i början
    2½ tsk jäst motsvarar 7,5 g
    Så du har tagit 2 tsk, gör nog ingen större skillnad.
    Hoppas ditt bröd blir gott det med
Svar på tråden Bakmaskinstråden