Inlägg från: Hoppetossan 79 |Visa alla inlägg
  • Hoppetossan 79

    Bakmaskinstråden

    Petra S

    Hur går det med ditt bröd? Ser det ut att bli bra...
    Jag tror att mitt recept kommer bli en favorit här... Blev ett sådant där "mumsa bara för att det är gott bröd" Blev som ett bageribröd.

    Undra om man kan lyckas komponera ihop något lika gott nu

  • Hoppetossan 79

    Nu är mitt tredje bröd i maskinen. Det är faktiskt snart klart.

    Blev ett rågsiktsbröd på drygt 1000 g (obs minska det om det är max på eran maskin för det fyllde min 1500 g bytta).

    3,5 dl vatten (350g)
    2 msk olja (25g)
    ½ dl sirap (?g)
    1 tsk slat (7 g)
    8-8.5 dl rågsikt (ca 450 g)
    1 dl linfrön (60 g)
    ½ dl solrosfrön (40 g)
    1 dl russin. (?)
    1 tsk malen kummin
    2½ tsk torrjäst.

    Öppnade och penslade med vatten en liten stund innan gräddningen började och strödde över lite solrosförn.

    Hoppas det smakar lika gott som det luktar.

  • Hoppetossan 79
    Svar på #118
    När någon säger att ett bröd är smaklöst i sverige innebär det oftast för lite socker.
    Vi är vana vid ganska söta bröd här... Så mitt tips är att använda lite mer sötning i. Osötat bröd smkar ju absolut ingenting enligt mig
    Sen kan man ju använda brödkryddor också
  • Hoppetossan 79

    Petra, om din man tycker att bröden är smaklösa så testa att göra det receptet jag skrev idag. har du inte rågsikt så tar du och blandar fint rågmjöl och vetemjöl tror det är unjefär 60 % vetemjöl och 40% rågmjöl inte mer rågmjöl i alla fall. Det blev i alla fall mycket smak på brödet

  • Hoppetossan 79

    Jag tycker också du ska satsa på xxl. Tycker det är kul att det blir "riktig brödform på dem"

    Det är ju inte så svårt att räkna om receptet.
    Har du tex ett recept som är för 700 g och du vill baka ett på 1000 så tar du bara 1000/700 och får då 1,42 så gångrar du bara ingredienserna med 1,42.
    Sen tror jag eg att det lättaste och roligaste är att hitta på egna recept.

    Utgå från en viss mänd vätska och jäst och sen experimentera med olika mjölsorter, fröer och socker och saltmängd.

  • Hoppetossan 79
    madebyinferno skrev 2009-03-16 19:16:48 följande:
    Har fått för mig att jag vill ha en bakmaskin när jag fyller år så nu gäller det att lista ut vilken sort det ska vara för annars kommer jag inte få någon eller så blir det något märkligt märke som var billigt enligt maken Har läst igenom hela denna tråden och kommit fram till att de tre favoriterna heter kenwood bm250, obh nordica breadmaster inox och tefal homebread xxl - kan det stämma? De verkar ligga i sammaprisklass också!Någon som har en klar fördel jämfört med de övriga tro?? kanske strl, valmöjligheter eller specialfunktioner, någon som vet??Är det lika lätt som det verkar också - bara att hälla i ingredienserna, slå på den och vänta på nybakt bröd??? 
    Jag har xxl
    Fördel: man får avlånga bröd som ser ut som riktiga bröd
    man kan baka riktigt stora bröd med den

    Nackdel: Inte så supersnygg i sin vita plast. Men våran står i tvättstugan så vad gör det

    En nackdel som jag tror alla maksiner har är att det ofta blir ganska hårda kanter...
  • Hoppetossan 79
    tantbrun skrev 2009-03-13 10:22:51 följande:
    Om man ska köpa den bästa bakmaskinen som finns, vilken rekommenderar ni då?dessa KRAV har jag:Jag vill ha en tyst, som kan göra olika storlekar på brödet och man ska kunna ställa in så att man får brödet t.ex. imorgon bitti klart klockan 7.00. Den ska vara lättskött, inget man behöver diska.och goda bröd förstås priset spelar mindre roll.
    Helt tyst går inte att få men tror att de nyare är hyffsat tysta.
    Alla nyare maskiner kan väl göra olika storlekar tror jag där handlar det mer om VILKA storlekar man vill ha.
    Timer har de flesta också.
    Diska kommer eu inte undan. Både byttan och krokarna behöver ju diska annars får du ju rester från gamla bröd i varje. Däremot är de lättdiskade eftersom de är teflonbelagda. Själv lägger jag bara krokarna i byttan, häller på varmt vatten låter stå en stund och sen diskar jag av med en svamp eller diskborste...
    tantbrun skrev 2009-03-13 10:53:12 följande:
    Har sett den på netonnet, den ser bra ut! Kostar lite mer än de andra också (borde betyda att den e lite bättre hoppas man...)Sen finns det ju en kenwood som är mycket större, vet någon fördelarna med den? Kenwood Bakmaskin BM250
    I det fallet tror jag faktikst inte att det har med kvaliten att göra att den är dyrare utan med designen...

    Själv har jag en Tefal home bread XXL, troligen inte den snyggaste maskinen, men vi är nöjda
    Enda jag kan klaga på är att det blir lite hårda kanter på brödet (inte ovanpå utan runtom). Vet dock inte om det har med vilket program man kör på att göra. Jag har mest kört "fullkorn".
  • Hoppetossan 79

    Tog mig friheten att starta en enbart recepttråd:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42385064.html

    Eftersom jag ligger hemma sjuk ska jag försöka klistra in lite recept från denna tråden i den

    Hoppas det blir lite lättare för oss att leta efter recept nu

    Tycker inte recepten i receptboken till min maskin är speciellt goda så jag hittar helst på egna.

    Atelli

    Du får gärna lägga till länken i ts också

  • Hoppetossan 79
    Skrutten74 skrev 2009-03-17 09:59:05 följande:
    Tänker också införskaffa en baksmaskin och är tacksam för alla råd jag kan få!Såg på NetonNet att det är olika storlekar på bröden. Hur stor behöver man egentligen? Vi är 2 vuxna, 1 barn och 1 bebis, som ju också kommer äta bröd med tiden.... Sonen gillar verkligen inte bröd förutom när det är nybakt, så detta borde ju vara ett bra alternativ för oss, känns det som. Men man vill ju ha en bra maskin, men kanske inte betala hur mycket som helst, då man kanske inte kommer att använda den. Hur många maskiner har man inte hemma som man trodde att man skulle använda en massa, men nu samlar de bara damm? Tex stavmixern. De gånger jag använt den är mycket lätträknade. Eller matberedaren? Ändp lagar jag mycket mat och bakar hyfsta mycket också.Funderar lite på OBH Nirdicas större modelll, eller är i så fall XXL:en en bättre investering?Tack för hjälpen!
    Vi har XXL är 2 vuxna och 2 barn som äter ganska mycket bröd.
    Vi brukar göra 1000 g limpan och den går normalt åt på 1-2 dagar.
    Jag tycker att det är smidigt att det blir lite mer bröd på en gång med tanke på att det ändå tar 3,5-4 timmar att baka brödet.
    Har också funderat lite på om man kan skiva upp det och frysa det ganska direkt så att man sen bara tar fram skivor. På så vis kan man baka lite fler limpor när man är på bakhumör
    Känner tex att en limpa ändå inte skulle räcka om man har många gäster. Då behöver man nog två...
Svar på tråden Bakmaskinstråden