• Lattemaja

    Hur tjock ska slemhinnan vara???

    Jag har generellt sen ÄL, tunn slemhinna och kort lutealfas. Nu ska jag göra ett FET och har sedan dag 1 den här cykeln ätit Femanest för att slemhinnan ska bli bättre. På CD 12 gjorde jag ett VUL och då var slemhinnan bara 7 mm. Jag ska därför öka dosen Femanest och göra ett nytt VUL på dag 17.

    Nu till min fråga:
    Min läkare sa att slemhinnan måste vara 8 mm (i det perspektivet känns 7 mm inte så farligt). Jag har dock läst på andra ställen att den bör vara 10-15 mm. Vad gäller?

    Jag undrar också vad läkemedlet Femanest i övrigt gör. Som jag förstår så är det något slags östrogenliknande hormon. Gör det att jag inte får någon ÄL alls? Kan jag äta det hur länge som helst tills slemhinnan är lagomt tjock eller måste man fortfarande på något sätt följa kroppens normala cykel?

  • Svar på tråden Hur tjock ska slemhinnan vara???
  • Jemema

    Lattemaja, det är ju kanonbra med 8 mm!! Det låter som att du har goda chanser att lyckas den här gången. Håller tummarna för att steg 2 o 3 också fungerar

  • Lattemaja

    Tack för peppningen Jemema!

    Här kommer en uppdatering av steg 2 (upptiningen av embryon). Det fanns tre frusna tvådagarsembryon. Dessa hade vid infrysningen fyra celler vardera. Två av embryorna fick kasseras, för det var bara en cell i vardera embryot som klarade sig vid upptiningen. I det tredje embryot klarade sig tre celler. Det har idag återförts. Nu kan jag inte göra annat än att hålla tummarna (och äta alla piller - totalt 11 piller per dag + 3 vagitorer). Den 16 mars ska jag testa mig...

    Om det inte fungerar så blir det en ny fullständig ivf. Då ska jag även prova ackupunktur. Jag har fått ett namn från min läkare på en ackupunktör som är inriktad på fertilitetsbehandlingar.

  • SnipSnapSnut

    Jag hittade denna tråden och undrar om ni kanske har svar på en liten fråga.
    Var hos gyn 1 vecka efter jag trodde jag haft ägglossning. Han kunde dock inte säga att jag haft det, trodde inte det. Han mätte slemhinnan till 9mm. Om jag skulle haft Äl en vecka innan vulet borde slemhinnan varit tjockare va? Hur mycket växer den på en vecka efter ÄL?

  • Lattemaja

    Jag har faktiskt aldrig funderat över vad som händer med slemhinnan efter ÄL. Rimligtvis borde den ju fortsätta att växa. Det enda jag kan jämföra med är att min slemhinna växte från 5 mm till 8 mm på fyra dagar. Men det var ju under hormonstimulans, så det säger inget om tillväxttakten normalt (och ffa inte om vad som händer efter ÄL).

  • Centurion

    Hejsan!

    Har någon av er kombinerat progynon eller liknnande under sprutperioden?

    Hur vi än gör så vill inte min slemhinna bli mer än 6mm På vissa ställen är den ännu tunnare.


    Welcome to walk a mile in my moccasines
  • Copkat

    Jag har en fundering som jag hoppas någon kan svara på. Har tunn slemhinna något att göra med om man har kort lutealfas?

  • Centurion
    Copkat skrev 2009-04-09 11:11:16 följande:
    Jag har en fundering som jag hoppas någon kan svara på. Har tunn slemhinna något att göra med om man har kort lutealfas?
    Slemhinnan börjar ju växa redan vid mens men jag har faktiskt ingen aning.
    Welcome to walk a mile in my moccasines
  • jaghetersophia

    Om ni är intresserade av hur man gör slemhinnan tjockare så har jag ett tips. Testat allt möjligt utan resultat. Bland annat glanding 25/nattljusolja, membrasin/membra 7 - men inget resultat. Samma svar vid 5 ultraljud: slemhinnan är 6mm dag 14.

    Denna månad har jag legat på spikmatta varje dag, druckit aloeverajuice 2ggr/dag och ätit naturmedlet fytosötrogen (2 tab/dag). Min slemhinna var 6,5mm redan dag 13 (7mm dag 14...den växer 0,5mm/dygn). Dessutom lossade jag 4 ägg denna gång!

  • Väntan på en liten

    Jag hade en slemhinna på bara 1 mm på CD 24. Äl sällan och undrar vad jag ska göra för att ha en chans att bli gravid?


    Längtar...
  • Lattemaja

    Väntan på liten: Har du genomgått någon utredning? Ett problem när man har både ÄL-störningar och dålig slemhinna är ju att preparat som Pergotime som man får för att förbättra ägglossningen ofta leder till att slemhinnan blir tunnare.

    Jag provar nu att äta en massa kosttillskott för att både få en tidigare ÄL och en bättre slemhinna. Jag kan i alla fall konstatera att ÄL den första cykeln kom 12 dagar tidigare än normalt och att jag hade betydligt mer ÄL-sekret än vanligt. Nu har jag dock just påbörjat behandlingen inför en ivf, så nu kan jag inte säga något om effekten på ÄL. Följande tillskott äter jag:

    A-vitamin: Brist kan ge torra slemhinnor och minskat livmoderhalssekret. Välj betakaroten (inte retinol eftersom det i höga doser kan ge fosterskador). Lagom dagsdos är 10 000 mikrogram betakaroten.

    B6-vitamin: Hjälper till att reglera hormonerna. Brist kan bl.a. leda till förkortad lutealfas. Under några månader kan man äta 50-100 mg per dag.

    B9-vitamin (folsyra): Behövs för befruktningen och den tidiga celldelningen hos embryot. Lämpligt dagsintag är 2 mg per dag.

    B12-vitamin: Symptomen vid brist är ungefär samma som vid folsyrabrist (minskad chans för befruktning och ökad missfallsrisk). B9 och B12 förstärker och kompletterar varandra och bör därför tas tillsammans. Lämpligt dagsintag är 1000 mikrogram per dag under några månaders tid.

    E-vitamin: Hjälper till att förbättra äggkvaliteten, reglera ägglossningen och bygga upp livmoderslemhinnan. Under några månader kan man ta 300 mg per dag.

    Magnesium: Viktigt för den kvinnliga hormonbalansen.

    Zink: Hjälper till att stabilisera östrogen och progestoron, vilket har stor betydelse för ägglossning och befruktning. Under några månader kan man äta 50 mg per dag. Vid långvarig konsumtion bör man även äta tillskott av koppar, eftersom ett högt zinkintag kan leda till kopparbrist.

    L'Arganin: En aminosyra som kan hjälpa till att bygga upp livmoderslemhinnan och förbättra äggkvaliteten. Lämplig dagsdos är 1,5-4 g per dag.

    Rosenrot: Ett naturläkemedel som kan hjälpa till att stabilisera en oregelbunden menscykel. Ska enbart ätas från mensens första dag fram till ägglossning.

    Munkpeppar (Vitex agnus castus): Hjälper till att reglera hypofysens aktivitet och sköldkörteln och kan därigenom stabilisera hormonbalansen hos kvinnor. Hjälper till att reglera menscykeln och motverka en avkortad lutealfas. Ska enbart ätas från mensens första dag fram till ägglossning.

    Hallonbladste: Kan hjälpa ett befruktat ägg att fästa i livmoderslemhinnan och sitta kvar. Man kan dricka hallonbladste under hela menscykeln.

    Vitaminerna och mineralerna köper man billigast och enklast på apotek (måste köpas över disk, men är ej receptbelagda). L'Arganin, rosenrot och munkpeppar måste köpas på hälsokostbutik. Hallonblad kan man snart plocka själv i trädgården, men det går även att beställa via internet.

  • Väntan på en liten
    Lattemaja skrev 2010-04-14 06:45:58 följande:
    Väntan på liten: Har du genomgått någon utredning? Ett problem när man har både ÄL-störningar och dålig slemhinna är ju att preparat som Pergotime som man får för att förbättra ägglossningen ofta leder till att slemhinnan blir tunnare.Jag provar nu att äta en massa kosttillskott för att både få en tidigare ÄL och en bättre slemhinna. Jag kan i alla fall konstatera att ÄL den första cykeln kom 12 dagar tidigare än normalt och att jag hade betydligt mer ÄL-sekret än vanligt. Nu har jag dock just påbörjat behandlingen inför en ivf, så nu kan jag inte säga något om effekten på ÄL. Följande tillskott äter jag:A-vitamin: Brist kan ge torra slemhinnor och minskat livmoderhalssekret. Välj betakaroten (inte retinol eftersom det i höga doser kan ge fosterskador). Lagom dagsdos är 10 000 mikrogram betakaroten.B6-vitamin: Hjälper till att reglera hormonerna. Brist kan bl.a. leda till förkortad lutealfas. Under några månader kan man äta 50-100 mg per dag.B9-vitamin (folsyra): Behövs för befruktningen och den tidiga celldelningen hos embryot. Lämpligt dagsintag är 2 mg per dag.B12-vitamin: Symptomen vid brist är ungefär samma som vid folsyrabrist (minskad chans för befruktning och ökad missfallsrisk). B9 och B12 förstärker och kompletterar varandra och bör därför tas tillsammans. Lämpligt dagsintag är 1000 mikrogram per dag under några månaders tid.E-vitamin: Hjälper till att förbättra äggkvaliteten, reglera ägglossningen och bygga upp livmoderslemhinnan. Under några månader kan man ta 300 mg per dag.Magnesium: Viktigt för den kvinnliga hormonbalansen.Zink: Hjälper till att stabilisera östrogen och progestoron, vilket har stor betydelse för ägglossning och befruktning. Under några månader kan man äta 50 mg per dag. Vid långvarig konsumtion bör man även äta tillskott av koppar, eftersom ett högt zinkintag kan leda till kopparbrist.L'Arganin: En aminosyra som kan hjälpa till att bygga upp livmoderslemhinnan och förbättra äggkvaliteten. Lämplig dagsdos är 1,5-4 g per dag.Rosenrot: Ett naturläkemedel som kan hjälpa till att stabilisera en oregelbunden menscykel. Ska enbart ätas från mensens första dag fram till ägglossning.Munkpeppar (Vitex agnus castus): Hjälper till att reglera hypofysens aktivitet och sköldkörteln och kan därigenom stabilisera hormonbalansen hos kvinnor. Hjälper till att reglera menscykeln och motverka en avkortad lutealfas. Ska enbart ätas från mensens första dag fram till ägglossning.Hallonbladste: Kan hjälpa ett befruktat ägg att fästa i livmoderslemhinnan och sitta kvar. Man kan dricka hallonbladste under hela menscykeln.Vitaminerna och mineralerna köper man billigast och enklast på apotek (måste köpas över disk, men är ej receptbelagda). L'Arganin, rosenrot och munkpeppar måste köpas på hälsokostbutik. Hallonblad kan man snart plocka själv i trädgården, men det går även att beställa via internet.
    Ska man äta allt detta för att maxa oddsen? Tack för dina råd. Svarar mer ingående senare, är på språng.
    Längtar...
  • Lattemaja

    Ev. kan du hoppa över B9 och B12. Dessa äter jag framför allt för att jag har problem med att få ett embryo att fästa i livmodern och för att jag har haft ett missfall. Det är alltså inte direkt kopplat till ägglossning och slemhinnans tjocklek. Men de övriga vitaminerna, mineralerna, aminosyrerna och örterna rekommenderar jag dig att prova. Det finns en mängd andra naturläkemedel som används vid fertilitetsproblem, men de är inte direkt kopplade till de problem som du verkar ha.

    Det är bra att komplettera ovanstående kosttillskott med en i övrigt nyttig kost. Framför allt kan man tänka på att minska ned intaget av socker och andra snabba kolhydrater (t.ex vitt mjöl), eftersom det kan ha negativa effekter på menscykeln.

  • Mizzz
    Lattemaja skrev 2010-04-14 11:28:34 följande:
    Ev. kan du hoppa över B9 och B12. Dessa äter jag framför allt för att jag har problem med att få ett embryo att fästa i livmodern och för att jag har haft ett missfall. Det är alltså inte direkt kopplat till ägglossning och slemhinnans tjocklek. Men de övriga vitaminerna, mineralerna, aminosyrerna och örterna rekommenderar jag dig att prova. Det finns en mängd andra naturläkemedel som används vid fertilitetsproblem, men de är inte direkt kopplade till de problem som du verkar ha. Det är bra att komplettera ovanstående kosttillskott med en i övrigt nyttig kost. Framför allt kan man tänka på att minska ned intaget av socker och andra snabba kolhydrater (t.ex vitt mjöl), eftersom det kan ha negativa effekter på menscykeln.
    Hmm, men B9 = Folsyra.. Det ska man ju äta
    ♥ Linus 2007-04-21 ♥
  • Lattemaja

    För de allra flesta räcker det med att äta folsyra när man är gravid. Men vissa som har problem att bli gravida kan ha hjälp av folsyra även inför en graviditet. Men folsyran kommer inte att hjälpa till att göra slemhinnan tjockare, så utifrån det perspektivet är den helt onödig.

  • Splash

    Hej!
    Ser att tråden är gammal men provar att skriva lite och se om man får lite svar på sina funderingar.

    Det är så hära att jag går på en fertilitetsklinik för en IVF som kommer bli av dom närmaste veckorna.
    Men de är så hära att jag tar mediciner så som synarela - nässpray och sen gonal-f - spruta och idag har jag varit på en VUL samt tog blodprov och på VUL så hade jag en slemhinna på 23mm och jag har ingen aning vad dom genomsnittligt brukar ligga på. Men som jag ser de i olika trådar så ska de ligga mellan 8-10mm.

    Undrar varför de kan hända att jag får 23mm kanske att man har blivit överstimulerad eller så reagerar kroppen så pass bra av medicinerna man tar.       

Svar på tråden Hur tjock ska slemhinnan vara???