• Lady Bling
  Äldre 31 jan 16:43
  20507 visningar
  27 svar
  27
  20507

  Hur skulle du lära en katt att inte riva och bita barnen i ansikte/händer?

  Hur skulle du lära en katt att inte riva och bita barnen i ansikte/händer?

  Vi har en kattunge på 5-6 månader (hona). Katten är ju en kattunge, så det är ju naturligt för dom att leka och busa, men jag tycker i alla fall inte att det är ok att katten oprovocerat attackerar exempelvis ettåringens huvud och ansikte när hon ligger på soffan för att jag ska byta blöja eller om stora flickan böjer sig ner för att hämta något på golvet.

  Katten rusar fram helt vild och kastar sig över huvudet och ansiktet och biter och river så mycket den kommer åt, och lyssnar inte när man säger åt den, man får fysiskt dra bort katten eftersom den inte släpper med klorna.

  Det är ju en sak om katten biter eller river i samband med att barnen leker med katten eller om dom råkar ta i lite för hårt, då säger den ju bara ifrån. Själv säger jag ju självklart också ifrån, både till kattten och barnen när dom leker, och har översikt. Annars kan katten vara jättelugn kring barnen och oss och ligga och sova brevid när dom leker eller ritar, så den är ju beter sig ju inte så hela tiden.

  Frågan är nu vad du skulle göra för att lära katten att det inte är ok att helt oprovocerat anfalla barnens huvud/ansikte och även få den att avsluta ett påbörjat "anfall" vid exempelvis ett blöjbyte?

 • Svar på tråden Hur skulle du lära en katt att inte riva och bita barnen i ansikte/händer?
 • Äldre 31 jan 16:46
  #1

  DEt låter som om katten är svartsjuk.
  Låt katten får kel när du sitter med bebisen,så katten får ligga bredvid och bli ompysslad samtidigt.
  Försök iaf .

 • Äldre 31 jan 17:24
  #2

  Hon är könsmogen och testar sin plats i folken.
  Sedan att det blir så fel att hon angriper barnen är självklart ett stort problem. Min kattunge anföl mig när jag lagt mig en kväll för några månader sedan. Rakt i ansiktet. Jag reste mig upp och jagade iväg henne med hela min ilska.
  Tittar men på hur katter gör mot varandra är det ju precis så dom kollar lägget. hur gör du om jag gör så här, typ.

  Så till tipset:
  Katten har ju nackskinn. Lyfter man katten i skinnet så är den underlägsen.
  Man kan lyfta katten fast den inte har gjort något fel , det är så mamman lär sina ungar. Barn som är tillräckligt stora kan även dom lära sig hur man gör. Då inser snart katten att den är lägre rang än er. Den kommer inte bli rädd eller liknande för du pratar kattspråk med den.

  Så lär katten vem som har högst rang så försvinner ofoget med barnen.
  Lycka till

 • CTMT
  Äldre 31 jan 18:28
  #3

  Eftersom katten är könsmogen så föreslår jag att ni kastrerar henne (inte bara steriliserar då hon kommer ha sitt löpbeteende kvar och det ökar risken för juvertumörer). Eftersom hon är könsmogen så börjar hon märka revir. Dina barn har ju en annorlunda lukt och hon vill markera mot dem.

  Kastrera! Hon mår bara bra av det, kommer inte revirmärka på samma sätt och hon blir lite extra kelen ;)

  Det där med att lyfta i nackaskinnet är också bra. Dock ska du ju lyfta försiktig. Lyft bort henne och sätt henne på en helt annan plats en bit ifrån och säg Nej. Efter många gånger så fattar dem till slut! Men det tåls ju att upprepas. Efter ett tag kan du prova med att enbart säga Nej, det kanske hon kopplar vad betyder då, så slipper du ta henne i nacken varje gång.

  Om varken kastrering eller nackaskinnet hjälper så kan det helt enkelt betyda att kisen behöver en lek-kamrat i form av en annan katt! För oss så ser det ut som att de rivs, klöser, biter och attackerar... Men för katterna så kan det betyda LEK :) Och har katten en kompis att leka av sig med så kommer dina barn få vara ifred ;)

  Lycka till!

 • Lady Bling
  Äldre 31 jan 18:29
  #4

  Tack för era svar isisisis och solskina! Glad

  isisisis: Ja, fast det är lite svårt eftersom katten alltid antingen håller sig borta när vi byter blöja och eller så lurpassar i närheten och stirrar och stampar med tassarna redo att anfalla, då är den i så fall redan upphetsad och studsar runt/rusar fram och tillbaka och tänker inte komma upp och vara lugn och gosa.

  soslkina: Ja, har ju försökt ett par gånger att lyfta katten i nackskinnet, men då är/blir den inte lugn, den jamar/gnäller när man lyfter i nackskinnet och försöker sprattla sig fri.

 • Äldre 31 jan 18:37
  #5

  Då lyfter du fel. Hitta ett nytt ställe att lyfta på.
  Man säger nacken men det är halsen mot nacken man ska ta tag i.

  Håller med TochC i allt hon skrivit.
  Jag tycker att man ska vara försiktig med att sätta mänskliga känslor på djur.
  Katter är ensam levande djur om dom varit i frihet. Nu har vi lärt dom att leva i flock och dom är mycket anpassnings bara.
  Men alla katter har revir så om bara en kvadratmeter av dit hem blir hennes. Det är dom katter som inte finner ett bra revir i ett hem som flyttar/rymmer.

 • Kinya
  Äldre 2 feb 13:44
  #6

  Man kan INTE lyfta en katt i nackskinnet utan att skada den. Kattmamma lyfter inte sina ungar i nackskinnet utan med ett grepp om halsen på ungen. Stor skillnad.

  Det beteende som din katt uppvisar tyder på att den inte blivit uppfosrtad som den ska av sin mamma. Veckorna 8-12 så lär den sig av mamman att det gör ont när man biter eller river någon. Mamma kan verka väldigt hård mot dem men hon vet vad hon gör.

  Lek aldrig med katten med händerna.

  Sen låter din katt ganska understimulerad så en kompis i i någorlunda samma ålder att busa med skulle nog hjälpa tror jag.

 • Smultr­onblom­ma
  Äldre 2 feb 23:33
  #7
  Svar på #6
  Håller med Sassa 82. Man ska aldrig leka med händerna med en katt och låta den bita/slå med tassen direkt på din hand. Vi har aldrig låtit våra katter använda våra händer som kattleksak och de finns inte i deras sinne att de skulle klösa eller bita oss någonstans på kroppen.
 • peppig­apia
  Äldre 2 feb 23:35
  #8

  Om jag hade en katt som anföll mitt barn skulle jag inte behålla den.....

 • Nathal­ie W
  Äldre 2 feb 23:56
  #9

  Tycker "bara" det låter som den är svartsjuk. Prova ägna katten lite mer uppmärksamhet så löser det sig nog. En av mina katter blir väldigt svartsjuk om han får syn på att vi kelar med nån av de andra, då kommer han som ett skott och hoppar på dem och börjar bitas. Inte så hårt men endå så att de andra blir irriterade och går iväg och då lägger han sig ner som han gillar att ligga när han blir klappad, börjar kurra och tittar på oss.
  Lyft aldrig en katt i nackskinnet.

 • Äldre 3 feb 04:44
  #10

  Som andra sagt sa lat inte katten leka med handerna, gor den det sa ge katten ett mjukdjur som den far bita i. Avled om och om igen med samma mjukdjur, och se till att barnen ocksa vet att de ska ga bort fran katten om den verkar vilja attackera hander eller andra kroppsdelar.

  Ang att lyfta i nackskinnet sa ar det HELT OK! Lyft och sag ett klart NEJ!. Och satt sedan ner katten igen. Attackerar den igen, sa gor om samma sak.

  Annars sa tycker jag ocksa att en kastrering och en kattkompis kan vara bra ideer.


  Global Warming is Caused by the Sun
Svar på tråden Hur skulle du lära en katt att inte riva och bita barnen i ansikte/händer?
Logga in
Bli medlem