• Serese

    Beviljad bruttolöneavdrag, men nu vid försök 2 säger de NEJ!

    Jag har gråttat mycket i reglerna inför min IVF och jo, det är fullt tillåtet att låta fakturan skrivas på arbetsgivaren och arbetsgivaren sedan drar av det på din bruttolön. Länk till skatteverkets ställningstagande: www.skatteverket.se/5.2132aba31199fa6713e80002252.html
    Däremot är det bara en skattefri förmån om fakturan ställs till kvinnans arbetsgivare. Ställs den till mannens måste han förmånsbeskattas för det. Har särskilt bett Skatteverket kolla upp dettta. Helt sjukt beslut.

    Mailsvar från Skatteverket ang bruttolöneavdrag:

    "Enligt Skatteverkets uppfattning räknas provrörsbefruktning, även kallat in vitro-fertilisering (IVF), och andra behandlingar för att åtgärda ofrivillig barnlöshet som hälso- och sjukvård.

    Fri hälso- och sjukvård och fria läkemedel i samband med vård utomlands (oberoende om vården är offentligt finansierad eller inte) är en skattefri förmån för den anställde när arbetsgivaren står för kostnaden. Däremot är arbetsgivarens avdragsrätt för motsvarande kostnader inskränkt. Se vidare nedanstående avsnitt om arbetsgivares avdragsrätt för bl.a. kostnader för
    hälso- och sjukvård utomlands och läkemedel vid vård utomlands.

    Om arbetsgivaren bekostar offentligt finansierad sjukvård, t.ex. i form av patientavgifter för den anställde, är detta en skattepliktig förmån.
    Arbetsgivaren har i detta fall avdragsrätt för kostnaden.

    Om arbetsgivaren däremot bekostar privat sjukvård för en anställd, dvs.
    vård som inte är offentligt finansierad, är detta en skattefri förmån.
    Arbetsgivaren har å andra sidan ingen avdragsrätt för kostnaden. En arbetsgivare kan alltså bekosta en läkarbehandling hos en privat läkare eller ett privat sjukhus utan att den anställde beskattas för denna förmån.

    Här finns inget som hindrar att arbetsgivaren efter överenskommelse gör ett bruttolöneavdrag för den anställde för att kompensera sig för kostnaden.

    Med vänliga hälsningar
    Dennis L Olsson
    Skatteverket, Servicejouren"

Svar på tråden Beviljad bruttolöneavdrag, men nu vid försök 2 säger de NEJ!