Allergitråden!
Alla ni här i tråden som har vete och annan spannmålsallergi eller vars barn har.
Har ni fått denna info av er dietist ?
Fick denna info på papper när vi var där igår.
Förändringar för sverige:
Nuvarande regler: Naturligt glutenfri: max 20 ppm* gluten, vetestärkelse och havre får inte ingå.
Glutenfri: max 200 ppm* gluten, vetestärkelse får ingå, havre får inte ingå.
Nya regler: Glutenfri: max 20 ppm*, vetestärkelse och havre får ingå.
Mycket låg glutenhalt: max 100 ppm*, vetestärkelse och havre får ingå.
* Under tiden 2009 till 2011 är både de nuvarande och nya benämningarna tillåtna.
* Patienter som tidigare endast ätit produkter märkta "naturligt glutenfri" kan äta de produkter som enligt de nya reglerna är märkta "glutenfri". Gränsvärdet för gluteninnehåll är detsamma som det var för tidigare benämningen "naturligt glutenfri". Råvarans ursprung har ingen betydelse längre, utan det är enbart glutenhalten som är avgörande. Ingredienserna visar råvarorna.
* Patienter som tidigare ätit produkter märkta "glutenfri" kan äta produkter märkta "glutenfri" eller "mycket låg glutenhalt". Dessa produkter innehåller samma eller lägre nivåer av gluten som tidigare märktes "glutenfri".