Det är inte vanligt med folsyrabrist om man äter normal och varierad kost, men det är en billig "försäkring" att ta det som tillskott eftersom en brist kan skada fostrets nervsystem och leda till ryggmärgsbråck. Av den anledningen är det alltså viktigast med folsyra under första delen av graviditeten när hjärnan och nervsystemet anläggs.
Om man kan är det bra att börja äta folsyra 1-2 månader innan man försöker bli gravid, men få inte panik för att du inte har ätit folsyratillskott, för det ska normalt sett inte behövas.
Brist på folsyra ses vanligen hos narkomaner, alkoholister, hos äldre som till stor del lever på bröd och kaffe eller te samt hos personer med tarmsjukdomar som förhindrar näringsupptag.
T ex bönor, havregryn, svamp, broccoli, oxkött och sparris innehåller mycket folsyra helt naturligt, det är bara att äta!
Folsyra samverkar också med järn och vitamin B12 för att producera fler röda blodkroppar. Under graviditeten ökar din blodvolym för att kunna försörja fostret och moderkakan och det måste bildas många fler röda blodkroppar. Därför är det också bra att ta folsyratillskott, samt även järntillskott. Blodbrist blir man väldigt trött av och det är ett vanligt graviditetssymptom hos kvinnor som har lågt järnvärde (Hb-värde).
De flesta kvinnor kan därför må bra av några doser järn under graviditeten, om man inte har exceptionellt högt järnvärde normalt.