Inlägg från: kvastfening |Visa alla inlägg
  • kvastfening

    Har du morfea? jag har precis fått det

    Jag fick morfea när jag var dryga tjugo år. Min morfea täckte en stor del av min ena vad. Jag fick även några småfläckar på låren. Jag förstår att det måste vara betydligt värre att få det i hårbottnen.

    Efter några år läkte det mesta ut. Det vita hårda området är nästan helt borta, men det är fortfarande lite missfärgat. Som ett svagt blåmärke ungefär. Blodådrorna syns även tydligare på det benet.

    Jag blev enbart rekommenderad att gära vistas i solen, då solljus tydligen kunde ha en positiv effekt. Vad jag förstår är det snarare en relativt ovanlig sjukdom.

    Att få träffa en hudspecialist var en enorm lättnad. Jag oroade mig ganska rejält innan jag fick reda på att det var helt ofarligt. Läkaren på vårdcentralen som jag först sökte hos sa att det eventuellt kunde vara cancer.

  • kvastfening

    Det tog nog ca tre år innan det mesta försvann. Lite har jag ju fortfarande kvar och morfea är väl egentligen något man har föralltid. Om inte annat ligger det latent och kan bryta ut igen.

    Usch, lider med dig som även fått håravfall. Sa inte hudläkaren något om hur det blir med återväxten av håret?

  • kvastfening

    Ja, så länge som jag hade den vita vaxlika huden gjorde det ganska ont. Nu är jag lite mer ömtålig på morfeaområdet jämfört med den vanliga huden, men det gör inte direkt ont.

    Det borde väl inte vara helt omöjligt att transplantera hår, åtminstone om den tjocka vita huden försvunnit. Håller tummarna för att det ska lösa sig för dig. Det är ju så irriterande att det ska vara så svårt att bli tagen på allvar när man har kontakt med den svenska sjukvården. De verkar tro att alla ljuger och simulerar.

  • kvastfening

    Som sagt tog det ca 3 år innan det mesta hade läkt ut. Spred sig gjorde det nog bara unde det första året. Det gick ganska fort när det väl började läka ut. Ena dagen var det där och rätt som det var hade en hel del plötsligt försvunnit.

    Till mig sa läkaren att om det läkte ut så skulle det vita antagligen vara kvar medan den bruna kanten jag hade runt det området skulle försvinna. Det blev tvärt om. Det vita är borta medan det mörka blev kvar. Ser som sagt ut som ett blåmärke. Kanske lite mer brunaktigt.

    Tyvärr kan det ju alltid komma tillbaka och då kan det ju bli på andra delar av kroppen.

Svar på tråden Har du morfea? jag har precis fått det