• zanila

    IVF/PGD-tråden nummer 12!!!

    IVF/PGD-tråden nummer 12!!! Här samlas vi som planerar, genomgår, lyckats eller misslyckats med hjälp av IVF/PGD. Du som har frågor/funderingar om PGD är såklart också välkommen.

    Välkomna alla gamla och nya!

    Senaste tråden;

    www.familjeliv.se/Forum-7-134/m41133963.html

  • Svar på tråden IVF/PGD-tråden nummer 12!!!
  • N e a

    Linea- Va skönt att det gör mkp så tidigt hos er, jag tror inte de gör det före vecka 12 här =( iaf sa det så förra gången... Undrar om det beror på vilken typ av analys som ska göras eller om det bara handlar om att de har olika bestämmelser på olika sjukhus...Någon som vet? Hoppas allt ser bra ut imorgon!! Du har mina tummar och tår!

    Kram

  • N e a

    Visst vore det skönt att få fly iväg!! Ibland känns det som man vet för mycket, undrar om det inte var bättre iaf på den tiden då man inte kunde göra alla dessa analyser och mkp så man slapp allt det här. Men jag kommer oftast fram till att det är ganska bra att det finns iallafall =)

  • kolla

    Jo Nea du har nog rätt man är väldigt tacksam att det går såpass tidigt att få svar. Skulle aldrig vilja se ett barn lida så som Isak gjorde...

    Förra gången gjorde jag mkp i v 11+4 men eftersom aborttiderna är ändrade (får numera i Gbg endast göra kirurgisk abort till och med v 12) kände vi att det var viktigt att om det går snabba på processen. Vi fick då via "vår" gyn (han som gjorde mkp i februari) reda på att man kan göra mkp from v 10 + 0. Men det är tydligen svårare. Låter konstigt att du skulle behöva vänta så länge som v 12. Kanske värt att ringa och höra?

    En annan fråga. Jag tycker det är jätte svåra val om det skulle visa sig att detta foster bär på Lchad när det gäller abortalternativ. Först kändes det självklart att strida för kirgurgisk abort eftersom det var det vi gjorde förra gången och det gick så smidigt. Men nu har jag mitt spån suttit och läst allt jag kan komma över på nätet och blir lite orolig (!) om det kanske finns större risk för infektioner etc när man gör en skrapning. Men och andra sidan resulterar en tvåstegsabort ganska ofta i skrapning också. Ngn annan som har samma funderingar. Jag är så rädd för att jag genom massa skrapningar ska förstöra för framtida graviditeter....

    Ta hand om er idag
    Kramar

  • N e a

    Linea- När jag gjorde avbrytandet i vecka 18 så var det på gränsen att jag skulle skrapas men de beslutade tillslut att moderkaka och allt kommit ut som det skulle. Ett par dagar senare fick jag fruktansvärda smärtor i magen och fick "slåss" för att få komma in och kolla vad som var fel (kvinnokliniken var säkra på att det bara var tarmarna som krånglade efter aborten) Men efter lite gråt fick jag iaf komma in och kolla och när de såg hur blek och kallsvettig jag var så gick allt väldigt snabbt och jag blev inlagd då det visade sig att jag hade fått en infektion i livmodern och fick antibiotika intravenöst. Allt gick ju bra tillslut vilket jag är glad för. Jag tror att de alltid skrapar efter en tvåstegs abort fram till och med vecka 17 och då bedöms det från fall till fall. Tror du gör rätt som slåss för kirurgisk abort! Jag hade hellre varit sövd (om man får välja) istället för att få ligga och föda fram barnet som vid en vanlig förlossning. ( även om det är att välja mellan pest och kolera) Det var hemskt och tog ett dygn innan allt var klart. Sen så känns det nog bättre att få göra det så tidigt som möjligt? Jag önskar såååå innerligt att man bara kunde få bestämma att alla våra gryn här inne är friska och mår bra så att ingen av oss ska behöva gå igenom det här igen! Varken på det ena sättet eller det andra!!!!
    Hoppas jag inte skrämde upp dig nu :S

    KRAMAR!!

  • kolla

    Nea, stort tack för att du orkar berätta. Vad ledsen jag blir att läsa att du hade det så kämpigt. Men vilken tur att du stod på dig och fick antibiotika så fort. Om man ändå skrapar upp till v 17 håller jag helt med om att det känns bra att slåss för kirurgisk abort=) Har du kollat upp om du måste vänta till v 12 el om du inte också kan få göra det tidigare? Hur lång tid tar det innan du får svar? För oss tar det ca 10 dagar men då räknas inte helger med...Jag instämmer och hoppas så mkt att det inte går att hoppas mer att vi alla släppt och kommer släppa friska små ägg och att alla pgd vill ta sig=)

    Massa Kramar

  • N e a

    Jag har inte pratat med barnmorskan än, har nog skjutit allt ifrån mig lite...:/ Ska ringa imorgon till henne, kvinnokliniken och till genetikern. Jag hoppas verkligen att de kan göra snabbanalys den här gången annars tar det 2-4 veckor tror jag om allt går som det ska göra.
    Nu ska jag ta en glass och sen packa vidare :)

    Kram

  • iliaca

    Kikar snabbt in och berättar att u-ljud blir den 17/7. Skönt att ha fått en tid . Nu blir det en runda med hundarna i skogen.

    Kramar!

  • Ärta

    Hej tjejer, rätt skönt ändå i allt elände att det är fler än jag som går och oroar mig... Nästa tisdag är det UL och då får jag reda på vilken vecka jag är i (ca 7+5 eller så då). Om jag är i någon vecka alls dvs. Har fortfarande bruna fläckar i trosorna varje dag. Men eftersom jag ändå har en tid inbokad nästa vecka orkar jag inte kolla upp det. Det går ju ändå inte att göra något åt det liksom om det är ett missfall på g.
    Sedan är jag grymt stressad över moderkaksprovet. Som jag sagt tidigare är jag bortrest och kommer hem så jag precis hinner göra det och även hinner med aborten innan gränsen passerar. MEN dagen efter jag kan göra provet ska jag på U2... Klarar man att skutta runt på en konsert dagen efter? Sist läckte jag lite vatten... Och då är det preliminärt abort på måndagen... då min son ska skolas in på fritids.
    Jag har inte lust att planera om hela mitt liv för att gå runt och vara konstant gravid men aldrig få något barn. Är fortfarande sur för laxen jag inte fick till midsommar. :P Och jag skulle döda för ett glas champagne...

    Gravsymtomer är fortfarande frånvarande, men jag försöker att njuta av det. i 6+ nåt måste man kanske inte känna nåt. Med sonen kände jag aldrig nåt förutom foglossning.

    Njut av sommarvärmen medan vi har den!
    Kram

  • zanila

    Linea, Ärta och Iliaca - Lycka till på VUL.

    Ang val av metod för abort måste jag säga att jag också skulle föredra kirurgisk abort, dels av känslomässiga skäl såklart och dels för att det är betydligt lättare fysiskt iom att man sover. Jag jobbar som jag nog tidigare nämnt på en gynavd och kan säga att det inte är många patienter som måste läggas in för att de fått infektioner efter kirurgiska aborter, det är bara någon enstaka procent som alls får det och ett fåtal behöver mer än tablettbehandling. Får man bara behandling i tid är det ingenting som ska påverka fertiliteten heller, det tycker jag alla våra läkare är noga med att påpeka. Får man inf.symtom ska man såklart inte dra sig för att söka hjälp så det var ju verkligen bra att du stod på dig Nea. Måste också säga att det inte direkt är något unikt att patienter som fått genomgå tvåstegsaborter får komma in igen för att de fått infektioner om de inte skrapats, och ju tidigare graviditetsvecka desto vanligare. Får väl lägga till att det senaste inte är något jag grundar på att ha läst vetenskapligt grundad fakta utan bara min egen erfarenhet.

  • kolla

    Hejsan,
    Tack Zanila och Nea för goda råd. Känns så mkt bättre att höra att det inte är så många skrapningar som medför infektioner. Tvärtom mot vad jag läst mig till men tror att jag är expert på att hitta det som man inte ska finna=)

    Ärta, förstår att det känns stressigt med mkp men skönt att höra att du slipper fixa med provet på annan ort utan hinner göra den efter att du kommer hem. Jag tycker det är rätt att du ska gå på U2 du kan ju ta det lite som du känner. Om det känns konstigt kanske du ska ta det lugnt men samtidigt så sa läkaren till mig förra gången att det bara var samma dag som man skulle vara stilla. Dagen efter kunde man jobba och gå ut med hunden. Jag har också planerat in massa saker efter mkp och abort, känner att jag inte vill ramla ner så totalt som förra gången utan att jag måste våga leva så gott det går. Håller tummarna för att allt ser bra ut på Vul. Vilket jag givetvis också gör för alla er andra också=)

    Satt nere på gården idag och då berättade en av mina grannar att de försökt bli gravida i 5 år. De kommentarer som hon och hennes man fått fr omgivningen påminner alltför väl om det vi fått höra efter att Isak somnade in. Man blir så trött, var finns människors empati? Blev ledsen för hennes skull, vi är så många som kämpar så hårt för ngt som många tar för självklart....

    Ta hand om er och ha en fin kväll

Svar på tråden IVF/PGD-tråden nummer 12!!!