Inlägg från: Bonanza |Visa alla inlägg
  • Bonanza

    HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?

    Vi VALDE att sätta vår dotter på förskolan, fyra dagar efter hon fyllt ett år. Hon började då gå ca 9-15, fyra dagar i veckan. Idag är hon snart två år, och stormtrivs.

    Den här diskussionen kommer upp ibland ja, och nej - jag förstår fortfarande inte. Förstår barnen inte? Oj, vad har ni för ungar? Vår dotter tog av sig i tamburen, gick in och sa "hejdå pappa". Jag TROR att hon fattade att hon skulle vara kvar ensam.

    Hon har från dag ett lekt med alla barn, idag har hon jättemånga kompisar och blir skitsur när hon inte får gå dit men storebrorsan får (t.ex. vid sjukdom).

    Har man dåliga erfarenheter av förskolan, eller stor övertro på sig själv som förälder förstår jag att man kanske tvekar. Men hur VÅGAR ni säga att det är dåligt för MITT barn?

  • Bonanza
    bondi skrev 2009-05-30 20:25:40 följande:
    Jag tror det är svårt för en ensamstående att prioritera så mkt, har jag fel? Är man inte väldigt beroende av sin egen inkomst? Dvs om man inte har en givmild o förmögen familj bakom sig elr likn. Antar att en ensamstående förälder måste ta ut fp 7 dgr/veckan o då räcker väl inte pengarna mer än strax över året? Så där ser jag inte hur man ska kunna prioritera? Vårdnadsbidraget täcker ju inte ens hyran? Så förklara gärna hur du/ni har ett val, som ensamstående o självförsörjande? Jag är som jag tidigare nämnt, genuint intresserad av att veta hur man GÖR för att klara av att skola in en 1åring? Rent känslomässigt? Ja. Stänger man av? Förlitar man sig på personalen? Det sistnämnda vore ju det bästa, för då är man väl såpass trygg med dessa. Tycker ändå att det är otroligt hur olika vi mammor är. Jag skulle trots den bästa personalen på jorden inte kunna släppa iväg en 1åring. Berätta gärna.
    Vad då stänger av? Förlitar sig på personalen gör man ju självklart. Så här gjorde vi:

    Gick dit, såg att hon lekte och hade skitkul, lämnade korta stunder i början och längre stunder sen. Inte en tår under hela inskolningen. På hela året har hon gråtit kanske 2-3 gånger vid lämning. Jättetufft för mammahjärtat att låta sin lilla unge leka med kompisar och ha skitkul. Verkligen jobbigt.
  • Bonanza

    CloudBerry the 1st skrev 2009-05-30 20:33:03 följande:


    Att sätta min 15-månaders finns inte på kartan de närmsta 10 månaderna.
    Nehej? Ditt val. Uppenbarligen är vi många som inte gör samma.
  • Bonanza
    bondi skrev 2009-05-30 20:37:31 följande:
    Jag riktade mig till alla de föräldrar som HAR ett val. Jag tycker inte att en 1åring har på dagis att göra öht. För stora grupper o för mkt personal. Tycker personligen att en 1åring kan passas av farmor osv som den väl känner igen men jag ser inte hur dagis kan vara nyttig för ett barn som för inte längesen kröp...
    Varför svarar du inte oss som har jättebra erfarenheter av att skola in ettåringar?
  • Bonanza

    Nej, jag tror inte heller att en ettåring BEHÖVER förskolan. Däremot betyder inte det att en ettåring inte kan ha det väldigt bra på, och få fördelar av förskolan.

  • Bonanza
    bondi skrev 2009-05-30 20:44:29 följande:
    Det är underbart att läsa att ditt barn bara grät 2 elr 3 ggr på hela dagisvistelsen! Det måste ju kännas bra att ditt barn trivts så bra! Vad vill du att jag ska svara på mer? Jag är glad för din skull
    Är du? Enligt dig så spottar du ju på mig. Mina handlingar borde ju förbjudas. Enligt dig så är det ju otroligt synd om mina barn. Jag undrar lite varför? Vad du har för belägg för det du säger.
  • Bonanza
    Åsalie skrev 2009-05-30 20:47:30 följande:
    Ni som skriver att ni blir sårade, "sparka på den som redan ligger" , svider att läsa m.m....ni verkar ju egentligen tycka som TS (eller som mig) och jag tycker det är jättetråkigt att ni tar tråden som negativ, jag sympatiserar med er verkligen, som måste lämna era jättesmå, men då kanske man bör undvika en sån här tråd. TS har ju inte menat att såra någon, hon vill bara veta hur de (som har ett val) tänker. Man måste väl få ställa frågan?? Bonanza, jag kan svara   fast frågan inte var riktad te mig... men jag tror säkert ditt barn har jätteroligt där bitvis, men jag hade inte vågat lita på det lilla man ser/hör/upplever i inskolning, vid hämtning/lämning hela vägen...jag har gått förbi förskolor där jag verkligen ser hur barn inte blir hörda/sedda...fröknar som inte ser när barn puttar andra barn m.m........
    Jadå, jag vet att det finns förskolor som inte verkar vara så bra som man tror. Vi bytte förskola med sonen för att vi insåg just det. Men i det här fallet, med vår dotter, vet vi faktiskt att hon har det bra. Dels för att vi får höra otroligt detaljerat om hennes dag, dels för att hennes storebror är där och har koll, dels för att hon berättar själv och dels för att vi bor ca 200 meter bort. Och hade hon inte trivts hade hon ju inte älskat det så mycket.

    Att barn blir puttade kan hända i lekparken när föräldrarna tittar bort, jag ser inte det som ett stort problem.
  • Bonanza
    bondi skrev 2009-05-30 20:48:50 följande:
    Spottar jag på dig? Vardå? Jag tycker synd om 1åringar som skolas in på dagis. Ja?
    Du skriver att du "inte spottar på dessa människor" om de som inte har något val. Jag har ett val. Ergo: du antyder att du spottar på mig.

    Jag undrar VARFÖR du tycker synd om min dotter?
  • Bonanza
    bondi skrev 2009-05-30 20:55:19 följande:
    JAG tycker synd om en 1åring som är på dagis. Det kan inte bli mer solklart än så. Kanske är det i MIG felet ligger. Det är kanske det bästa för en 1åring att befinna sig på dagis? Är det inte enklast att skola in dom då? Ju mindre de är? Vad sägs om dagis för 8-månaders? Det kanske går ännu enklare då? För då förstår dom ju ännu mindre Suck
    Och återigen: jag vet inte hur utvecklade dina barn är, men min unge förstod jäkligt mycket vid ett år. Nu är hon iofs mer begåvad än genomsnittet, men ändock: barn förstår mer än man tror!
  • Bonanza

    CloudBerry the 1st skrev 2009-05-30 21:16:46 följande:


    Min behöver inte mycket stimulans. Det räcke ratt umgås med mig eller storasyster och sova mycket. Att vänta på sin tur och dyl. går knappast lära en 1-åring, en 3-åring däremot är annat.
    Vad HAR ni för barn egentligen? Klart det går att lära en ettåring att vänta på sin tur. Det gör de på förskolan varje dag. Precis som att de äter själva, tvättar sig själva, dukar av själva osv osv. Delar med sig, tröstar varandra, leker tillsammans osv osv.

    Apropå lärande lär sig barnen visst saker på förskolan. Nu tycker jag inte att det ska vara det primära för barn i åldern 1-5, självklart inte. Men lär sig saker gör de nog. Min son har precis genomgått en minikurs i matte till exempel. Han är fyra.
Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?