Inlägg från: KickanAnnika |Visa alla inlägg
  • KickanAnnika

    HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?

    TS - Är du ute efter den politiska diskussionen om en snålt tilltagen föräldraförsäkring eller ska vill du ha försvarstal från de som skolar in tidigt? Känns mycket märkligt att angripa den gruppen föräldrar (vilket jag faktiskt tycker att du gör). Är det inte det du är på jakt efter borde det ju vara föräldraförsäkringen du angriper, eller hur? Men det är föräldrarna som ska försvara sig här som jag förstår det och vi kan inte försvara/förklara varför föräldraförsäkringen ser ut som den gör.

    Jag föredrar att skola in min 1-åring för att vara på förskola någon timme per dag medans det forfarande finns föräldradagar kvar, istället för att vänta och tvingas skola in min 2-åring på fulla dagar.
    Allvarligt talat, vi är ganska styrda av föräldraförsäkringen. En försäkring som är en av världens bästa! Jag tycker att det är ganska förmätat att beklaga den.
    Jag har valt att arbeta heltid för att barnen (3,5 och 5) ska få korta dagar på förskola. Detta innebär att barnet som nu beräknas födas när som kommer att behöva skolas in mycket tidigare. Halvtid ger ingen fet FP och då måste vi ta sju dagar i veckan för att klara ekonomin.
    Jag var hemma länge med de andra två och kände att jag inte ville skola in den. Då hade vi andra valmöjligheter än nu. Jag förutsätter nånstans att alla gör de val som är bäst för just dem och tycker inte riktigt att någon annan har rätt att ifrågasätta dem.

    Och en förskola med ingen som helst trygghet? Nej, den förskolan väljer inte jag. För övrigt anser jag att kontakten med andra vuxna är den viktigaste första tiden på förskola om det handlar om ett litet barn. Att kunna ty sig till andra vuxna än mamma och pappa är en förmån som jag ser det.

    Och nej, du behöver inte lida med oss som ska skola in nästa barn vid 14 månaders ålder. Vi är nöjda med vårt val, det passar vår familj.

  • KickanAnnika

    TS:
    "Tycker ändå att det är otroligt hur olika vi mammor är. Jag skulle trots den bästa personalen på jorden inte kunna släppa iväg en 1åring. "

    Du utgår bara från dig själv som uppenbarligen har ett val. Vi har svårt att få föräldradagarna att räcka tills att barnet är 3 år eller så faktiskt. Lika svårt har vi att ta med barnen på våra arbeten eller vara hemma utan inkomst.
    Om det så bara fanns en skitförskola att tillgå fick vi nog vackert ta det alternativet (för att du hårddra det riktigt).
    Det handlar inte om hur vi är som förälder, hur jobbigt det är för oss att "släppa iväg" barnen etc. Förstår du det?

    Finns det alls någon nyans mellan att ha sin 1-åring någon timme om dagen på fsk eller heltidsdagar? Är det skitsamma vilket, det är bara skit att lämna sitt barn på förskola?

    Jag förstår fortfarande inte - är det systemet eller föräldrarna det är fel på?

  • KickanAnnika

    TS:
    Så dina val är m a o de rätta för alla?
    Jag måste fråga; har du någon mer formell utbildning om barns utveckling eller detta grundar sig på bara egna känslor?
    Det är riskabelt som jag anser det att alls angripa någon för de val de gör när man får förmoda att man gjort det bästa val man kunnat.

    Du menar att man ska vara hemma så länge det bara går? Och hur länge är det? Hur många inbillar du dig har ett egentligt val att vara hemma så länge som ni?
    Och sen då? Ut i arbetslivet på heltid?
    Vi väljer som sagt att skola in innan FP-dagarna faktiskt är slut, för att minimera timmarna på förskola. Superbra tycker jag. Försvara det för dig? Nja...
    Läskigt att det är så svart och vitt för dig.
    Bara om man inte har något val är det ok att skola in vid 1 år. "Lider" då de barnen per automatik mindre på förskolan? För det låter som om det är synd om de barnen vars föräldrar fattar aktiva val grundade på vad de anser är bäst.

  • KickanAnnika

    TS:
    Du kanske faktiskt ska ta till dig att folk känner sig angripna? Vad du menar och hur det uppfattas av andra behöver nödvändigtvis inte vara samma, eller hur?

    I grunder håller jag med dig. Jag tycker inte att det är det ultimata att 1-åringar är på förskola, men då är det oavsett vad föräldrarna har för val. Och jo, det är valen och föräldrarna du angriper.

    Inte nånstans kan jag läsa vad du har för lösning på "problemet" och jag har mycket svårt för den sortens kritik.

  • KickanAnnika
    ODS skrev 2009-05-31 23:00:05 följande:
    har bara läst ts, håller med tillfullo! min. gränsen borde vara 1,5år med rätt till dispens om så måste.
    Du menar att man skulle inte få lov att skola in tidigare?
    Då antar jag att du har en bra konkret och kreativ lösning till de familjer där föräldradagarna är slut vid året?

    Har inte varit med om maken till naiv tråd på länge.
  • KickanAnnika
    sannispannisen skrev 2009-05-31 23:06:29 följande:
    Jag lider med dom som måste skola in vid 12 månader, det är ju bara bebisar.min dotter på 11 månader har gått sen hon var åtta, men känns ändå liten, och ännu mindre känns dom som knappt kan krypa ens.
    Lider du med dem som gör det aktiva valet att skola in vid 12 månader också?
    Är det föräldrarna eller barnen det är synd om?
  • KickanAnnika

    Jag kräver att jag känner samma förtroende för de jag lämnar mina barn till oavsett vilket av barnen det handlar om, dvs oavsett barnets ålder. Jag antar att det handlar om att lita på andra i första hand. Så något tycka synd om tror jag är överflödigt.

  • KickanAnnika
    sannispannisen skrev 2009-05-31 23:09:11 följande:
    barnet och föräldrarna, hur man kan vara så dum att skola in vid 12 månader frivilligt förstår jag inte.men dom vet väl inte bättre antar jag.
    Nja, jag är ingen särskilt "dum" människa faktiskt. Snarast klok och ansvarstagande med distans till det mesta och förmågan att fatta egna välgrundade beslut.

    Helt otroligt så många som "vet bäst".
  • KickanAnnika
    bondi skrev 2009-05-31 23:11:51 följande:
    Nej, dom gör väl inte det.. Tyvärr.Tycker flertalet dagisförespråkare till 1åringar (som har ett VAL) borde ta sig tid ett gäng timmar o faktiskt studera hur en 1åring fungerar mentalt.
    TS, jag har inte fått svar på flera av de frågor jag ställt innan in tråden:
    Har du någon formell utbildning i ämnet?
    Om inte - med all respekt; du kanske inte ska uttala dig så himla mycket om just den biten.

    Det måste vara alldeles fruktansvärt handikappande att leva i en så svart-vit-värld...
Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?