• Anonym
    Äldre 4 Jun 22:01
    14809 visningar
    58 svar
    58
    14809

    Jag är stämd på verkställighet

    Jag har fått en ansökan om verkställighet av umgänge från barnets pappa. Vad som hänt är att jag vägrat öppna dörren när pappan kommer för att hämta barnet. Detta för att han koncekvent vägrar att lämna barnet tillbaks till mig. Han menar ett det är upp till mig att komma och hämta barnet om jag vill det. Jag har de senaste 5 umgängestillfällena tvingats göra detta eftersom barnet förstås måste komma hem. Innan jag valt att inte öppna dörren har jag informerat honom om att är han villig att även läämna åter barnet öppnar jag naturligtvis. Det har länge varit en konflikt om hur hämtning och lämning ska gå till. Vi bor dock bara 11 km ifrån varandra. Konflikten är lång och ingående och det är inte ett alternativ för mig att hämta barnet hos honom. Vi har gemensam vårdnad och ett umgängesschema från TR, dock inget beslut på vem som ska ombesörja dessa resor. Enligt vad jag har fått fram så åligger det umgängesföräldern.
    Jag vill inte ha några frågor eller åsikter om varför jag valt att inte "hjälpa till" med resorna, jag har orsak.
    Nu undrar jag, vad tror ni som kan, ska jag oroa mig för detta, hur ska jag agera?

  • Svar på tråden Jag är stämd på verkställighet
  • Anonym
    Äldre 5 Jun 00:34
    #1

    Jag är inte så kunnig på detta område vill jag först och främst berätta. Sedan angående din fråga så tänker jag mig att det beror på ditt skäl att inte hämta barnet, faktiskt. Jag frågar dock inte om din orsak. Jag menar bara att om t.ex. skälet är att du inte har bil och det går dåliga bussförbindelser och ni bor på landet, ja då är det väl ett rimligt skäl att han både hämtar och lämnar.

    lite mer info kanske:

    www.familjeliv.se/Forum-4-117/m42754593.html

  • Anonym
    Äldre 5 Jun 00:39
    #2

    pappan till mitt barn och jag har tjaffsat massor om just detta. Nu har jag iof barnet hela tiden och pappan vill inte ha umgänge så jag vet inte hur det fungerar egntligen mer än att han har sagt så här:
    Jag vill inte att du flyttar till grann komunen för de blir jätte lång för mig att hämta och lämna om jag nån gång skulle vilja träffa barnet!

    han hävdade att det var han som skulle stå för allt sånt och att det alltid var så. och om de nu är så så är de ju bara för dig att förklara varför så borde de inte vara nån fara. men ring till famrätten och hör vad som gäller vid hämtning och lämning

  • Anonym
    Äldre 5 Jun 04:37
    #3

    fast det bästa är väl ändå att man använder sig av dagis eller skola..den som ska ha barnet på helgen hämtar på dagis på fredagen,lämnar sen på måndag morgon..det tyckte vi var smidigt! iaf om man inte kommer överrens..sen läste jag någonstans att det bästa är annars om man inte kan göra så..att den som ska lämna ifrån sig barnet för helgen åker och lämnar barnet dit den ska..för då vet man att ev lekar är avslutade..istället för den andra föräldern kommer och avbryter mitt i en lek för att hämta.
    dvs du ser till att barnet kommer till pappan när han ska ha barnet,han lämnar tillbaka på söndagen.

  • Anonym (123)
    Äldre 5 Jun 06:54
    #4

    Det är umgängesföräldern som ska stå för allt det praktiska kring hämtning och lämning. Där är lagen tydlig.

    Däremot vet jag inte om det ses som ett giltigt skäl att hålla barnet hemma. Istället för att blanda in barnet i konflikten och undanhålla föräldern från barnet så skulle du kunna ta saken till domstol för att de ska fastställa vem som ska hämta och lämna.

  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 5 Jun 12:23
    #5
    Anonym skrev 2009-06-05 00:39:08 följande:
    pappan till mitt barn och jag har tjaffsat massor om just detta. Nu har jag iof barnet hela tiden och pappan vill inte ha umgänge så jag vet inte hur det fungerar egntligen mer än att han har sagt så här: Jag vill inte att du flyttar till grann komunen för de blir jätte lång för mig att hämta och lämna om jag nån gång skulle vilja träffa barnet!han hävdade att det var han som skulle stå för allt sånt och att det alltid var så. och om de nu är så så är de ju bara för dig att förklara varför så borde de inte vara nån fara. men ring till famrätten och hör vad som gäller vid hämtning och lämning
    Familjerätten menar att det är UFs ansvar.
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 5 Jun 12:27
    #6
    Anonym skrev 2009-06-05 04:37:34 följande:
    fast det bästa är väl ändå att man använder sig av dagis eller skola..den som ska ha barnet på helgen hämtar på dagis på fredagen,lämnar sen på måndag morgon..det tyckte vi var smidigt! iaf om man inte kommer överrens..sen läste jag någonstans att det bästa är annars om man inte kan göra så..att den som ska lämna ifrån sig barnet för helgen åker och lämnar barnet dit den ska..för då vet man att ev lekar är avslutade..istället för den andra föräldern kommer och avbryter mitt i en lek för att hämta.dvs du ser till att barnet kommer till pappan när han ska ha barnet,han lämnar tillbaka på söndagen.
    Men barnet är under året och går inte på förskola. Umgänget handlar bara om 3 timmar.
  • Anonym
    Äldre 5 Jun 12:27
    #7
    Anonym skrev 2009-06-05 12:23:54 följande:
    Familjerätten menar att det är UFs ansvar.
    Nej det är bägges ansvar. Ett ansvar att hämta och lämna ålägs ALDRIG endast en förälder. Hur idiotiskt skulle det vara egentligen? Att en förälder åläggs så mycket skyldigheter konsekvent.

    Det var så innan, när skillsmässor var ovanliga och männen tjänade mer än kvinnorna. Nu råder andra tider. Fler skillsmässor jämställda löner och lika mycket ansvar vid umgängeshämtningar för bägge föräldrarna. Alltså begår du fel.
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 5 Jun 12:30
    #8

    Anonym (123) skrev 2009-06-05 06:54:52 följande:


    Det är umgängesföräldern som ska stå för allt det praktiska kring hämtning och lämning. Där är lagen tydlig.Däremot vet jag inte om det ses som ett giltigt skäl att hålla barnet hemma. Istället för att blanda in barnet i konflikten och undanhålla föräldern från barnet så skulle du kunna ta saken till domstol för att de ska fastställa vem som ska hämta och lämna.
    Det kommer ju upp till domstol nu, min förhoppning är att vi får ett beslut på det.
    Men var hittar du det om att UF ska stå för det praktiska i lagen? Jag hittar bara det ekonomiska..
  • Anonym Trådstartaren
    Äldre 5 Jun 12:32
    #9
    Anonym skrev 2009-06-05 12:27:59 följande:
    Nej det är bägges ansvar. Ett ansvar att hämta och lämna ålägs ALDRIG endast en förälder. Hur idiotiskt skulle det vara egentligen? Att en förälder åläggs så mycket skyldigheter konsekvent. Det var så innan, när skillsmässor var ovanliga och männen tjänade mer än kvinnorna. Nu råder andra tider. Fler skillsmässor jämställda löner och lika mycket ansvar vid umgängeshämtningar för bägge föräldrarna. Alltså begår du fel.
    Har du referens?
  • Svarta­moln
    Äldre 5 Jun 12:32
    #10

    Här hämtar den förälder som ska få hem tösen, vilket i min mening måste kännas positivare - man blir "hem hämtad" ist för "bort lämnad" :)

    Självklart, om så är, kan vi ställa upp och köra också ibland, men regeln är den som ska få hem hämtar.

Svar på tråden Jag är stämd på verkställighet