• h8him

    Jag är stämd på verkställighet

    Anonym skrev 2009-06-05 12:27:59 följande:
    Nej det är bägges ansvar. Ett ansvar att hämta och lämna ålägs ALDRIG endast en förälder. Hur idiotiskt skulle det vara egentligen? Att en förälder åläggs så mycket skyldigheter konsekvent. Det var så innan, när skillsmässor var ovanliga och männen tjänade mer än kvinnorna. Nu råder andra tider. Fler skillsmässor jämställda löner och lika mycket ansvar vid umgängeshämtningar för bägge föräldrarna. Alltså begår du fel.
    Du har fel. Det anses ligga i umgängesförälderns intresse att se till att umgänget blir av så umgängesföräldern är den som ansvarar för hämtning och lämning. I särskilda fall kan boendeföräldern bli skyldig att hämta eller lämna, men det är inte normen när det gäller umgänge.
  • h8him
    Anonym skrev 2009-06-05 18:15:45 följande:
    Nej du har fel. Det anses vara bäst för barnet att ha fullgod kontakt med bägge sina föräldrar. Det står till och med i lagboken, således inte alls umgångesförälderns intresse. Dessutom gnälls i media om hur vissa pappor inte tar ansvar. Jag tror vi nog kollektivt kan hålla med om att det inte är papporna som samhället arbetar för, utan för barnen. Därefter står det i lagboken endast att separerade par ska samarbeta om hämtning och lämning av barnet. Lagtexten är alltså inte komplett. Men hittar du lagtext som säger att umgängesförälder alltid ska hämta och lämna barnet, så dela gärna med dig. Jag väntar med spänning. Familjerätten i mitt område rekommenderar i alla fall delat ansvar i liknande situationer. Så om du vill så kan jag ge dig telefonnummer till dom så du kan ringa och höra efter själv.
    Jag behöver inget telefonnummer. Din familjerätt har fel om de påstår att huvudansvaret för umgängesresorna ligger på boföräldern. "Huvudregeln är att det är umgängesföräldern som svarar för kostnader för resor m.m. i samband med umgänget. Om avståendet mellan föräldrarna är betydande kan boföräldern tvingas hjälpa till. Denna hjälp skall ske utifrån boförälderns ekonomiska möjligheter. Med ett betydande avstånd avses normalt att avståndet är minst 10 mil."
  • h8him

    Ts! Har du praktisk och ekonomisk möjlighet att hämta barnet? Om du har det och kan hämta utan alltför stort problem för dig så är det bästa, från din sida, att hämta som det ser ut idag. Sen bör du se till att få med ansvar för hämtning och lämning i en framtida dom eller godkänt avtal.

  • h8him

    Noas mamma skrev 2009-06-06 01:07:43 följande:


    Om barnet bor tillsammans med endast en förälder skal den föräldern ta del av kostnaderna för de resor som föranleds av barnets behov av umgänge med den andre föräldern. Det skall ske efter vad som är skäligt med hänsyn till föräldranas ekonomiska förmåga och övriga omständigheter. (6 kap 15 b paragraf FB) frågan om fördelning av resekostnader skall ses som en del av frågan om umgänge (6 kap 17 paragraf FB) texten kommer härifrån ligger under 6.
    Ja, ta del av kostnaderna ja (om det överstiger 10 mil som är praxis) men inte genomföra resorna! Stor skillnad!
  • h8him

    Noas mamma skrev 2009-06-07 01:24:44 följande:


    OCH om jag hade hittat nåt om dessa 10 mil som du pratar om så hade jag refererat till det oxå! men de har jag inte hittat! så du kan kanske leta fram de så att TS kan kolla på det! det enda jag hittade om dessa 10 mil (40 mil) va från passagen. och passagen debatt finner jag inte som en trovärdig källa
    Va? Ts bor 11 km från barnets pappa. Varför ska du blanda in normen om 10 mil? Den är irrelevant i sammanhanget. Passagen debatt är ingen tillförlitlig källa, men det är inte heller Fl när det gäller familjejuridik!

    Duger Socialstyrelsens skrifter? "Om barnet bor tillsammans med en förälder och ska
    umgås med den andra föräldern som bor på annan ort,
    ska boföräldern ta del i resekostnaderna efter vad som
    är skäligt med hänsyn till föräldrarnas ekonomiska för-
    måga och övriga omständigheter. Det är endast kostna-
    der av någon betydenhet som bör beaktas, t.ex. om av-
    ståndet mellan bostadsorterna är relativt stort. En rikt-
    punkt kan vara att avståndet överstiger tio mil enkel
    resa. Föräldrarna kan få hjälp av socialtjänsten (familje-
    rätten) att räkna fram hur kostnaderna skall fördelas
    och skriva avtal om fördelningen."
    www.socialstyrelsen.se/NR/rdonlyres/E8629920-80F1-44FF-A8EF-25B6ADF251A9/6165/200611432.pdf
Svar på tråden Jag är stämd på verkställighet