• k girl

    Värde av skog??!!

    Skogsmark utan skog är inte värt särskilt mycket, även om jag tycker att 2500 låter väldigt lågt räknat. Lite huvudräkning ger att vi gav ungefär 15000/ha, då ligger priserna i norr lägre än vad de gör i söder (vi har köpt av våra svärföräldrar, vilket har påverkat priset - andra skogsaffärer i byn har betingat ett betydligt högre pris). Virkesförrådet är ganska stort och består av såväl plantskog som gallringsskog och slutavverkningsskog. Vår slutavverkningsskog har ett värde på ca 1 000 000 räknat på sammanlagd skogskubikmeter. Ofta räknar man priser på just virkesförrådet, m3sk, så det är lite vanskligt att översätta de priserna direkt till ha.

    Värdet på marken regleras av andelen produktiv mark/impediment, virkesförråd, bonitet mm. Vidare styrs värdet av hurdan skogen är (kalmark, plantskog, gallringsskog, slutavverkning mm). Därtill kan tillkomma värde för eventuell jakträtt.

  • k girl

    Kan tillägga att bankerna uppskattar relativt nyplanterad skog mycket. Det värderas högre än gallringsskog/slutavverkningsskog. Att nyplantera är således en väldigt god investering för fastighetens värde.

Svar på tråden Värde av skog??!!