Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling - barnets födslorätt (7:e tråden)

    abuelita skrev 2009-06-22 13:29:26 följande:
    Det blev något fel på inlägg nr 2. Jag tror det beror på att jag la in en mailadress där. Har märkt  förut att det kan bli knas då, inte minst på min presentationssida..  Ska göra ett nytt försök . Återkommer strax.
    NYA RIKTLINJER FÖR AVNAVLING
    Tidig avnavling - det vill säga inom 20 sekunder efter födelsen har varit praxis på de flesta svenska förlossningskliniker de senaste decennierna.
    Den nya rekommendationen är dock att barnet avnavlas först efter 2–3 minuter och efter 30–120 sekunder när det gäller för tidigt födda (beroende på hur snabbt de måste tas till neonatalavdelningen). Innan avnavling så skall barnet först hållas under placentanivå i 30 sekunder.
    Sen avnavling gäller även vid kejsarsnitt.

    PROV PÅ NAVELSTRÄNGSBLOD rekommenderas även i fortsättningen men det skall då tas ifrån intakt navelsträng så att barnet inte går miste om blod och stamceller via navelsträngen.

    FÖRDELAR MED SEN AVNAVLING
    Förutom att barnet får bättre järnvärden vid sen avnavling får det tillgång till viktiga stamceller som kan förebygga sjukdomar senare i livet.
    Det blod som är kvar i moderkakan vid födseln, och som då pulserar över till barnet, är ca 1 deciliter vilket motsvarar cirka 2 liter hos en vuxen människa.

    I FLERA DECENNIER har rutiner för avnavling av nyfödda barn diskuterats och tillvägagångssättet har varierat kraftigt mellan olika kliniker. Vid ett symposium anordnat av Svensk förening för perinatalmedicin hösten 2007 gjordes en kritisk genomlysning av evidensläget. Efter mötet fick en arbetsgrupp med representanter för barnmorskor, obstetriker och barnläkare uppdraget att utarbeta förslag till nationella riktlinjer. Rapportens innehåll har granskats av Barnmorskeförbundet, Svensk förening för obstetrik och gynekologi och neonatalsektionen av Svenska barnläkarföreningen.

    WHO har haft rekommendationen om sen avnavling sedan oktober 2006:
    ”Because of the benefits to the baby, the cord should not be clamped earlier than is necessary for applying cord traction in the active management of the third stage of labour. (weak recommendation, low quality evidence) For the sake of clarity, it is estimated that this will normally take around 3 minutes”.
    Rapport sände den 18:e oktober 2008 ett längre nyhetsinslag om de förändrade rutinerna (#/video/1282768 , skriv Nyfödda går miste om viktigt blod i sökrutan).
    Läkartidningen presenterade den 23 oktober 2008 det nya vårdprogrammet med riktlinjer för avnavling (
    ).

    Barnmorskeförbundet presenterade 24 oktober på sin hemsida de ändrade rutinerna för avnavling.
    Trots detta har inte alla sjukhus i Sverige övergått till de nya rutinerna och informationen har inte nått ut till barnmorskor på mödravårdscentraler.
    Blivande föräldrar uppger att de inte fått information om sen avnavling trots att rutinerna uppges ha blivit ändrade. Det verkar finnas en motsträvighet i att vilja ändra rutinerna, en motsträvighet som i allra högsta grad drabbar barnet.

    Referenser
    Barnmorskeförbundet, 2008

    Hämtad: 2008-12-05
    Läkartidningen, 2008

    Hämtad: 2008-12-05
    WHO Recommendations for the Prevention of Postpartum Hemorrhage. October 2006, s. 15.
    Rapport
    #/video/1282768

    playrapport.se/www.barnmorskeforbundet.se/images/content/doc...www.barnmorskeforbundet.se/sv/nyheter/nyarikt...www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=...playrapport.se/
  • abuelita
    adams family skrev 2009-06-22 13:45:21 följande:
    Hittade dig nu får du bvara se till att acceptera min förfrågan.
    Done! 
  • abuelita

    I inlägg 26 blev det också knas, trots att jag inte la in någon mailadress.
    Nu försöker jag inte igen. Texten finns  i inlägg nr 1 i förra tråden.

  • abuelita
    Emsingen76 skrev 2009-06-22 15:19:24 följande:
    Nu har jag också lagt till dig som vän på FB!Läser ofta i tråden men skriver inte så ofta. Ska försöka skärpa mig och kontakta FL-tidningsredaktionen. Men tar det en dag när jag känner mig piggare och när dottern sover.
    Och jag har nu bekräftat dig som vän   

    Hoppas du känner dig piggare snart då. Inte för tidningens skull alltså, utan för din egen

    Man kan ju lägga ut den här tråden på facebook också.  Det har jag gjort en gång.  Det står ett lite f där uppe till höger.
  • abuelita
    bumsis mamma skrev 2009-06-22 18:21:11 följande:
    Skriver här för att tråden ska komma på mina favoriter. Måste skriva förlossningsbrev snart så man kan slappna av sen o bara gå o vänta in den där stora dagen.
    Har du tänkt använda dig av förlossningsbrevet i inlägg 1 här ? 
  • abuelita
    abuelita skrev 2009-06-22 11:14:47 följande:
    Några tips på hur man kan hjälpa till att sprida det här, förutom att puffa den här tråden då och då:

    *Gå runt i andra trådar här på FL och tipsa om den här tråden (man får dock ta risken att vissa  blir sura och tycker man är OT).

    * Starta egna trådar i andra familjeforum (går förstås bra att kopiera av det jag skrivit i TS m.m.)

    * Skriva insändare, både i aftonbladet/expressen m.fl. stora tidningar, och i lokaltidningar.
    * Blogga.

    * Sprida information på Facebook. Man kan lägga t.ex. ut youtubes .

    * kontakta Barnombudsmannen, Rädda barnen, Socialstyrelsen,  sjukvårdsmininsterna, Socialministern, m.m.

    * Tipsa media. Både tidningsredaktioner , enskilda journalister, nyhetsredaktioner, Kalla Faktas och  Uppdrag granskings redaktioner, m.m.

    * Prata om avnavling på informationsmöten för gravida, och när det är visning på förlossningsavdelningar (som du SchumiFerrari ju redan har  gjort)  om man ska föda på ett sjukhus som ännu inte följer riktlinjerna.

    * Skicka ut massmail, med kort och informativ text (så att folk orkar läsa)   och några valda länkar.

    * Kontakta nyckelpersoner i föreningar o.dyl. som har med cp, autism m.m. att göra. 

    I de allra flesta fall talar man dock för döva öron, men så händer det någon gång då och då, om man är riktigt ihärdig, att man lyckas nå fram till någon, som sen i sin tur lyckas nå fram till någon, o.s.v.

    Om någon kommer på några fler tips så berätta gärna här i tråden.  
    Åh åh åh tjejer, vi måste höja våra röster för att höras!!! (progglåt från min ungdom) och inte låta chefsläkare, landstingspolitiker m.fl.  bestämma om våra förlossningar  över våra huvuden.

    ">

  • abuelita
    bumsis mamma skrev 2009-06-23 09:20:06 följande:
    Tror att jag tar vissa bitar av det men jag har ännu fler krav. Har ett barn med ds som fick diagnos vid nästan 4 års ålder. Hade de lyssnat lite mer på oss hade det upptäckts på bb. Hon har mosaikformen där det inte syns men märks. Hon var väldigt skakig o jag sa till att det var fel på hon redan vid födslen men jag var ju "bara" mamma så att nått var fel ville de inte kännas vid.
    Ååh vad arg jag blir. NÄR ska de lära sig att lyssna på mammor!?!?

    Som sagt: Åh åh åh tjejer, vi måste höja våra röster för att höras!
  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-06-23 10:25:12 följande:
    Har just sett The other side of the glass och tårarna sprutar av ilska och sorg.. .Hur kan man bara göra så???
    Precis samma reaktion som jag ! 

    Ja du, det beror förstås på att de är totalt okunniga om att ett nyfött barn är en  fulllkomligt medveten och kännande varelse. Jag man har nog aldrig så starka känslor som när man är nyfödd, i synnerhet under de första 5 minuterna i livet.

    Den första läkare i modern tid som kunde se födelsen ur barnets perspektiv var den franske obstetrikern Frederick Leboyer,  författare till Birth without violence, på svenska Födas utan våld. Den hade vi som kurslitteratur när jag gick en vidareutbildning för neonatalbarnsköterskor för nästan 30 år sen. Men ändå har de här kunskaperna inte nått fram till förlossningspersonal.  Skrämmande!!!

    Jag skrev faktisk om det här i en kommentar till en artikel om avnavling i British Medicla Journal 2007.
    http://www.bmj.com/cgi/eletters/335/7615/312  Scrolla ner till nr 3 från slutet (jag har skrivit även nr 4 från slutet)
  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-06-23 11:46:26 följande:
    Speciellt ledsen och arg blev jag när de visade den mamman som läkaren slet barnet ur famnen på! Hade någon gjort så med min lille Noa så hade jag blivit vansinnig! Eller om de gör så med Smurfen.
    Detta förekommer tyvärr ständigt inom svensk förlossningsvård också. Så fort de anser att barnet kanske inte är tillräckligt piggt så är de där och navlar och och sliter bort barnet från mamman och utsätter det för traumatiksa upplevelser som finns kvar i det undermedvetna under resten av livet.
    Det är inte minst därför det är så viktigt försöka nå ut till ansvariga inom och över förlossningsvården med att barnet mår bäst av att få sin placentatransfusion och att HLR därför måste göras med intakt navelsträng, som de gör på t.ex. Darlington Memorial Hospital i England.
    (David JR Hutchon, som ligger bakom att detta har införts på detta sjukhus, har skrivit kommentarer till samma artikel i BMJ som jag länkade till i förra inlägget)
  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-06-23 10:25:12 följande:
    Har just sett The other side of the glass och tårarna sprutar av ilska och sorg.. .Hur kan man bara göra så???
    För er som inte hittar filmen så är det den här

    ">



    Den finns i TS under namnet Finally a birth film for fathers. Den försvann nämligen från youtube under sitt rätta namn, men nu hittar man den där igen när man söker på The other side of the glass.

    F.ö. så blir jag väldigt glad när någon kommenterar det jag länkar till. Men det är det nästan aldrig någon som gör. Tack SchumiFerrari!  
Svar på tråden Sen avnavling - barnets födslorätt (7:e tråden)