• Anubisa

    Arbetslös efter föräldraledighet!

    Jag är föräldraledig nu men när föräldraledigheten tar slut så kommer jag att vara arbetslös (pga att jag flyttade till annan ort under föräldraledigheten).

    Måste jag då göra slut på alla föräldraledighetsdagar innan jag "får" vara arbetslös och få a-kassa?

    Om jag till exempel är hemma med föräldraledighet tills sonen är 1 år och därefter vill börja jobba. Då ska ju jag anmäla mig som arbetslös på arbetsförmedlingen men frågan är alltså, får jag stå som arbetslös och få a-kassa för min arbetslöshet om jag har föräldrapenning kvar att ta ut?

  • Svar på tråden Arbetslös efter föräldraledighet!
  • Anubisa

    Aha, det låter ju iaf bra det. Jag vill inte slösa bort alla mina dagar vid den tidpunkt då jag faktiskt vill kunna jobba.

    men blir det inte muppigt om man exempelvis tar ut 3 fp dagar och står arbetslös 2 dgr i veckan. Både arbetsförmedlingen och jag vet ju att ingen kommer anställa mig 2 dgr i veckan och då lär jag väl inte få a-kassa för de dagarna?

  • Anubisa
    Nalle Puh73 skrev 2009-07-29 22:05:12 följande:
    Akta dig för att göra så. Jag frågade mitt fack om det var ok och det var det men hon varnade mig för att göra så då akassan då kan annse att man inte är arbetsökande på heltid längre och då sänka din tid du har rätt att stämpla. Jag hade tänkt stämpla 75% och fp 25% men hon sa att tar man ut så så kommer dom att ändra så jag bara skulle ha rätt att stämpla 75 % ifortsättningen. Hoppas ni fattade nåt av mitt svammel.
    Ok tack för det tipset!

    Men det är ju bra muppigt det också. Visst kan de ju anse att man inte är arbetssökande på heltid för det är man ju inte. Om jag tar ut fp 25% så är jag ju bara arbetssökande för 75%. Men de borde ju inte kunna sänka ens rätt att stämpla för 100% den dag jag vill stå som arbetssökande 100%.

    Jag kan alltså bara stå som arbetslös 100% om jag ska ha rätt att stämpla för 100% i framtiden? Hur skulle det då ha blivit om jag till exempel blir erbjuden ett deltidsjobb på 50%? Då skulle jag ju måsta stämpla 50%, skulle det också kunna sänka min framtida stämpling?
  • Anubisa

    Har jag förstått detta rätt:

    Om jag går med i ams program så kommer jag att behöva jobba ihop nya a-kassedagar, och om jag inte går med i programmet så kommer jag att bli avskriven från arbetsförmedligen och därmed förlora min a-kassa. Det spelar alltså ingen roll vad jag gör, jag får bara a-kassa i de första 90 dagarna alltså?

    Sen läste jag något ännu värre idag, en regeländring. Det stod att när det gäller ersättning från a-kassan så räknade man tidigare på de senaste 12 månaderna man hade arbete men nu räknas det på de senaste 12 månaderna oavsett vad man gjort. Betyder det att den a-kassa jag får efter min föräldraledighet kommer att räknas på vad jag haft i föräldrapenning och inte på det arbete jag hade innan föräldrapenningen. Jag tar ju ut bara 3 dgr i veckan så om min a-kassa räknas på den inkomst jag har nu så blir det ju ingenting jämfört med om den skulle räknas på det jobb jag hade innan föräldraledigheten. Det är ju ingen liten skillnad man talar om. Då är det ju banne mig ingen mening man är med i a-kassan.

  • Anubisa
    Phlippan87 skrev 2009-07-30 18:19:52 följande:
    90 dagar som inskriven så blir du erbjuden ett program för långtidsarbetslösa, tackar du nej riskerar du att förlora a-kassan, tackar du ja får du ersättning från fk istället, den ersättningen är då den samma som din a-kasse-ersättning är så du kommer bara märka skillnad på att det är "enklare" då det bara är en gång/månad som närvaropappren ska skickas in till fk
    Ah, tackar, det var bra förklarat :) Det är alltså helt enkelt så att ersättningen kommer från annat håll än a-kassan, nämligen försäkringskassan. Då är det ju bara bra, klart man vill ha ngn åtgärd om man blir erbjuden det efter 90 dagar. Inge kul att vara arbetslös direkt.
  • Anubisa
    Phlippan87 skrev 2009-07-30 21:42:18 följande:
    det man då får är aktivitetsstöd, finns mycket mer att läsa på både ams.se och fk.se är man mellan 18 och 24 är det jobbgaranti för ungdomar man erbjuds, jobbcoaching och praktik, är man 25 eller äldre är det jobbpraktik istället (som jag uppfattat det)
    Men betyder detta (som ngn skrev ovan) att då förlorar man alla sina a-kasse dagar och måste jobba ihop nya? Altså, vad händer när jobbpraktiken är över så att säga? Har man ingen a-kassa då?
  • Anubisa

    Det låter hårt att a-kasse dagarna försvinner efter den där åtgärden. Man betalar ju väldigt mycket till a-kassan per år så frågan är ju om det är värt att vara med om man sen bara får a-kassa de där första 90 dagarna. Fast det är det nog ändå om jag tänker efter. Men det låter ändå hårt att man inte får ngn ersättning från nånstanns när man har avslutat den där åtgärden. Då får man innerligt hoppas att den leder till ett jobb, det vore ju det allra bästa!

  • Anubisa
    LillaFlamman skrev 2009-07-31 15:23:25 följande:
    Vissa a-kassor kräver inte att du ska vara inskriven på Arbetsförmedlingen heller utan det finns privata arbetsförmedlingar som har andra regler men om man kan vara inskriven i en privat beror på din a-kassa
    Hmm, vad finns det privata arbetsförmedlingar?
  • Anubisa
    LillaFlamman skrev 2009-07-31 21:39:34 följande:
    Ska finnas flera stycken, Jag har varit hos en som heter KFG, jättebra dom gör massor för att leta jobb till folk, alltså ringer till företag och "tjatar", de får även in jobb som inte kommer upp på AMS hemsida, dock så krävs lite mer engagemang att vara med där men det leder ofta till jobb, tror Sensus kan räknas som arbetsförmedling nuförtiden med
    Tack för tipsen! Inte bara detta inlägg utan dina övriga har givit mig mycket bra info. Jag har aldrig ens vetat att det fanns provata arbetsförmedlingar. Jag ska även kolla med min a-kassa vad som gäller för mig, om jag får vara med i en sån arbetsförmedling ifall det skulel behövas osv.
Svar på tråden Arbetslös efter föräldraledighet!