Inlägg från: dendertina |Visa alla inlägg
  • dendertina

    Jobbigt med svärmor som inte nämner sitt första barn som dog...

    Min svärmor fick sitt första barn för över trettio år sedan, en pojke som tyvärr dog i plötslig spädbarns död cirka tre månader gammal. Jag och sambon har varit ett par i snart två år och väntar första barnet, varför det då och då kommer upp diskussioner om barn och förlossning osv.
    Några gånger har svärmor nämnt Thoman (kan kalla honom så), och hon vet att jag "vet om honom" menallra oftast så nämns inte graviditeten med Thomas, "När jag väntade både Lina och Staffan så..." och så pratar vi om förlossningarna med sambon och hans syster, hur de var som små exempelvis och annat.
    Jag tycker att det är jobbigt på något sätt för jag vet inte om jag själv ska fråga om Thomas, hur mycket hon vill säga och så. Jag tycker till och med det känns "jobbigt" att familjen "glömt" honom, min svärfar har till och med tystat ner svärmor när hon berättade för mig första gången, i förbifarten efter en fest med rätt mkt alkohol sa hon "Ja vi fick ju en son som dog" och det var första gången HON nämnde honom och då sa svärfar genast "Måste du prata om det där igen" eller nåt sånt.
    Det känns så hemskt, och framförallt känns det hemskt att jag inte förstå henne. Hur känner hon? Ett barn kan man väl aldrig "glömma"? Jag har försökt prata med sambon några gånger om det, men det verkar på honom som om han nästan inte vet nånting heller om Thomas!

    Enda gången det pratats lite om honom är när sambons syskonbarn som är sju pekade på en tavla och frågade om det där var Thomas, på ett kalas. Då blev det lite prat om honom och sen frågade svärmor om hon ville se kort och det ville hon, så då tittade vi alla på gamla kort och pratade. Verkade som om hon uppskattade det då eller vad man ska säga.

    Hur som helst, ville bara skriva av mig lite och vill gärna ha tips på vad jag kan göra eller säga, samt om det är vanligt att det blir såhär? Att man liksom inte pratar om barnet som dog, eller förlossningen med det barnet när man pratar om de levande barnet?

    För mig är det också så konstigt att ingen sätter blommor på Thomas grav och sånt, jag vet att han vårdas i minnet och att graven inte är viktig för alla men det känns... konstigt. Jag har frågat sambon om inte vi kan gå dit nån gång men han har sagt att han inte vet och jag vill inte pressa honom.

  • Svar på tråden Jobbigt med svärmor som inte nämner sitt första barn som dog...
  • dendertina

    Tack för era svar och för att ni tar er tid att hjälpa mig.
    Jag kan verkligen tänka mig att det var annorlunda att mista ett barn för trettio år sedan. Missförstå mig inte men nu kan änglamammor och pappor kanske "vältra sig" i sorgen på ett annat sätt, mycket tack vare nätet.
    Vad fanns när min svärmor miste sin son? På sin höjd kanske de fick prata med någon efteråt men jag tvivlar på det.
    Jag kommer nog vänta tills hon själv nämner Thomas och då fråga, för det tror jag inte är någon fara, när vi tittade i albumet med korten i så pratade hon och lilla flickan (hennes barnbarn då) en del om hur mycket Thomas vägde var, vilket kort som var sist taget på honom osv. Känns som om när rätt tillfälle kommer så kommer jag att fråga om Thomas, om hon själv nämner honom vill säga.
    Om hon skulle ta illa upp av att jag frågar hur han var till sättet, exempelvis skrek mycket, var lik min sambo, eller hur det var att bli mamma så tidigt så tror jag att hon svarar undvikande och då respekterar jag givetvis att hon inte vill prata om det.

  • dendertina

    Tack återigen för alla engagerade svar!
    Jag hoppas att jag kommer få tillfälle att fråga och prata med henne om Thomas efter att våran bebis kommit i September, det kanske blir mer naturligt då. Jag kan tänka mig att det var annorlunda förr, och hon och svärfar fick dessutom Thomas som unga (svärmor bara 18 år) så det var säkert många som inte såg det "så allvarligt" eftersom de ju kunde skaffa fler barn...
    Tack återigen!

  • dendertina

    Tillägg:
    Precis som någon skrivit så funderar jag på om jag ska fråga om graven nån gång, jag vet inte ens vilken kyrkogård han ligger på.
    Dock så har svärmor sagt att hon själv inte vill ha grav utan kremeras, för hon vet hur det är för anhöriga att sköta grav... Typ så har hon sagt, att hon vet vad folk tycker eller nåt sånt. Är lite rädd att hon ska tycka att jag liksom "klampar" in då och om graven inte är så "fin" kanske hon får skuldkänslor. Men jag vet att hon vårdar honom i minnet och att graven inte är jätteviktig för det har hon också nämnt nån gång.

Svar på tråden Jobbigt med svärmor som inte nämner sitt första barn som dog...