• ThisIsMe

    Benmärgstransplantation

    Anonym (Tvekar) skrev 2009-08-07 19:42:26 följande:


    Det innebär ju ändå risker, de är med en nål i ens ryggmärgskanal och tappar en på vätska. När det gäller mina barn skulle jag aldrig tveka, men för en vän, bekant eller annan släkting så tvekar jag mer. Låter säkert egoistiskt, men för mig går barnen först och jag skulle kunna offra livet eller bli förlamad för deras skull, men att ev offra lika mycket för nån annan... tveksamt.
    Man är inte "med en nål i ens ryggmärgskanal och tappar en på vätska", var har du hört det? Det är BENMÄRG man transplanterar och den tas från bäckenet eller ibland från bröstbenet.
  • ThisIsMe

    TS, varför behöver din vän en genomgå den? En benmärgstransplantation är ju oftast något som görs för att det är nödvändigt, man har inte så mycket val. Själva transplantationen i sig är väldigt enkel och ofarlig, stamcellerna ges som en transfusion. Däremot måste patientens eget immunförsvar i stort sett helt utplånas inna transplantationen och det tar sedan några veckor innan det nya etablerat sig. Under den tiden är man mycket infektionskänslig och är isolerad en del av tiden.

Svar på tråden Benmärgstransplantation