Forum Grav. komplikationer - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Domningar i höfter och lår

  Ons 12 aug 2009 10:43 Läst 26601 gånger Totalt 60 svar
  Ons 12 aug 2009 10:43

  Tredje tråden som jag postar detta i, förlåt, men vill så gärna bara få veta att jag inte behöver oroa mig...

  Jag är jätterädd. Får dagligen domningar i en eller båda höfterna och ibland ner mot låren. Det här känns jätte obehagligt och jag undrar om någon annan har fått så? Jag är gravid i vecka 17+6 och tror inte att jag har känt av detta innan graviditeten. Hoppas att det är en grav.kompl. som kommer gå över sen. Det kommer både då jag ligger, står eller rör mig. Kan fostret trycka på någon nerv? Jag är ganska hypokondrisk av mig och tror lätt det värsta, är jätterädd för MS nu. Någon som vet?

 • Ons 12 aug 2009 11:36 #1

  Ingen som har känt samma?

 • Ons 12 aug 2009 11:48 #2

  Jag är gravid i v. 26 och sen några dagar har min högra häl domnat, känns obehagligt att gå på, tyvärr kan jag inte ge dej något svar för jag undrar lika mycket som du, men kanske kan det vara nerver som ligger i kläm.
  Ms behöver du nog inte oroa dej för, mer sannolikt att det har med graviditeten att göra.

 • Ons 12 aug 2009 16:07 #3
  Hennie skrev 2009-08-12 11:48:56 följande:
  Jag är gravid i v. 26 och sen några dagar har min högra häl domnat, känns obehagligt att gå på, tyvärr kan jag inte ge dej något svar för jag undrar lika mycket som du, men kanske kan det vara nerver som ligger i kläm.Ms behöver du nog inte oroa dej för, mer sannolikt att det har med graviditeten att göra.
  Usch vad obehagligt för dig, hoppas det släpper. Ja, jag hoppas verkligen att det har med graviditeten att göra, man kan ju åka på mycket "åkommor" så varför inte! Får ta upp det med min BM.
 • Mån 31 aug 2009 13:43 #4

  Hejsan. Här kommer ett svar. Vet inte om det kan vara samma sak som du är med om som mig.

  Har sedan ca 1,5-2 mån tillbaka haft domningar i hö lår. Domningar som blivit allt värre och som tillslut smärtat. De har kommit så fort jag stått och gått, men försvunnit så fort jag satt mig. Är själv sjukgymnast och kunde inte bli klok på vad det kunde vara. Gick till en kollega som är specialist på rörelse/stöd-organen. Hade även kontakt med en sjg till. Tillslut hittade vi Meralgia paresthetica - det efter att ryggprovokationer inte gett nått, inga bäckenprovokationen visar på foglossning osv.

  Googlade för att få lite mer och hittade på svenska denna länk.
  www.sjukvardsradgivningen.se/fra ... px?a=35999

  Hittade även en medicinsk artikel på engelska
  www.medscape.com/article/1141848-overview

  Den sista var riktigt bra, för där fanns alla mina besvär uppradade.
  Kan visst komma i samband med graviditet och försvinner ofta spontant. Skönt, får hoppas att knytet i magen med dess surrounding bestämmer sig för att sluta trycka på min nerv! Är så jag började fundera på hur jag skulle kunna jobba, då jag går och står i alla patientnära kontakt i mitt jobb.
  Skönt att veta vad det är nu iallafall. Har ändå en läkartid hos överläkaren på barnmorskemottagningen ang detta.

 • Mån 31 aug 2009 15:12 #5

  Jag är i vecka 27+1 och den 12 juli domnade mitt vänstra lår för första gången. Det kom när jag gick, försvann när jag satt ner. Två dagar senare så var det permanent och så har det varit sen dess.

  Jag är inte HELT bortdomnad men jag har absolut inte samma känsel som tidigare. Det känns som att vissa nervtrådar är döda. Tar nån på benet så känns det som att de tar jättelångt bort. Om jag slår i nånting gör det istället ovanligt ont. Det kan plötsligt kännas som att låret är jättevarmt men om jag känner på det så är det kallt.

  Jag har varit hos 2 sjukgymnaster och en läkare på MVC flera gånger men ingen vet vad det är. De har kollat mig på alla möjliga sätt o vis, även vaginalt, men inget. De hoppas att det går över efter förlossningen men det vet ju ingen.

  Jag har även foglossning, "bränningar" (det känns som det bränner i hela magen o ryggen o det strålar ut mot benet - men på HÖGER sida istället) och jag har historik av falsk ischias, men varken sjukgymnasterna eller läkaren tycker att det verkar komma från ryggen, utan att det snarare är en yttre hudnerv. Men vad som har hänt med den vet de inte som sagt.

  Jag misstänker att jag har legat sönder hudnerver. Jag mådde så illa så jag inte kunde röra mig i sängen de första 18 veckorna av grav. Jag låg helt stilla på samma sida hela tiden (dvs mest tryck över vänster höft och lår), nätterna igenom, i 18 v.

  CINCY - Tack för länkarna, men den första funkade inte. Hittade via google: www.sjukvardsradgivningen.se/fraga_sjukvardsradgivningen/Article.aspx

  Jag har inte ont.. förutom när jag ligger på höfterna, men det är nog från foglossningen för det är samma på båda sidorna. Hur lång tid dröjde det innan du fick ont? På medscape-länken har de ritat upp nätet av nerver och det stämmer PRECIS överrens med området jag har domningskänslor på. Men konstigt att sg+läkaren säger att det inte kommer från ryggen då..

  "Lying in the fetal position for prolonged periods also has been implicated, as has prone positioning after lumbar spinal surgery." Jo, som jag misstänkte..

  Nu när jag har läst länkarna så säger jag bara - det är säkerligen detta jag har, hur kunde 3 utbildade personer missa detta???

 • Mån 31 aug 2009 15:17 #6

  Cincy - läser nu att det även hos dig inte visade nånting av ryggprovokationer. Men på länken verkar ju nerven gå från ryggraden och ner i låret..? Well, samma gäller ju mig iaf.

  Tror du det kan påverka förlossningen nånting?

 • Mån 31 aug 2009 20:00 #7
  Cincy skrev 2009-08-31 13:43:07 följande:
  Hejsan. Här kommer ett svar. Vet inte om det kan vara samma sak som du är med om som mig. Har sedan ca 1,5-2 mån tillbaka haft domningar i hö lår. Domningar som blivit allt värre och som tillslut smärtat. De har kommit så fort jag stått och gått, men försvunnit så fort jag satt mig. Är själv sjukgymnast och kunde inte bli klok på vad det kunde vara. Gick till en kollega som är specialist på rörelse/stöd-organen. Hade även kontakt med en sjg till. Tillslut hittade vi Meralgia paresthetica - det efter att ryggprovokationer inte gett nått, inga bäckenprovokationen visar på foglossning osv. Googlade för att få lite mer och hittade på svenska denna länk. www.sjukvardsradgivningen.se/fra ... px?a=35999 Hittade även en medicinsk artikel på engelska www.medscape.com/article/1141848-overview Den sista var riktigt bra, för där fanns alla mina besvär uppradade. Kan visst komma i samband med graviditet och försvinner ofta spontant. Skönt, får hoppas att knytet i magen med dess surrounding bestämmer sig för att sluta trycka på min nerv! Är så jag började fundera på hur jag skulle kunna jobba, då jag går och står i alla patientnära kontakt i mitt jobb. Skönt att veta vad det är nu iallafall. Har ändå en läkartid hos överläkaren på barnmorskemottagningen ang detta.
  Tack för svaret! Jag var hos en sjukgymnast för några dagar sedan och hon kunde heller inte provosera fram domnandet på något sätt. Hon kom fram till att det är en nerv som är i kläm som ligger högt uppe vid höft-trakten, har ingen aning om vad nerven heter. Men hon menade att den kommer i kläm då magen växer. Låter som samma som dig. Så skönt att höra att det inte är något farligt, bara väldigt obehagligt! Fick även reda på att jag har början till foglossning, men detta har inget med domningarna att göra. Hoppas att du kommer klara av att jobba, du får försöka ta många korta pauser.
  MissJulie skrev 2009-08-31 15:12:04 följande:
  Jag är i vecka 27+1 och den 12 juli domnade mitt vänstra lår för första gången. Det kom när jag gick, försvann när jag satt ner. Två dagar senare så var det permanent och så har det varit sen dess. Jag är inte HELT bortdomnad men jag har absolut inte samma känsel som tidigare. Det känns som att vissa nervtrådar är döda. Tar nån på benet så känns det som att de tar jättelångt bort. Om jag slår i nånting gör det istället ovanligt ont. Det kan plötsligt kännas som att låret är jättevarmt men om jag känner på det så är det kallt. Jag har varit hos 2 sjukgymnaster och en läkare på MVC flera gånger men ingen vet vad det är. De har kollat mig på alla möjliga sätt o vis, även vaginalt, men inget. De hoppas att det går över efter förlossningen men det vet ju ingen. Jag har även foglossning, "bränningar" (det känns som det bränner i hela magen o ryggen o det strålar ut mot benet - men på HÖGER sida istället) och jag har historik av falsk ischias, men varken sjukgymnasterna eller läkaren tycker att det verkar komma från ryggen, utan att det snarare är en yttre hudnerv. Men vad som har hänt med den vet de inte som sagt. Jag misstänker att jag har legat sönder hudnerver. Jag mådde så illa så jag inte kunde röra mig i sängen de första 18 veckorna av grav. Jag låg helt stilla på samma sida hela tiden (dvs mest tryck över vänster höft och lår), nätterna igenom, i 18 v. CINCY - Tack för länkarna, men den första funkade inte. Hittade via google: www.sjukvardsradgivningen.se/fraga_sjukvardsr... Jag har inte ont.. förutom när jag ligger på höfterna, men det är nog från foglossningen för det är samma på båda sidorna. Hur lång tid dröjde det innan du fick ont? På medscape-länken har de ritat upp nätet av nerver och det stämmer PRECIS överrens med området jag har domningskänslor på. Men konstigt att sg+läkaren säger att det inte kommer från ryggen då.. "Lying in the fetal position for prolonged periods also has been implicated, as has prone positioning after lumbar spinal surgery." Jo, som jag misstänkte.. Nu när jag har läst länkarna så säger jag bara - det är säkerligen detta jag har, hur kunde 3 utbildade personer missa detta???
  På mig kan det också kännas som att det bränner på låret och ibland känns det kallt, fastän det har normalteperatur. Men det är bra då domningarna sitter i. Hoppas att ditt problem försvinner efter förlossningen!
 • Tis 1 sep 2009 08:18 #8
  MissJulie skrev 2009-08-31 15:17:45 följande:
  Cincy - läser nu att det även hos dig inte visade nånting av ryggprovokationer. Men på länken verkar ju nerven gå från ryggraden och ner i låret..? Well, samma gäller ju mig iaf. Tror du det kan påverka förlossningen nånting?
  Själva inklämning är inte i ryggen och därför kommer inte provokationer av ryggen att ge något resultat. Själva inklämningen är i ljumsken där nerven passerar mellan ligamentum inguinale och benutskottet på bäckenet som heter Spina iliaca anterior superior, du hittar båda på färgbilden av skelettet och nerven på med... länken.

  Har du sett att det finns mer info på med med..länken? Treatment och Diff diagnoser osv.
 • Tis 1 sep 2009 08:26 #9
  Mamma Tes skrev 2009-08-31 20:00:29 följande:
  Tack för svaret! Jag var hos en sjukgymnast för några dagar sedan och hon kunde heller inte provosera fram domnandet på något sätt. Hon kom fram till att det är en nerv som är i kläm som ligger högt uppe vid höft-trakten, har ingen aning om vad nerven heter. Men hon menade att den kommer i kläm då magen växer. Låter som samma som dig. Så skönt att höra att det inte är något farligt, bara väldigt obehagligt! Fick även reda på att jag har början till foglossning, men detta har inget med domningarna att göra. Hoppas att du kommer klara av att jobba, du får försöka ta många korta pauser.

  På mig kan det också kännas som att det bränner på låret och ibland känns det kallt, fastän det har normalteperatur. Men det är bra då domningarna sitter i. Hoppas att ditt problem försvinner efter förlossningen!
  Ja då är det samma vi har.
  Jag skall träffa läkaren imorgon ang detta. Mina domningar kommer så fort jag står eller går och övergår allt snabbare i en smärta som tillslut gör att jag måste ställa mig dubbelvikt eller sätta mig ner för att få det att lindra. Är oxå karakteristiskt för meralgia paresthetica, att besvären kommer vid stående/gående och lindras när man sätter sig.
  Smärtan har en nästan ischemisk karaktär, eller känslan som när man gör något med händerna i iskallt vatten och den smärtan som kommer då (inte kylan utan själva värken).
  Har tur med att jag har det extremt lugnt på jobbet nu, men om inte besvären går över utan fortsätter att öka (som de fortfarande gör) och jag får mer på jobb, då blir det här fort en ohållbar situation.
 • Tis 1 sep 2009 08:33 #10
  MissJulie skrev 2009-08-31 15:12:04 följande:
  Jag är i vecka 27+1 och den 12 juli domnade mitt vänstra lår för första gången. Det kom när jag gick, försvann när jag satt ner. Två dagar senare så var det permanent och så har det varit sen dess. Jag är inte HELT bortdomnad men jag har absolut inte samma känsel som tidigare. Det känns som att vissa nervtrådar är döda. Tar nån på benet så känns det som att de tar jättelångt bort. Om jag slår i nånting gör det istället ovanligt ont. Det kan plötsligt kännas som att låret är jättevarmt men om jag känner på det så är det kallt. Jag har varit hos 2 sjukgymnaster och en läkare på MVC flera gånger men ingen vet vad det är. De har kollat mig på alla möjliga sätt o vis, även vaginalt, men inget. De hoppas att det går över efter förlossningen men det vet ju ingen. Jag har även foglossning, "bränningar" (det känns som det bränner i hela magen o ryggen o det strålar ut mot benet - men på HÖGER sida istället) och jag har historik av falsk ischias, men varken sjukgymnasterna eller läkaren tycker att det verkar komma från ryggen, utan att det snarare är en yttre hudnerv. Men vad som har hänt med den vet de inte som sagt.Jag misstänker att jag har legat sönder hudnerver. Jag mådde så illa så jag inte kunde röra mig i sängen de första 18 veckorna av grav. Jag låg helt stilla på samma sida hela tiden (dvs mest tryck över vänster höft och lår), nätterna igenom, i 18 v. CINCY - Tack för länkarna, men den första funkade inte. Hittade via google: www.sjukvardsradgivningen.se/fraga_sjukvardsr...Jag har inte ont.. förutom när jag ligger på höfterna, men det är nog från foglossningen för det är samma på båda sidorna. Hur lång tid dröjde det innan du fick ont? På medscape-länken har de ritat upp nätet av nerver och det stämmer PRECIS överrens med området jag har domningskänslor på. Men konstigt att sg+läkaren säger att det inte kommer från ryggen då.. "Lying in the fetal position for prolonged periods also has been implicated, as has prone positioning after lumbar spinal surgery." Jo, som jag misstänkte.. Nu när jag har läst länkarna så säger jag bara - det är säkerligen detta jag har, hur kunde 3 utbildade personer missa detta???
  Domningarna började först på en liten punkt på låret för ca 2 mån sedan. För ca en månad sedan hade jag domningar över hela utsidan på låret, något större område än på medscape länken (går lite högre och lite på utsidan på knäet). För tre veckor sedan (när jag började jobba efter semestern) kom smärtan för första gången efter en "normal" arbetsdag - kom då i slutet på dagen och jag fick sitta och laga mat hemma. Nu kommer smärtan så smått redan i slutet på morgonpromenaden med hunden.
  Men ju lugnare dag desto mindre besvär och desto längre tid tar det innan besvären blir jobbiga under dagen.

  Glömde skriva det i ett annat inlägg, att oavsett vilken nerv du tittar på så kommer alla nerver från ryggraden. Vid inklämning kan man få symtom ffa nedanför inklämningen men ibland även uppåt.
  Får se vilken erfarenhet läkaren har av det här imorgon. Är viss överläkaren på barnmorskemottagningen som är gammal i gemet. BM var iallafall asglad att jag hittat den medscapeartikeln. Hon hade skrivit ut den till läkaren så vi har nåt att diskutera kring.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll