Inlägg från: Stjärnstoft |Visa alla inlägg
  • Stjärnstoft

    Arbetsuppgifter när man arbetar i hemtjänsten?

    Hej! Vad varje enskild person får hjälp med av hemtjänstpersonalen regleras när man har en planering med en biståndshandläggare i kommunen. Vårdplaneringen ska ligga till grund för hjälpen.
    Min känsla är att man styrt upp hemtjänsten väldigt mkt sen ett antal år tillbaka, det vill säga att personalen inte har rätt att vara så flexibla som man kanske var för säg 20-30 år sen. Man är instruerad att utföra förutbestämda göromål enligt planen och inte "extrauppgifter".
    Man kan tycka många saker om det här, men tro inte man ska lägga skulden på en enskild personal (säger inte heller att du som TS gör detta) utan på sättet som hemtjänsten idag är organiserad.

  • Stjärnstoft
    ilenna skrev 2009-08-15 23:01:04 följande:
    Han behöver hjälp med i princip allt men är påtvingad hemtjänst av läkare och anhöriga, han tycker absolut inte att han behöver hjälp.
    Det där är ett knepigt kapitel.
    Kommunen kan ju aldrig tvinga en person som är vid sina sinnes fulla bruk att ta emot hjälp, inte ens när man tycker att det närmar sig misär.
    Har själv haft en anhörig i den situationen och det var inte lätt att handskas med det. Vad gör man som hemtjänstpersonal t ex när man är där för att hjälpa till med personlig hygien och den man ska hjälpa inte vill...
  • Stjärnstoft

    Just inköp av varor är ju sådant som man ofta får biståndsbeslut på av handläggarna.
    Det är nog en god ide att kolla med aktuell handläggare vad de kommit överens om - inget är hugget i sten förresten, ett beslut kan alltid ändras.

  • Stjärnstoft

    Har aldrig hört att man kan få hjälp med husunderhåll/trädgårdsarbete.
    Däremot inköp, städ (dock i begränsad omfattning för det mesta och kanske inte så ofta som man själv skulle vilja), utdelning av medicin och personlig hygien samt matleverans/enklare matlagning.

Svar på tråden Arbetsuppgifter när man arbetar i hemtjänsten?