Inlägg från: Apolline |Visa alla inlägg
  • Apolline

    Varför kallar man personer man känner för främmande?

    Vi vet alla vad ordet "gäst" betyder. Men i det här sammanhanget kan det vara intressant att veta att ordet tidigare haft betydelsen "främmande, främling". "Jag är en främling och en gäst hos eder" säger i Första Mosebok den
    sorgsne Abraham efter Saras död med ett typiskt bibliskt tonfall - det parallella uttrycket, det vill säga två synonymer efter varandra.
    Ändå in på 1600-talet kunde man använda "gäst" i en alldeles speciell handelsrättslig betydelse. Det var en benämning på en köpman från främmande land som under vissa i lag fastställda villkor fick vistas i en stad och där bedriva handel. Denne gäst kunde också kallas liggare.
    I religiöst språk användes "gäst" ofta bildligt. I SAOB står att ordet kan användas "i fråga om det främlingsskap som utmärker Jesus under hans jordeliv och (den troende) människan i hennes förhållande till denna världen." Som det heter i psalm 579 i min gamla konfirmationspsalmbok: "Jag är en gäst och främling /Som mina fäder här, /Mitt hem är ej på jorden, /Nej, ovan skyn det är." Så mellan gäst, främling och främmande finns ett snårigt samband. Detta blir inte mindre snårigt när man konstaterar att det fornsvenska gÆster härstammar från indoeuropeiskas ghosti- som i sin tur hänger ihop med latinets hostis som kan betyda både gäst, främmande och fiende. Och tyskans "gastfrei" motsvaras ju av engelskas "hospitable".

    från SvD

Svar på tråden Varför kallar man personer man känner för främmande?