Inlägg från: Betty2 |Visa alla inlägg
  • Betty2

    minnas xiii

    Maja: Här är en till som är uppe för andra dagen i rad medan maken sover... Förr i tiden brukade vi dela upp helgerna, så att man fick sovmorgon varsin dag (om vi inte hade grejer planerat som gjorde att bägge var tvungna att gå upp). Det verkar han helt ha glömt de senaste månaderna. (Jag HAR påmint honom...) I går kväll var han ute och kom hem vid 3-tiden men i fredags kväll var han inte iväg någonstans. Du har min fulla sympati! Känns ju dessutom som att du behöver extra vila pga din onda hals. Hoppas det inte blir långvarigt den här gången och är borta tills det är dags för förlossning.

    Tack Cirkel förresten, för länken till nya tråden.

    Minna: Jag skulle oxå gärna vilja se bilden/artikeln, om det är möjligt. Ser framför mig hur han står med blomman med rötter.

    Här är det oxå mkt trots, och även A har kommit in i fasen "kan själv". (J har varit sådan länge, men nu har det alltså börjat även för A.) Något som är desto tråkigare är att A har börjat bita J. Det händer väldigt ofta nu (men inte på dagis än), nästan varje gång de bråkar om en leksak och liknande. Och nu har J börjat ge igen och biter tillbaka ibland... Vi har testat lite olika strategier men hittills verkar vi inte ha lyckats så bra med att få honom (dem) att sluta bita. Hoppas verkligen att han/de inte börjar bita andra barn oxå...

    Nej nu får jag ta tag i frukosten. Önskar alla en härlig söndag!

  • Betty2

    Tack för erbjudanden om kablar mm till min late man. Han har väl alltid varit en latmask (och där ser jag lite likheter med hans egen pappa) men det har inte blivit något direkt problem förrän vi fick barn. (Då blev det värre, kanske för att han blev tröttare?) Jag har samma erfarenhet, att det inte funkar alls att prata när man bråkar, men tyvärr blir det ofta så ändå för jag klarar inte av att hålla tyst när jag blir förbannad... Skall väl försöka ta upp det där med mornarna (och annat han inte gör) vid något vettigare tillfälle snart och se om det får effekt. Och så instämmer jag med Maja att risken för bråk är mkt högre de dagar när alla är trötta...

    Maja: Skönt att förkylningen verkar gå åt rätt håll. Jag förstår att man som höggravid eller med nyfödd bebis är lite extra orolig nu pga svininfluensa och liknande. Jag är inte särskilt påläst själv utan har mest tagit del av skräckhistorierna i media. Fast jag läste även en lycklig historia om en tjej som hade svininfluensa när hon var höggravid och det hände inget särskilt. (Det var intervjuer i tidningen med olika personer som hade haft det - hur det upplevde det och hur de blev behandlade av omgivningen.) Men helt klart är det väl bäst att så gott det går försöka förhindra att gravida och spädbarn smittas! (Läste t ex att flera BB har infört besöksförbud för att skydda nyfödda från smitta.)

    Angående preventivmedel så är det kondom här hemma, för att jag vägrar använda fler hormoner... (Det räcker med 7 år med p-piller följt av alla IVF/stimulerade FET.) Men pessar kanske kan vara ett alternativ, jag får följa er diskussion här i tråden. (Men jag misstänker att jag kan vara en sådan som har svårt att få ut den ibland. Har ju inte samma yrkeskunskaper som Pess. )

    Öz: Stor KRAM till dig igen. Jag förstår (genom att minnas hur det var när mina morföräldrar gick bort) att det måste vara svårt att fatta att det har hänt, och så mycket mer ofattbart när det är ens egna förälder.

    Minna: Ja du, här har du ett par dåliga föräldrar till... (Även om de tittar båda två tillsammans, men det är ju ändå utan föräldrar.) Jag har också lite svårt att förstå vad som är så extremt farligt med detta. Tv:n (barnkanalen eller dvd-filmer) funkade som en jättebra barnvakt under sommaren/semestern under matlagning t ex. Och när de är extremt uppe i varv och man behöver få dem att lugna ner sig (inför kommande läggning tex) kan det också fungera bra med en kort stund framför tv:n, när de är alldeles för uppspelta för att sätta sig och läsa i en bok med mamma/pappa. Dessutom märker jag att de faktiskt lär sig enormt mycket! Alexander lärde sig färgerna mycket tack vare teletubbies (Lala-gul, Dipsy-grön osv sa han i början) och nu lär de sig mycket (på gott och ont ) från nya favoriten Pippi. Jag har läst en del på nätet angående tv-tittande och barn, där flera säger att barn under 2 år (tror jag de satte som gräns) inte bör titta på tv alls, osv, men man märkte snabbt att det var delade meningar! Vissa ansåg att det var skadligt med tv och andra inte (utan t.o.m lärorikt för språk mm beroende på vad de tittar på). Det skulle vara intressant att höra vad Ökis dagar säger om VARFÖR det inte är bra... (Mina har inte kollat lika mycket på datorn, fast ibland kollar de på "musikvideon" på www.babblarna.se och på foton/filmer av sin kusin som bor i USA.)

    Oj vad lååååångt detta blev. Får passa på att skriva mycket när jag skriver så sällan i tråden.

  • Betty2

    Härligt med sådana dagar Minna.

    Glömde ju kommentera förut angående facebook. Jag finns oxå där Öz, (fast är inte inloggad särskilt ofta) men tror inte att jag har någon av er i tråden upplagda som "vänner". Jag har ju inte koll på vad folk heter i verkligheten så det är lite svårt att söka upp. Har ni startat en "Minna-grupp" på fb också? (I så fall ett lätt sätt att hitta er allihop.)

  • Betty2

    Haha, jag har inte börjat tröttna så på Dora än så här används fortfarande filmerna. Här var det nog JAG som fastnade först, eftersom maken och jag ofta såg på 4:ans barnprogram medan vi dubbelmatade J och A första månaderna och var uppe alla möjliga tider på dygnet. (Vi tittade väl inte direkt aktivt, men hade tv:n på i bakgrunden när vi satt och matade. Tog alltid minst en timme per matning med först dubbelamning och sedan tillägg så man ville ju ha något att kika på...) Och efter ett tag fastnade jag lite för Dora och tyckte att den här var ju ganska trevlig, att tittaren (barnet) skall bli engagerad osv när de ställer direkta frågor till tittaren. Men jag kanske tröttnar snart jag oxå, och spyr när jag hör Dora o Boots.

    Ok, iväg till jobbet nu. Makens tur att vabba i dag. Ha det så bra!

  • Betty2

    Cirkel: Jag tror att det är TV4+ som har barnprogrammen på vardagsmornar, men vanliga 4:an på helgerna.

    Så nu hinner/orkar jag inte skriva mer för i kväll för jag borde gå och lägga mig. (Har varit ute med ett gäng FL-tjejer och ätit god mat och haft mkt trevligt.) Blir första dagen på dagis för J och A den här veckan i morgon (pga vab) så det gäller att orka upp så där olidligt tiiiidigt...

  • Betty2

    Tack Öz o Minna för alla namn! Jag har börjat skicka "vänförfrågningar" men inte hunnit med alla ännu.

    Naffe: Hoppas att du inte behöver gå över tiden den här gången.

    Nu tror jag att någon har bajsat här, får ta hand om det...

  • Betty2

    Förresten; jag hade ju tänkt fråga vad ni tycker om Läkemedelsverkets risk/nytta-värdering med slutsats att barn under 3 år (och över 6 mån) bara bör vaccineras mot influensan om de tillhör någon riskgrupp? (Pga att säkerhetsdata saknas för barn under 3 år.)
    www.lakemedelsverket.se/upload/nyheter/2009/Risk-nytta_Pandemrix_barn_2009-09-03.pdf

    Jag trodde/hoppades att våra 2-åringar skulle vaccineras, men nu blir det väl inte så. Känns lite läskigt, särskilt med tanke på hur lätt de smittas av saker på dagis.

  • Betty2

    Rossy: Bra med så många svar och att du känner dig trygg. (Vilken lyx med bm i tråden! ) Jag var med om något liknande själv, att det började blöda mer och mer klarrött blod efter ett tag. Men jag är osäker på hur lång tid efter förlossningen det var så jag valde att inte svara... (Tror att det var efter 2-3 veckor i mitt fall.)

  • Betty2

    Meleah: Bra att du hittade hit. Jag hittade dig på facebook nu oxå, med lite (mkt) hjälp av Minna.

  • Betty2

    GRATTIS Maja, och välkommen lillasyster!
    Antar att ni är överlyckliga i dag, även om det kostade lite att hon föddes just den 1/10.

  • Betty2

    Vad bra tajmat Kuns inlägg var förresten (kl 10.46).
    Det skall bli intressant att höra om krystvärkarna hade börjat då (kanske inte om det gick väldigt fort på slutet) eller om de kom lite senare (om Maja orkar lämna detaljerad rapport).

  • Betty2

    ...Hur länge brukar man ha krystvärkar förresten (innan allt är klart), i genomsnitt typ? Jag känner mig helt borta på det området eftersom mina kom ut med akut snitt. Kanske oftast max 20-30 minuter? Jag såg lite på ett förlossningsprogram från USA när jag zappade runt i dag (har varit hemma o vabbat) och där var det en tjej som hade krystvärkar i drygt 1 timme vilket verkade vara ovanligt länge.

  • Betty2

    Stort GRATTIS på födelsedagen till JJ, hon leve: Hurra, Hurra, Hurra, Hurra!!!!!

    Och en riktig bamsekram till Meleah. Instämmer med övriga; kontakta BVC på måndag och hoppas du har ordentlig avlastning hemma nu i helgen.

    Essi: Hoppas resan hit till Västkusten har gått bra i dag och att du kommer att älska ert nya hus. Själv skall jag ta tåget till Sthlm på måndag (tiiiiiidigt på morgonen, åker från Gbg före kl 6...) och åker hem igen på tisdag kväll efter 2 dagars kongress. Det ser jag fram emot, även om jag antagligen kommer att vara ganska trött.

  • Betty2

    Essi: Härligt att resan gick över förväntan (om än skrik ca 5 mil). Hoppas att mötet med huset i morgon blir bra det med.

    Angående kex så får jag väl erkänna att jag säger kex med k-ljud ganska ofta själv. Har bott i Gbg hela mitt liv (bortsett från ett halvår i Australien) och i mina öron låter båda uttalen lika rätt, dvs jag har aldrig "lärt mig" att det ska uttalas chex. (Kasnke för att ingen av mina föräldrar kommer från Gbg från början?)

    Men som jag funderade lite i en bloggkommentar hos Essi så undrar jag om det kanske inte kan vara så att chex-uttalet faktiskt är mest rätt!? Tyckte att det verkade stämma så bra med vokalerna, att k framför mjuka vokaler (som t ex e som i kex) brukar uttalas ch, enligt dessa andra exempel: kyrka, kinkig, kirurg, kärlek, kök). Till skillnad från k framför hårda vokaler: kaka/kasta, koka/kolla, kung (eller ett annat ord på ku... ), kålpudding. Fast det verkar ju iofs som att just vokalen e är ett undantag från denna "regel" (om det nu är en regel eller bara en slump ) med tanke på att t ex keps, ketchup osv uttalas med k... Kanske finns någon språkkunnig i tråden som kan uttalsreglerna för k och kan berätta hur det är med hårda/mjuka vokaler.

  • Betty2

    ...Jag hittade faktiskt (ganska enkelt på google) en liten förklaring som stöder min teori om hårda/mjuka vokaler. (Dessutom står det att båda uttalen av kex är korrekta, och att k-uttalet är den engelska varianten medan ch/tj-uttalet är försvenskning av ordet. Det lär ju vara likadant med ketchup t ex, att man har behållt uttalet från originalspråket.) På följande länk:
    www.spraknamnden.se/fragor/arkiv_sprakrad_04.htm
    står det så här:

    "Hur uttalas kex?

    I Språknämndens uttalsordbok är bägge uttalen medtagna, både det med k-ljud och det med ett tj-ljud. Där påstår vi inte att det ena uttalet skulle vara bättre än det andra. Det finns dock en viktig skillnad mellan dem: det med tj-ljud som i köpa har en tydligare regional förankring; det hör främst hemma i södra och västra Sverige. Det med k-ljud som i kapa används inom resten av språkområdet, inklusive svenskan i Finland. Men bägge uttalen är som sagt korrekta.

    Det vanligate mönstret i svenskan för k före vokal är att k-ord vars första vokal är e, i, y, ä och ö uttalas med tj-ljud (kind, kika, kedja m.fl.) medan övriga vokaler ger uttal med /k/. Vissa lånord följer originalspråkets uttal, medan andra försvenskas. Och rätt ofta kan båda uttalen förekomma, ett som följer originalspråket (kex med k-ljud som i eng. cakes) och ett som försvenskats (kex med tj-ljud)."

    Nu skall jag inte snacka mer om kex-uttal, får se till att i stället packa ner det jag skall ha med mig till Sthlm i morgon bitti. Ha en härlig söndag!

  • Betty2

    Chiwi har jag nog aldrig hört någon säga, så det borde i alla fall inte vara i Gbg. Min mormor däremot sa k-iosk och hon växte upp i Lysekil + Göteborg (flyttade därifrån när hon träffade morfar). Men jag har nog aldrig hört någon annan säga det så frågan är var det är vanligast. Vad många roliga exempel på undantag från vokalregeln det fanns helt plötsligt.

    Meleah: Hos oss finns en psykolog (som kanske är första personen man pratar med när det gäller förlossningsdepression) knuten till BVC, men vi träffade henne även på MVC (under föräldrautbildningen). Jag antar att din MVC åtminstone kan berätta vart du skall vända dig, om de inte kan hjälpa till själva. Skönt att du har fått stöd av Marcus nu.

  • Betty2

    Hej i tråden. Tror att det var väldigt länge sedan jag skrev något, men brukar försöka läsa regelbundet. (Och ser flera av er på facebook oxå.) Nu skall jag nog gå och lägga mig snart men tänkte bara skriva ett par rader först.

    Jag vaccinerade mig i morse, och det jag känner än så länge är ont i armen och att jag är väldigt trött. (Vilket jag iofs har varit även de senaste dagarna, men kanske inte riktigt så här tidigt på kvällen.) Här har vaccinet inte nått "vanligt folk" än, utan jag fick sprutan på jobbet, som sjukvårdspersonal (administrativ iofs, och därför bland de sista på sjukhuset). På måndag startar vaccinationen av barn utanför riskgrupperna, och först framåt månadsskiftet nov-dec räknar de med att kunna vaccinera vuxna som inte tillhör riskgrupp. (Däribland min man alltså.) Hoppas att det inte är för sent, och att jag kan övertyga min spruträdde man att gå och vaccinera sig. (För att skydda smågrabbarna framför allt. Jag blev INTE glad när jag fick veta att åldersgränsen hamnade på 3 år, hade trott att de skulle vaccineras också.)

    Naffe: Läskigt med larmet, hoppas att det inte händer igen.

    Nej nu skall jag borsta tänderna och gå och lägga mig. Hoppas jag mår ok i morgon med tanke på att man skall orka jobba.

  • Betty2

    Seren: Ja vilken tajming det var på mitt inlägg, jag hörde oxå det på nyheterna sedan. Bra! Hoppas bara att det inte dröjer väldigt länge innan de får chans att vaccineras (än så länge har BVC i Gbg bara planerat för 3-5-åringar, och de vaccinationerna startar nu på måndag). Det tar ju 3 veckor (läste jag någonstans nyligen) innan man har fått full effekt av dosen, så man vill ju inte att det skall dröja väldigt länge innan de vaccineras. Jag vet att det står mycket om olika risker osv på många sidor på nätet men har själv valt att lita på Läkemedelsverkets bedömningar av risker med vaccinering kontra nytta av vaccinering. (Finns bra info på deras hemsida, både angående risk/nytta-värdering, risker med olika innehållsämnen samt sammanställning av inkomna biverkningsrapporter. Läser där nästan dagligen eftersom det ingår i mitt jobb.) Självklart respekterar jag dock Kuns beslut att inte vaccinera sig och familjen. Det är liknande på mitt jobb, alla utom en person vaccinerade sig, och det är ingen som ifrågasätter hans val att inte vaccinera sig.

    Naffe: Vad tråkigt att läsa om din mormor. Stor KRAM från mig.

    Vad mycket knasiga kommentarer från läkare angående andningslarm. Vi använde det inte (det är ju inte lika lätt när två bebisar sover i samma säng) men det är ju jättebra att det finns, inte minst med tanke på bebisar som vill sova på mage.

    Nu måste jag till tvättstugan, kul...

Svar på tråden minnas xiii